Pels qui no ho sàpiguen, en Pompeu Fabra és un senyor que té una plaça a la vora de casa on poca gent hi ha, i també és el responsable de la complicada manera com escrivim en català. Ningú gosa dir-ho en veu alta, aquest senyor és encara a dia d'avui una patum, però potser seria arribada l'hora de racionalitzar i modernitzar la manera que tenim d'escriure la nostra llengua. Pompeu Fabra... va fer 'la seva' normalització lingüística, però això no vol dir que fos la més adient.
Sigui com sigui, l'home és va ben lluir i ja seria arribada l'hora que algú i poses una mica de sentit comú del qual em temo n'estava mancat el Sr.Pompeu i Fabra, per més interès i ganes de fer-ho bé que hi poses.
Ha passat molt de temps i el seu criteri crec hauria de ser revisat. Dintre de dos anys en farà cent que es va publicar la Gramàtica catalana, adoptada com a oficial, fou quan s'inicia una etapa que culmina el 1931 amb la publicació del Diccionari general de la llengua catalana. Potser sí que seria arribada l'hora de revisar la feina de Pompeu Fabra i crear una nova Gramàtica Catalana. Desde luego que algú ho hauria de fer i ojalà ho faci. Perdoneu la gosadia, però algú ho havia de dir.
gracies...tito.
ResponEliminaNo és culpa del senyor Pompeu, qui precisament volia més aviat facilitar les coses però va topar amb els dogmàtics, també. Fins i tot volia eliminar la 'hac', sobre la geminada hi havia hagut discussions i tendències però no sé per què els conservadors sempre guanyen, el mateix que en castellà amb la 'enya', s'acaba fent de tot plegat un signe identitari intocable, jo també trauria els accents, els anglesos ho van fer i els va bé.
ResponEliminai tens raó, tot és política, les llengües romàniques podrien ben bé ser-ne una de sola però l'ortografia també serveixen per fer pàtria, pel que sembla, hi ha llocs on la gent s'entén parlant, al món, però cadascú escriu amb un alfabet diferent, les llengües s'inventen i es reinventen i ningú no les sap definir bé ja que són abstraccions lligades a la política, és trist, però és així, d'aquí venen bestieses sobre si el català de Girona és millor que el del Poble-sec o el castellà de la Manxa millor que el de Vallecas o el d'alguns països llatins, la vida sempre acaba per triomfar però li costa molt.
ResponEliminaTot plegat no deixa de ser un despropòsit per acabar plens de 'runnings' o sia anglicismes. Pensa que si haguès d'escriure España en castellà antic ho faria així: Espanya, que era com s'escrivia abans que l'estulticia dels puretes cagabandurrieros s'invent'es la fins aleshores inexistent -enye-.
ResponEliminaAh, l'ortografia, la morfologia i el lèxic... De fet, qüestions accessòries: cadascú pot fer el que li plagui o sàpiga en aquests aspectes. Més enllà d'aquestes cosetes fàcils d'aprendre, o no, el que costa és tenir coses a dir i saber com dir-les. Que interessin els altres ja és demanar molt.
ResponEliminaEm desdic, he reflexionat. Interessar la majoria és fàcil, ho demostra TV5
ResponEliminaAra ja anem més bé amb la cita a tele5. tAMB'E HI HA TROLAVISIÓN ESPAÑOLA, i fixa't que els TN d'en Piqueras són els que tenen m és audiència.
EliminaEncara que la gent també es cansa de lo fàcil, o hauria de cansar-se, però tenim la societat que hem creat o deixat que creessin, infantilment hedonista, acomodada i reaccionaria. Pensar no és bo, pensar fa mal, és la divisa més important per a ells. DIVERTIM-NO'S FINS A MORIR, és el lema.