ÚLTIMS ESCRITS:
latest

468x60

header-ad

"STAGIER", (APRENENT O BECARI)


Hi ha que veure el sarao que s'ha organitzat aquest cap de setmana amb les declaracions del xef Jordi Cruz, quan en una entrevista a el confidencial, va dir: "Em molesta que es parli de la feina del 'stagier' com una cosa negativa, com si fos un abús o una mala pràctica", afirma Jordi Cruz, xef del restaurant Àbac (una estrella Michelin) i jurat en el popular concurs 'MASTERCHEF'. "Jo mai he fet un 'stage' i em fa molta enveja quan veig que algú ve d'estar a la cuina de Martín Berasategui, per exemple. Estàs aprenent dels millors en un ambient real, no t'està costant un dur i et donen allotjament i menjar. És un privilegi. Imagina't quants diners et costaria això en un màster en un altre sector ", argumenta Creu.
"Aprens dels millors en un ambient real, no t'està costant un dur i et donen allotjament i menjar. És un privilegi", afirma Jordi Cruz
I continua: "Un restaurant Michelin és un negoci que, si tota la gent en cuina estigués en plantilla, no seria viable. Tenir aprenents no vol dir que em vulgui estalviar costos de personal, sinó que per oferir un servei d'excel·lència necessito moltes mans. podria tenir només a 12 cuiners contractats i el servei seria excel·lent, però si puc tenir a 20, serà fins i tot millor. Les dues parts guanyen. És un 'tu em dones les teves mans i jo t'ensenyo ".

De seguida es va encendre la xarxa i la noticia va ser trending topic, (trending topic vol dir: tonting topic - tontos dient tonteries tòpiques), i s'ha començat a desbarrar. En primer lloc caldria aclarir que ja no hi la la figura de l'aprenent, el becari és subvencionat i aqui, el que aconsegueixen aquests 'stagier' és un aprenentatge gratuit de cuiner en un lloc privilegiat. Però el personal de la xarxa s'ha limitat a dir bestieses, parlar d'explotació laboral, etc etc, dins la superficialitat d'analisi que impera a dia d'avui dins els surfers d'aigües poc profundes. Se sol dir sovint en algun llocs de treball: s'hauria de pagar per treballar aqui pel que s'apren, i ara es nega la major. 

En resum, molt soroll per no res, aprendre a cuinar gratis de primera mà amb un cuiner amb estrella o estrelles Michelin, és un privilegi i una garantía de trobar gairebé segur feina de cuiner en un bon restaurant, i amb experiencia que és el que més es demana en qualsevol feina i menys es té normalment.

BANDA: Que han fet a Rac1?, doncs el que haurien de fer sempre els mitjans, contrastar la informació, parlar amb Jordi Cruz, escoltar-lo i rebatre'l si cal, i de passada aclarir conceptes com el Palauet de 3 milions d'euros, que no és per ell i la nóvia, però aixó no s'estila gaire avui en dia, es llença la noticia i el noticiat a les feres per que el devorin els 'tonting tópics' de torn, fins la següent desinformació...
« PREV
NEXT »

4 comentaris

 1. Bien, bien, bien.
  Vamos por partes y me aclaras toda la información.
  ¿ Lo primero: Qué coño es un stagier?.
  Lo segundo: Es igual un aprendiz, que un becario, que una contrata por horas de una persona que no se registra como profesional ?
  Y si no se registra como profesional ¿ de que lo registramos en nómina al aatención de la SS? Porque aquí si que tiene que estar dado de alta.

  Y más.
  Cuando se le registra de alta...se le registra en calidad ¿de qué ?, porque cerquita de casa tengo un restaurante Michelon del Adriá, y te puedo decir que limpian cristales, barren cocinas, quitan la mierda, fregan los platos... Con lo que estamos quitando trabajo a los fregaplatos (que no van para cocineros); a los limpia cristales (que no van para camareros); y a los limpiadores de cocina (que no van para cheffs).

  ¿Qué quiero decir. Que muy bien que aprendan y asuman que los costos del aprendizaje va en el sueldo, pero aprender de cocina no quiere decir HACER TRABAJOS QUE NO PERTENECEN A ESTA, que es aquí el quit del meollo.

  No me valen los aprendices o stageresre, o como coño se les quiera llamar, haciendo de limpia ollas, no van para eso, para eso hay personas y empresas. Aquí, amigo, hay gato encerrado, seguro. Y el resultado es que tengo una plantilla de narices (Bullit tenía 10 mesas y 50 en la cocina) y no todos tocaban los platos para el menú, los había que sólo los tocaba en la fregadera. Esto es el quit del meollo, tener fregaplatos gratis, barrenderos gratis y limpia cristales gratis.

  No hablo de poner la mesa, ni colocar los manteles, ni servir y decantar los vinos, eso es de profesionales y se ha de aprender, pero ojo que el hilo es muy sutil
  salut

  ResponElimina
  Respostes
  1. un stagier dedueixo que és un aprenent en gilipuà postmodern. Quan a la figura de l'aprenent a la práctica ha desaparegut, atès ja no hi ha oficis, i un becari és un estudiant subvencionat o que en comptes d'anar a la universitat va a un diari o a la radio, o a la tele....
   Que netegin vidres, olles, o practiquin a la cuina no ho sabem, encara que segurament deu ser com tu dius, pero aprenen segur, la majoria de nous cuiners joves han sortit de fer de becaris de Ferran Adrià o similars, i pensa que n'hi ha que pagarien per anar de stagier o com ho vulguis dir, és un master en cuina de molt profit, i en aquest cas... gratis.

   Elimina
 2. Estoy con dudas, Francesc, con muchas dudas.
  He visto salir de al lado del restaurante que te digo a las chavalas aprendizas con el mocho y la lejía, y se me da, por la conversación que llevaban que no limpiaban el suelo de la cocina precisamente, perono lo puedo garantizar.

  Se me da de que muchos de estos restauriantes gilipuas utilizan mano de obra gratis para hacer las faenas que deberían hacer otras empresas privadas, como la de limpiar y asear los wc. Se me da que nos engañan. No se, no se.
  Un abrazo

  ResponElimina
 3. Pot ser, no ho sabem, pero quelcom deuen aprendre, si no no hi anirien a treballar només per fer de kelis.

  ResponElimina