Què és el 'Swatting'?, doncs el 'SWATTING', és una cruel i perillosa broma que de moment ja li ha costat la vida a un jove de Kansas, als Estats Units. Quan un delicte està en marxa, l'avís ciutadà a la policia és clau, tant per neutralitzar i detenir els responsables com per protegir la vida i el patrimoni de les víctimes. Però quan aquestes trucades d'emergència són falses - bromes o ocurrències malintencionades conegudes a Estats Units com 'swatting' - les coses poden acabar molt malament.
Això va ser el que va succeir fa uns dies a Kansas, d'acord al relat del diari The New York Times. La policia de Wichita, Kansas, va respondre a una trucada al telèfon d'emergència 911 en què un home va avisar que a casa seva tenia encanonats a la seva mare i al seu germà després d'haver matat el seu pare d'un tret al cap. Els oficials es van mobilitzar a l'habitatge citat i, en el que pensaven era una crisi d'ostatges amb un atacant violent, van rodejar l'habitatge. Quan una persona, Andrew Finch, de 28 anys, va sortir a la porta del seu habitatge i, segons sembla, no va respondre immediatament a les instruccions de la policia, va ser abatut d'un tret.


Informar falsament un crim violent perquè la policia acudeixi a gran desplegament al presumpte lloc dels fets és una pràctica coneguda com 'Swatting'. (Inside Edition)

Però tot va ser una confusió que va acabar en tragèdia. En aquesta casa no tenia lloc cap incident de violència, Finch era innocent i la trucada al 911 va ser espúria: una pesada broma del tipus conegut com a 'swatting', que consisteix en què es reporta un fals fet de violència perquè al voltant del lloc de l'incident es doni una gran concentració policial (SWAT són les sigles dels equips d'alt poder de resposta de la policia).
En el cas de Wichita, el responsable de fa falsa trucada en realitat es trobava a Los Angeles i era un subjecte amb un conflictiu historial de 'swatting' i altres faltes. El seu nom és Tyler R. Barris, de 25 anys, qui en 2015 va ser sentenciat a dos anys de presó per haver fet amenaces de bomba contra els estudis d'ABC a Glandale, Califòrnia. Es va tractar d'una trucada falsa però sí va suscitar un ampli desplegament policial i una evacuació de l'edifici en qüestió.
Barris és així un 'swattero' recurrent, i ja va ser arrestat després de la falsa trucada de Wichita. Però Finch, la víctima innocent de la seva abús, és la prova que el 'swatting' és no només una costosa molèstia per a les autoritats, que han de dedicar personal i recursos a atendre falses emergències, i per als afectats, que pateixen batudes i detencions injustificades, sinó que pot acabar en successos mortals.
Tyker R. Barris, de Califòrnia, hauria fet la falsa trucada al 911 reportant un crim que va desencadenar l'incident fatal a Wichita, Kansas, on va morir un innocent. (Yahoo)

Barris és així un 'swatter' recurrent, i ja va ser arrestat després de la falsa trucada de Wichita. Però Finch, la víctima innocent del seu abús, és la prova que el 'swatting' és no només una costosa molèstia per a les autoritats, que han de dedicar personal i recursos a atendre falses emergències, i per als afectats, que pateixen batudes i detencions injustificades, sinó que pot acabar en successos mortals.
En paral·lel a la responsabilitat de Finch, també s'ha criticat la reacció de l'oficial que va disparar contra el desventurat home, pel que sembla perquè aquest no va obeir immediatament les ordres policials i, segons el Times, en algun moment es va posar la mà a la cintura . Això va ser interpretat com l'intent de fer-se d'una possible arma, i va segellar la sort i la tragèdia de Finch. Els familiars del mort exigeixen que tant a Barris com a policia que va obrir foc se'ls imposin càrrecs d'homicidi.
La despietada 'broma' de l' 'swatting' és, en realitat, un fenomen repudiable i freqüent, de més a més estès als Estats Units. Per exemple, com va narrar el diari The Wichita Eagle, fins i tot Katherine Clark, congressista federal per Massachusetts, va patir un cas de 'swatting' fa uns dos anys i va redactar una iniciativa de llei per castigar aquesta pràctica amb més severitat, amb penes de fins a cadena perpètua quan un incident de 'swatting' acaba en una fatalitat.

El 'swatting' sembla que seria especialment practicat com una mena de represàlia entre jugadors de videojocs en línia. D'acord al 'Times', Barris hauria fet la trucada al 911 després d'haver reptat, durant una partida en línia del videojoc 'Call of Duty', amb un altre jugador qui, a la bravata li hauria donat una adreça qualsevol per reptar-ho a trucar a la policia. Barris ho hauria fet però la casa en qüestió no era la del seu rival, sinó la de Finch, que res tenia a veure amb tot l'assumpte.
El trucar a la policia perquè irrompi a la casa de videojugadores en línia és una mena de broma hiperpesada o de venjança que succeeix amb certa freqüència. The New York Times narra com en 2015 un popular videojugador, que transmet en viu les seves partides a internet i té grans audiències, va ser blanc de 'swatting' i va patir la incursió de la policia a casa seva. Per uns moments, en el que tot es va aclarir, l'afectat i la seva família van ser detinguts com si es tractés de delinqüents, ja que s'havia reportat falsament que en aquest lloc s'havia comès un crim. Diversos famosos videojugadores i altres artistes han estat víctimes de 'swatting', presumiblement com venjances, enveges, represàlies o altres maledicències de jugadors o espectadors aferrissats.
Alguns dins de la comunitat de videojugadores veuen a 'swatting' com una mena de hobby o com a part de la seva singular microcultura, malgrat que es tracta d'accions perilloses. Però ha estat fins al cas de Finch, tràgica víctima de 'swatting', que aquesta pràctica ha assolit una magnitud extrema i s'ha cobrat la vida d'un innocent. Des de fa alguns anys, indica el NY.
Times, les autoritats policials han vist una alça dels casos de 'swatting', que a més de resultar ominosos i rudes per a les persones que els pateixen, drenen importants recursos dels departaments de policia que responen a les trucades d'emergència. I és essencialment perillós, tant per als afectats com per als policies. La tràgica mort de Finch és l'exemple cru d'això. 

Jesús Del Toro - 
@JesusDelToro.