Top Menu

ÚLTIMS ESCRITS PUBLICATS...

SER GOVERNAT


Oh, humanitat!, humanitat! ¿I és possible que durant seixanta segles hagis viscut en tanta abjecció? Et dius santa i sagrada i no ets més que la constant i gratuïta prostituta dels teus lacais, dels teus capellans i dels teus soldats. Tu els coneixes, i no obstant això, els pateixes! Estar governada equival a estar amb guàrdies de vista, a viure inspeccionada, espiada, dirigida, legislada, reglamentada, trepitjada, adoctrinada, sermoneajada, violentada, estimada, apreciada, censurada, manada per homes que per a això no tenen títols, de ciència i de virtuts... Estar governat equival a estar registrat, tarifat, timbrat, mesurat, cotitzat, llicenciat, privilegiat, esmenat, amonestat, violat, impedit, reformat, dirigit i corregit en cada operació, a cada transacció, en cada moviment que emprenguis.
Sota el pretext d'utilitat pública i en nom de l'interès general s'imposen contribucions, es fa l'execució dels béns de l'individu, se li exigeix ​​rescat i se l'explota, monopolitza, contusiona, precipita, mistifica i roba; després, a la menor resistència, a la primera queixa, se'l reprimeix, se'l multa, se'l vilipendia, se'l vexa, se'l pega, se'l sacseja, se l'intimida, se'l desarma, se l'engarrota, se l'empresona, se l'afusella, se'l jutja, se'l condemna, se'l deporta, se'l sacrifica, se'l ven, se'l traeix, i, a sobre d'això, no falta qui després se'n burli en les seves barbes, l'ultratgi i el deshonri. Vet aquí el govern, aquesta és la justícia, aquesta és la moral.
I no obstant això, entre nosaltres hi ha demòcrates que pretenen que el govern té alguna cosa bona; existeixen socialistes que en nom de la llibertat, la igualtat i la fraternitat, sostenen aquesta ignomínia; existeixen, en fi, proletaris que accepten candidatures a la presidència de la República. Hipòcrites!

Pierre Joseph Proudhon (francès, 1809-1865) - Fill de pobre, obrer tipògraf, anarquista obsessionat amb la justícia i respectuós amb l'individu. Proposa suprimir l'estat i la manera de producció capitalista convidant a formes alternatives d'organització social l'associació, el contracte, la federació, la cooperativa de lliures productors. Empresonat per les seves idees.4 comentaris :

 1. Soy un enamorado de Cabet y su comuna icariana, ya sabes, aunque para que decir nada. Todo es bueno hasta que llega el hombre y lo jode.
  Ayer me acordé de Aristóteles, ya ves, un tipo que hace 2400 años que pasó por aquí y nos dejó una frasecilla de órdago que he puesto en la cabecera:

  "Todo intento de nivelar pobres y ricos fracasa. Se ha de educar la ambición"

  Salut

  ResponElimina
 2. sempre falla pel mateix lloc, pel factor humà.

  salut

  ResponElimina
 3. Eso está bien,la cooperativa de cooperantes, que no cooperan en nada.Ilusion de juventud.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Cooperativa de cooperantes corresponde al terreno de la utopía, un terreno que hemos dejado de cultivar hace tiempo.

   Elimina

Copyright © BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ. Designed by OddThemes & SEO Wordpress Themes 2018