Si algu en sabia, si algu estimaba el cinema, aquest era François Truffaut, aquest vídeo de l'escena inicial de la Nit Americana és un homenatge al cinema, una obra mestra, que recomano fefaentment visioneu, potser després de l'escena inicial de Sed de Mal de Welles, aquesta és fins i tot la millor escena inicial de la historia del cinema, amb el gran i meravellós travelling que Truffaut ens va deixar, per sempre.




La pel·lícula explica al llarg de les sis setmanes que dura el rodatge del melodrama Je vous présente Pamela, filmat a un estudi de cinema de la ciutat de Niça, Truffaut recrea el procés col·lectiu d’elaboració d’una pel·lícula: les situacions reals de la vida dels actors i de l’equip tècnic, la relació entre el director i el seu equip, els seus conflictes personals, situacions d’estrès i enveja, etc. Malgrat les diferències de l’equip professional, tots ells comparteixen no obstant una passió: el seu interès comú per la pel·lícula, per la qual estan disposats a sacrificar-se.
Entre els protagonistes de la pel·lícula destaquen Alexandre (Jean-Pierre Aumont), una estrella en hores baixes; Séverine (Valentina Cortese), que ha deixat enrere els seus dies com a aclamada diva; Alphonse (Jean-Pierre Léaud), un jove galan i atractiu; i Julie Bakcer (Jacqueline Bisset), una jove actriu britànica que es recupera d’una crisi nerviosa que ha tingut com a origen la controvèrsia generada arran de la seva unió matrimonial amb el seu doctor, molt més gran que ella.

Entrellaçats dins el guió, apareixen diversos episodis protagonitzats pels membres de l’equip tècnic i el director Ferrand (Truffaut), que combaten per entregar a temps la pel·lícula mentre, allunyada de les càmeres, la vida dels actors pateix uns alts i baixos que no deixen inalterada la progressió del rodatge.

El títol de la pel·lícula es deu a una tècnica de filmació per la qual, mitjançant uns filtres especials adjuntats a l’objectiru de la càmera, s’aconsegueix crear un efecte de nit malgrat que l’escena sigui en realitat rodada durant el dia i amb llum natural. Aquesta tècnica és anomenada en anglès Day-for-Night (o bé Nit americana). font:wikipedia.