ÚLTIMS ESCRITS:
latest

VINE AL MERCAT, REINA


A tocar de casa, gairebè enfront, tinc el mercat Municipal de la Creu-Alta, no és tan gran com el Central però té unes mides adequades que el fan proper i acollidor. Vine al Mercat Reina! era una falca publicitaria dels mercats de Barcelona que protagonitzaba Nuria Feliu fa un temps. Ho comentaba fa un any i després d'aquest temps veig que el diagnòstic, malaraudament era el correcte. Com em deia en Tomàs avui, aixó s'en va en orris.

A mi m'agrada molt anar al Mercat encara que no hi compri res, nomès pel fet de donar un tomb i veure les parades ben arreglades i copsar l'ambient. I aquest ambient és que al Mercat nomès hi va la gent gran, i no ho dic pels avis que s'asseuen als bancs que hi ha a una de les entrades (el pare n'és un d'ells), aquests hi van a banda que no saben on darla, perquè a l'estiu s'hi està fresquet i a l'hivern calentet. 
Deia, que no ho dic nomès pels avis, la resta de gent que veus a plaça és gran, i no és per què a la gent jove no els abelleixi anar a comprar al Mercat, el que succeeix és que en primer lloc el mercat és més car que un Centre comercial o qualsevol botiga franquiciada, aquesta seria una de les causes, encara que hom diria que la principal és l'horari, de dilluns a dijous obren de 8 a 2 del matí, divendres de 7 a 20 i dissabte de 7 a 2, i clar, aquest horari, sobretot obrir a les 8 del matí i tenir tancat les tardes és incompatible amb els o les que treballen.M'ho deia avui al matí en Tomàs, que és el venedor ambulant de cecs de l'Once al Mercat de la Creu Alta: estic deprimit, llevat del dimarts que hi ha 'mercadillo' la resta de la setmana es venen molt pocs cupons, cada vegada menys, això s'envà en orris.
La percepció és que aquests mercats municipals com el de la Creu Alta, si no s'adapten als nous temps, en preus i horaris, acabaran desapareixent i serà una llàstima, sobretot pels avis que hi van a passar el matí. Mentre, les botigues de conveniència, la botigueta del barri d'abans va en alça, ara regentades per 'Paquis'; a Francesc Layret n'han obert una altra, venen pa i tot, cuit amb llenya, clar.« PREV
NEXT »

4 comentaris

 1. No, amic. no. Mira, te explico.
  En la Creu Alta habían al menos 250 paradas. estas eran de 3´80 el número más menos. generalmente se teníam dos número, o sea casi 8 metros. Era una medida unificada, al menos en Barcelona.
  Entre todos se podía pagar al agua que era general. La limpieza, la vigilancia y el mantenimiento y los cánones.
  Hoy no creo que hayan más de 120 paradas y no me equivoco. Entre todo ello hay que pagar el mantenimiento de l aire acondicionado, las puertas automáticas, las escaleras macánicas, el mantenimiento del seguro de los ascensores los cánones de cada número que son de 7 metros y has de tener dos...
  O sea , es inasumible para un vendedor, porque los cánones y el mantenimiento se ha duplicado, y ahora hay mayoristas que venden fuera directamente.
  El mercado está muerto, pero se ha querido hacer boutiques de carne , fruta y pescado y es inasumible para poder vender a precios competitivos.
  Lo han matado.
  Asi de sencillo

  ResponElimina
  Respostes
  1. ho miraré, ni deu haver una seixantena com a molt i algunes tancades. L'HORARI TAMBÉ ELS PERJUDICA MOLT.

   Elimina
 2. Claro ¡¡¡¡
  Más a mi favor..¿cómo se puede agauantar un Mercado ( recuerdo perfectamente en anterior) con menos de la mitad de paradas de antes ?. Los precios se triplican.
  Y ahora todo va con complementos de aires acondicionados y puertas automáticas y toda la parafarnalia, y eso cuesta un pilón de pasta.
  Además, antes podías vender frutas a granel , o sea, cajas catalanas de 18 kilos o cajas de cerca 40. Y allí había de todas las medidas, hoy va todo calibrado y unificado, y el precio a subido el doble.
  No se puede vender como antes porque hemos hecho boutiques de alimentación y no paradas de frutas y verduras y carnes...Todo vale el doble y las ganancias son las mismas.
  pregunta, pregunta ¡¡¡

  ResponElimina
 3. demà ho preguntaré, a banda que hi ha moltes parades duplicades que de fet tenen el mateix producte.

  ResponElimina