Oh, humanitat!, humanitat! ¿I és possible que durant seixanta segles hagis viscut en tanta abjecció? Et dius santa i sagrada i no ets més que la constant i gratuïta prostituta dels teus lacais, dels teus capellans i dels teus soldats. Tu els coneixes, i no obstant això, els pateixes! Estar governada equival a estar amb guàrdies de vista, a viure inspeccionada, espiada, dirigida, legislada, reglamentada, trepitjada, adoctrinada, sermoneajada, violentada, estimada, apreciada, censurada, manada per homes que per a això no tenen títols, de ciència i de virtuts... Estar governat equival a estar registrat, tarifat, timbrat, mesurat, cotitzat, llicenciat, privilegiat, esmenat, amonestat, violat, impedit, reformat, dirigit i corregit en cada operació, a cada transacció, en cada moviment que emprenguis.
Sota el pretext d'utilitat pública i en nom de l'interès general s'imposen contribucions, es fa l'execució dels béns de l'individu, se li exigeix ​​rescat i se l'explota, monopolitza, contusiona, precipita, mistifica i roba; després, a la menor resistència, a la primera queixa, se'l reprimeix, se'l multa, se'l vilipendia, se'l vexa, se'l pega, se'l sacseja, se l'intimida, se'l desarma, se l'engarrota, se l'empresona, se l'afusella, se'l jutja, se'l condemna, se'l deporta, se'l sacrifica, se'l ven, se'l traeix, i, a sobre d'això, no falta qui després se'n burli en les seves barbes, l'ultratgi i el deshonri. Vet aquí el govern, aquesta és la justícia, aquesta és la moral.
I no obstant això, entre nosaltres hi ha demòcrates que pretenen que el govern té alguna cosa bona; existeixen socialistes que en nom de la llibertat, la igualtat i la fraternitat, sostenen aquesta ignomínia; existeixen, en fi, proletaris que accepten candidatures a la presidència de la República. Hipòcrites!

Pierre Joseph Proudhon (francès, 1809-1865) - Fill de pobre, obrer tipògraf, anarquista obsessionat amb la justícia i respectuós amb l'individu. Proposa suprimir l'estat i la manera de producció capitalista convidant a formes alternatives d'organització social l'associació, el contracte, la federació, la cooperativa de lliures productors. Empresonat per les seves idees.