ÚLTIMS ESCRITS
latest

diumenge, 13 de novembre de 2016

DESMESURA INFORMATIVA


Segons la reacció dels mitjans de comunicació divendres passat, la desaparició de Leonard Cohen per Espanya, és infinitament més rellevant que la mort de Francisco Nieva, es queixa Angeles González Sinde a el Periódico. A tenor de l'espai que va ocupar en les portades de diaris digitals o de paper, dels minuts que se li van dedicar en els informatius de ràdio i televisió, sembla que el canadenc Cohen ha incidit més en les vides dels espanyols que l'acadèmic, autor, escenògraf, figurinista, pintor, literat Francisco Nieva. Per als que no siguin del gremi, vull aclarir que el papanatisme dels mitjans patris i la seva devoció per la cultura anglosaxona que ens emboteixen pels ulls i les orelles, es deu sobretot a la comoditat. Hi ha més imatges disponibles de qualsevol artista anglosaxó (i és més fàcil i barat accedir-hi) que d'un espanyol. I és que possiblement bastants dels redactors d'aquests mitjans ignoràven qui era Francisco Nieva, i compte, que a Leonard Cohen la majoria de la gent l'ha descobert ara, a ran de la desmesurada cobertura que els mitjans han dedicat a la seva mort.
La precarietat dels mitjans a Espanya, l'altíssima xifra de periodistes acomiadats els últims anys, els ERO que no s'aturen en tots els grups de comunicació, el tancament de les delegacions a províncies i de corresponsalies internacionals dels principals mitjans, etcètera, tenen com a resultat un empobriment tan gran de la nostra dieta informativa, cultural i ideològica, que estem com a lectors i espectadors gairebé anèmics. La qualitat d'una democràcia té un termòmetre infal·lible: la qualitat dels mitjans informatius. Els ciutadans exigim i votem en base al coneixement que tenim de la realitat. La desigualtat econòmica comporta ja una altra desigualtat: la cultural. Jo no vull viure en un país en què la gent tingui dificultats per saber qui va ser i què va fer Paco Nieva, perquè esbrinar-ho és només per a elits. La segregació de rics i pobres, també en cultura, es paga molt cara.

SBD - 13.11.16

« PREV
NEXT »

2 comentaris

 1. Què pots esperar de diaris de tirada nacional la portada de la qual és sempre i per definició la foto de l'equip de futbol de la ciutat a tota plana. ?
  Què es pot esperar de La Vanguardia, diari subvencionat, com tots en aquest país, on sempre surt la magnificencia de cert club, i el mateix a Madrid amb el seu. ?
  Què es pot esperar si en classe de Pedagogia et diu una càtedra emèrita parlant de l'excel·lència que ens hem de reflectir en Guardiola ? (sic)

  Som el que consumim, i consumim masses calories.

  ResponElimina
 2. calories superficials i banals, sovint inùtils, Miquel.

  ResponElimina