El seu enorme aparell - premsa, revistes, cinema, ràdio, televisió, discos, etc - complementari de la producció de masses, injecta a les multituds el costum, l'obligació de consumir, de gastar regularment, racionalment, en els camins renovats per la publicitat , tot el que guanyen i tot (per la venda a crèdit) una mica més.
La civilització tècnica multiplicant els instruments de producció i els béns de consum en quantitat i fins i tot en qualitat sempre més elevades (malgrat el que diguin els seus enemics cecs), suscita un temps alliberat, netament separat (en aparença) del temps de treball, el mateix de més en més reduït.
El progrés tècnic porta per tot arreu, darrere seu, el temps alliberat, totes les possibilitats de l'oci, la recerca de 'la bona vida'. A través de la diversitat dels contextos socials, nacionals, culturals, etc ... centenes de milions dels nostres contemporanis són igualment polaritzats cap l'atractiu de les comoditats, fins i mitjans d'evasió que ofereix la civilització tècnica. Hi ha una 'felicitat' mitjana que s'ha tornat representació col·lectiva comuna a la joventut d'aquestes societats, sobre tot el planeta, un hedonisme comú, aquí i allà més o menys admès, expandit, més o menys combatut, rebutjat, l'estudi científic queda per fer.  
La carrera cap a la felicitat no significa possessió o goig. La inadaptació de l'home, en el curs del període de transició entre dos mitjans, fa que les possibilitats de la felicitat estiguin presents, però que ni les societats, ni la massa dels individus estiguin preparats per realitzar-la. Transmutar el temps alliberat en temps lliure (a través del desenvolupament de la personalitat), utilitzar per a aquests fins els innombrables gadgets, posar-los al seu servei en lloc de ser servent d'ells, és tasca difícil i que, en el quadre real de les nostres institucions, està lluny de trobar-se a l'abast de tothom. Així s'explica, almenys en part, que fins i tot en les societats afluents, els signes positius de felicitat estiguin relativament tant poc expandits.


GEORGES FRIEDMANN - CIVILITZACIÓ TÈCNICA
I SOCIETAT DE MASSES (1962)