El cap de llista del PPC a les eleccions del 26-J, Jorge Fernández Díaz, ha carregat aquest divendres contra un referèndum unilateral d'independència (RUI), el mateix dia que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha considerat que el RUI és "tècnicament una possibilitat" però ha afegit que s'ha d'intentar aconseguir l'opció majoritària del país, és a dir, un referèndum pactat. 
En un passejada en el primer dia de campanya a Torredembarra, Fernández Díaz ha avisat que el RUI "no té cap recorregut jurídic i legal i és política ficció" i ha assegurat que aquests plantejaments estan "fora de la Constitució, l'estat de dret i la UE". Així mateix, ha recordat que Angela Merkel i François Hollande van dir que "els nacionalismes al segle XX van ser l'origen de dos guerres mundials, la primera i la segona". 

Aquest home no entén res, deu ser pel seu estat psicosomàtic, una RUI, la consulta sobre la independència nomès és legal si es consolida, si es du a efecte, quan ja no hi ha marxa enrere, mentre és un projecte si que és il·legal pel Sr. Ministre i amb Espanya pel mig, que aquest si que és un Estat il·legal, que es vanta de ser una democràcia i no ho és, però en un Estat de dret la RUI seria legal. 

Aquest home és catastrofista de mena: "ha recordat que Angela Merkel i François Hollande van dir que "els nacionalismes al segle XX van ser l'origen de dos guerres mundials, la primera i la segona".  Doncs miri que en pocs anys n'hi ha hagut uns quants de països a Europa que han assolit la seva independència, si está de cara al sud miri cap a la seva esquerra sr.Ministre, a l,'Est n'hi ha uns quants, encara que el seu Govern no els hagi volgut reconèixer.

Un Govern encara que sigui autonòmic, i per tant Estat, té dret, tot el dret a cel·lebrar un referèndum unilateral del que sigui, fixis sr. Ministre, 'u-ni-la-te-ral', o sia, que no obliga que no és vinculant, ho entén, no ho entén, o no ho vol entendre. I parlante d'entendre, mentre els seus toquen el piano (ho enten això) Puigdemont toca la guitarra.