Els fets del passat 20 de setembre són un dels elements cabdals en la macrocausa del jutge Pablo Llarena contra l'independentisme. Aquest dia desenes de milers de persones es van concentrar davant la seu del Departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat arran dels registres i detencions que va dur a terme la Guàrdia Civil. A més, agents de la Policia Nacional també van intentar accedir a la seu de la CUP tot i no comptar amb cap ordre judicial. 
El que va succeir durant aquella jornada maratoniana és, segons la interpretació del magistrat del Tribunal Suprem, el que justifica el processament per rebel·lió dels llavors màxims dirigents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Tots dos estan empresonats des del 16 d'octubre. Ahir, el programa Sense Ficció, de TV3, va estrenar el documental 20-S, dirigit per Jaume Roures i produït per Mediapro, que ofereix una visió inèdita dels fets d'aquell dia que, entre altres qüestions, desmunta i qüestiona algun dels punts fonamentals de l'acusació de Llarena, i que us recomano visioneu.



Llarena, en l'ordre de processament de març contra Sánchez, Cuixart i altres dirigents sobiranistes imputats, escrivia el següent sobre el que va passar a la cantonada de Rambla Catalunya amb la Gran Via, on hi ha el Departament d'Economia: "els fets que van succeir demostren que la multitud va actuar com una massa de força que, a més de destrossar els vehicles policials, va atacar béns personals mitjançant el llançament d'objectes, o impedint que els assetjats (referint-se a la Guàrdia Civil) poguessin exercir la seva llibertat d'acció i de vagabunderia durant les llargues hores que va durar el setge [...]. Els fets exposats van determinar l'efecte inherent a la violència, és a dir, una real restricció de la capacitat d'actuació (de la policia) com a conseqüència de l'ús de la força, tal com passaria en un supòsit de presa d'ostatges amb trets a l'aire."

Les imatges i els testimonis, però, demostren el contrari. En tot moment va existir un cordó format per voluntaris de l'ANC i també amb agents dels Mossos que permetia l'actuació i el pas tant de la comitiva judicial com dels agents de la Guàrdia Civil. L'interrogatori a Trapero i el contrast amb les imatges desmunta alguna de les acusacions que es fan, com els suposats intents dels manifestants d'intentar accedir a la seu del Departament, un fet que no es va produir en cap moment, o que permanentment no hagués una parella d'agents de la Guàrdia Civil a l'exterior de la porta d'accés a l'immoble, com posa de manifest el documental. "No hi ha amenaça als agents que són a la Conselleria i no es pot parlar de presa d'ostatges (com fa Llarena)", subratlla Uries.


De fet, no sé per que escric res, les imatges del documental parlen per si soles i l'ùnic que se m'acut és preguntarme: com un jutge por ser tan miserable, roi i mesquí?, quina vergonya, Espero que acabi pagant per tot el mal que ha fet.


aquest video no està ja disponible