L'Audiència Provincial de Jaén va condemnar a tres anys i mig de presó i 1.800 euros de multa a Andrés Bódalo, regidor de Jaén en comú a la capital jiennense, responsable del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT) a la província i membre de Podem. El Tribunal el va considerar culpable d'un delicte d'atemptat i una falta de lesions per l'agressió a l'ex tinent d'alcalde del municipi de Jódar. Els fets es remunten a setembre de 2012, data en què membres del SAT mantenien una tancada reivindicatiu a la Casa de la Cultura de Jódar. El dia 27, els jornalers van traslladar la seva protesta a la plaça situada davant de l'Ajuntament, on havien acudit a declarar diversos companys en relació amb un expedient sancionador per incompliment d'una ordenança municipal.
D'acord amb els jutges, s'estava desenvolupant "per vies pacífiques" una asseguda en què participaven unes "60 o 70 persones" fins que va aparèixer el llavors tinent alcalde, Juan Ibarra, que tornava al Consistori després de sortir a prendre un cafè.
Llavors, diversos dels manifestants "es van abalançar sobre el regidor, arraconant-lo contra la paret, a escassos metres de l'entrada de l'Ajuntament, sent colpejat amb els punys per Andrés Bódalo i F.J. Angulo, i rebent diverses puntades de peu" per part de dos dels processats. I per això, només per això a Andrés Bódalo li van caure tres anys i mig de presó, collons amb la justícia, ja li està bé a Bódalo, en comptes de donar-li cops de puny al tinent d'alcalde del seu poble, havia d'haver robat i robat molt, li hagués sortit més barat i segur que ara estaria en llibertat, o segurament seria ell el tinent d'Alcalde. A la presó hi hauria d'anar poca gent, per que no és la solució, ans al contrari, i per pegar a un altre encara menys, hi ha altres maneres de pagar per haver fet mal fet, treballs socials, la multa, o la reconciliació amb l'agredit, però la presó, tres anys i mig a la presó, em sembla desmesurat i injust.

Bódalo, ha sortit de presó per a gaudir del seu primer permís penitenciari de tres dies després de romandre 419 dies a la presó. Ho ha fet acompanyat per unes 200 persones, entre elles familiars, amics i responsables del SAT que s'han donat cita a les portes de presó per rebre'l al crit de "Andres, llibertat".
Les primeres paraules de Bódalo han estat per assegurar que els 419 dies que ha estat a la presó des del seu ingrés el 30 de març de 2016 li han servit per a "reflexionar molt" i per convèncer-se que "és el moment que la ciutadania sigui valenta, encara que tinguem un risc, que és entrar a la presó". Tanmateix ha insistit que ell no suposa cap risc perquè "jo no sóc un perill per a aquesta societat".
Per això, ha al·ludit a la necessitat de comptar amb "homes i dones valents per sortir al carrer sense cap tipus de violència per dir-los clarament fins aquí heu arribat". Ha recordat que a Jódar, el seu poble, hi ha un 80 per cent d'atur i en aquests moments hi ha 3.000 persones que han hagut de marxar a Navarra per treballar en l'espàrrec i "quan sortim al carrer a reivindicar ens diuen que som violents "però" violents són els que han fet possible que la nostra gent s'hagi d'anar d'Andalusia, que són milers i milers de joves". Bódalo ha acabat la seva intervenció assegurant que està convençut que finalment a Espanya "es farà justícia" perquè històricament "gràcies a la gent que va donar la cara va haver llibertat, treball, convenis ... ho va fer la gent, al carrer, a la lluita". Hauria de treure's aquesta idea del cap, ja ho deia Ignatius G.Reilly: el sistema ens ha guanyat la partida, la prova és que Bódalo va ser condemnat a tres anys i mig de presó, i per exemple Blesa o Rato, NO!.