{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

EL SALARI DE LA POR


Clara Ponsatí és una política estranya. Potser perquè no és una política, o almenys no una a l'ús, i això es nota per la seva sinceritat en reconèixer els fets tal com van passar, i no com es vol fer veure que van ocórrer pels seus companys. En eldiario.es l'han entrevistat. Podeu llegir l'entrevista sencera aquí, però he desatacat la part que crec més interessant.

¿L'independentisme pateix una derrota?

Sí. A veure, evidentment l'independentisme no està derrotat com independentisme, però la batalla de després de l'1 d'octubre la vam jugar malament i la vam perdre. Jo crec que això... ja sé que en política mai es diuen coses així, però com jo em vaig ficar en això de forma estranya no tinc inconvenient a continuar actuant de manera estranya. I sí, jo ja fa un temps que ho dic, que patim una derrota.

Hi ha un debat dins l'independentisme que té dues posicions: una que diu que encara hi ha manera d'estirar el moment que ve de l'1 d'octubre i del 21 de desembre, i una altra part que diu que cal tancar l'etapa, governar l'autonomia, i buscar un altre moment millor.

La segona posició no l'he escoltat verbalitzar de forma explícita a ningú. L'he observat, en el comportament de facto, i és segurament la més estesa. La primera no acabo d'entendre què vol dir. Jo crec que patim una derrota a la forma en què actuem després del 1 d'octubre, amb el 155 i tot això, però és que després vam tenir una gran victòria el 21 de desembre, tot i que gestionem molt malament la preparació de les eleccions. Molt malament, i aquí sí que sóc molt crítica. La reacció davant les eleccions va ser molt dolenta des d'ERC, ho dic així de clar. En tres dies van tenir la llista feta i no es van avenir a res. I això clarament ha condicionat tot el que ha vingut després.

Però és que fins i tot deixant de banda la forma en què es fan les llistes, la reacció un cop la teva obtens la victòria el 21 de desembre... hi ha un moment en què es decideix que no es posarà en risc a ningú més dels que tenen capacitat de prendre decisions. Això ho decideix el president del Parlament, alguns diputats... en el moment en què es paralitza la reelecció del president Puigdemont ja no hi ha res a fer, l'onada arriba fins aquell dia. A partir d'aquí, efectivament, cal tornar a començar.

Des d'un punt de vista personal, veient com han acabat les coses, a vostè li ha valgut la pena tot el que ha passat des de setembre?

Jo no m'atreveixo a fer judicis col·lectius, però el judici individual em sembla evident. El cost que jo he pagat pel que ha passat fins ara crec que no compensa. Però això passa molt en política, no? Si perds, perds, i si perds no estàs contenta. Si perds t'hagués agradat jugar diferent, és natural.

Vostè no va posar problemes per dimitir del seu escó i tampoc va ser de les que va demanar la "restitució" en el seu càrrec de consellera. Per què?

No, això és una de les coses que em fan ser ser molt crítica amb la decisió que es va prendre el dia 30 de gener, quan s'havia de votar Puigdemont. Si jo vaig deixar l'escó és perquè no volia posar cap problema perquè hi hagués una majoria que votés a Puigdemont. I a aquest nivell, jo em sento estafada. Però és que han passat tantes coses que ja això és gairebé el de menys...

Sent el mateix respecte a que no la "restituïssin" com a consellera?

Com a consellera vaig renunciar un cop renunciat a l'escó i quan vaig veure que no es restituiria el president Puigdemont. Aquí em va semblar que el més lògic era tornar a la meva feina a la Universitat, ja que l'ordre de recerca i captura ja no hi era activa. Vaig parlar amb el president i així ho vaig fer, ho va entendre perfectament. Després hi ha hagut tota la història de la restitució de consellers que, amb tot el respecte, ha tingut moments propers a la caricatura. Una combinació entre desitjos personals, interessos partidistes... en fi. Jo en tot això ja he preferit no participar-hi. Hi ha un límit del ridícul que jo puc fer per Catalunya.

Per què ha passat això?

No ho sé. La cultura política catalana és molt rastrera, s'inventa discursos per justificar les seves renúncies. Això és després, abans es fan coses molt estranyes per encaixar interessos personals amb projectes polítics. Moltes de les coses que hem vist en les últimes setmanes tenen molt a veure amb els afanys personals de tenir una nòmina.

¿Vostè creu que el futur de l'independentisme passa per un partit independentista unitari, al model escocès? 

El problema no és anar o no plegats, sinó estar separats. Els partits i sectors no comparteixen estratègia i de vegades ni objectius. A nivell bases és una altra cosa, és un moviment molt transversal, on no hi ha una ideologia definida, i per això no té problemes d'unitat. Però l'1 d'octubre, el moviment de base generat llavors, no té traducció institucional. Això no s'arregla dient "ha de canviar". És així, i jo crec que en part la situació de repressió està allargant això més del que saludable. 
Els partits tradicionals de l'independentisme, PDeCAT i ERC, estan molt ocupats en mantenir les seves posicions i en donar una batalla pels seus espais, les seves fronteres... i les seves nòmines. Correm el risc que aquest moment cristal·litzi i tot quedi tapat. Per això les iniciatives que intenten fer que entri l'aire corren el risc d'atomitzar-se. Però ara mateix crec que els beneficis d'obrir finestres són més grans. 

Hauria d'haver-hi un partit independentista unitari? 

Crec que seria fantàstic, però no es donen les condicions perquè existeixi. Tota la resta són arguments per fer de la necessitat virtut."

Doncs sí, Ponsatí, més clar no es pot dir, en el fons aqui és rfesumeix tot el discurs de l'independentisme: Moltes de les coses que hem vist en les últimes setmanes tenen molt a veure amb els afanys personals de tenir una nòmina. És el salari de la por, de la por de perdre els privilegis d'un càrrec públic, tot plegat bastant miserable i rastrer...

Publica un comentari a l'entrada

19 Comentaris

  1. Molt interessant, parafrasejant Tardà, algú ho havia de dir, ja que si ho dius tu hi ha qui se t'enfada o qui t'etiqueta com del bàndol contrari i aprofita per llençar llenya al foc anticatalanista, per cert.

    ResponElimina
    Respostes
    1. hi toca, i sap el que es diu i de que parla.
      I ho fa sense embuts.

      Elimina
  2. Te prometo que me quedo pasmao.
    Lo intuía. Pero no lo había leído de la boca de una persona inmersa.
    He tenído suerte de no escribir en ningún lado mi intuición, hubiera sido catalogada de "juicio de valor".
    Me desmoraliza, porque creo en Junqueras, en su buena fe, si que le creo, y creo que un tipo inmerso en un pensamiento trascendental y acotado en unos principios íntimos muy fuertes (ya te comenté que se de él por el seminario) no puede llegar ha hacer lo que ha hecho por un "sueldo".
    En fin, cada día que pasa veo más claro que la FEDERACIÓN maragaliana ,en España es lo más conveniente, con nuestro PIB y nuestra área de influencia. Y mal me sabe, pero mantener dos casas reales y demás es obsoleto y fuera de lugar.
    Gracies per l´informació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. JUNQUERAS tampoc està lliure de culpa, el dia de la DUI, ERC va ser en certa manera el detonant del desastre posterior, almenys és el que diuen.

      Elimina
  3. La verdad que esta señora se me atraganta,ahora habla de esa manera "rajando" de todo el mundo,de la realidad y necesidades personales.Ella,claro, tiene
    un trabajo digno y está por encima de las necesidades humanas.Que se quede donde está y lo disfrute,mientras que los demás luchan
    por sus realidades y debilidades.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ya tenia este trabajo digno antes de meterse en política, amigo, simplemente ha vuelto a él en constatar el fracaso del proyecto soberanista.

      Elimina
  4. En les darreres setmanes? porten mesos sense justificar les nònimes que cobren. Creus que això ens preocupa? ja ho tenim assumit que tots volen una nòmina, només faltaria, nosaltres també, amb salaris europeus si pot ser, o no?

    A mi m'hagués agradat que tot això ho hagués vist molt abans la Clara Ponsatí, em fa una mica de rabia que faci aquestes declaracions quant ja està tot perdut i quant tothom sap de quin peu calcen. No m'agradada la seva postsinceritat. Diràs no siguis tan exigent, dona, tothom té dret a equivocar-se...doncs si, tothom té dret a equivocar-se però cal saber si el que estàs dient ara té algun valor, i per mi no en té quant ja ho has perdut tot el que has de fer es encaixar la derrota i continuar amb la teva vida assumint els errors, ella ara diu senzillament en poques paraules que els errors son dels altres, i que ella només jugava. Quant estàs dintre del sistema, quant estàs al rovell de l'ou, no pot ser que aquestes coses les vegis ara i no molt abans. Ella no sabia fa uns mesos que Puigdemont no sortiria al balcó proclamant la república? creus que no ho sabia? que no sabia que no tenien plà A, B ni C després dels resultats del 1 d'octubre? jo estic concençuda que tots sabien que anaven sobre la marxa. Tot hem perdut, amb això em solidaritzo amb ella, però en res més. Que assumeixi les conseqüències morals ella soleta, que nosaltres ho hem estat desde el principi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. ja fa temps que ho està dient, no es d'ara, i almenys els dels pocs que reconeix els errors que han comés, i ha tingut la decencia de deixar-ho tot i tornar a donar classes.

      Elimina
  5. La senyora Ponsati té tota la raó. Ha estat tal qual ella ho diu.

    Miquel, no confonguis opinions amb judicis de valor o judicis d‘intencions. Si desconeixes el sigificat mira el diccionari, amic meu.

    Molta gent ja ho ha dit i des de fa mooooolt de temps i dins de les mateixes files independentistes que també tenen el seus sectors crítics. Per exemple, Francesc, el teu denostat Dedeu al que insulten molt per les coses que afirma. L‘Enric Vila, el Jordi Graupera... Però vosaltres no els llegiu aquests.

    Disculpeu el to. Disculpa Miquel la precisió que et faig, però sembla que em tinguis mania, i això és molt lleig, molt.

    Salut i República

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dedeu va rectificar a temps, i si els llegim a aquests, per això els denostem a vegades perque també canvien de criteri segons convé o interessa, com Graupera, que és un pesat de collons, i Dedeu el que passa és que és un barrut i un pocasolta bon vivant, això si, per què: Que se n'ha fet dels imparables?.
      Saps, tu tens un problema, aquesta superioritat displicent que amaga un complexe d'inferioritat no reconegut, no es tracta de tenir-te mania, és que ho generes tu amb la teva estulticia congénita i irrecuperable. Jo, l'accepto, ja veus que et vaig contestant, i no em molesta la discrepància, pero hi ha maneres i maneres de discrepar, o com deia Fuster, és de gent educada saber en quin moment s'ha de saber que cal ser maleducat. Però n'hi ha que no tenen tanta paciència, o potser és que et coneixent molt més bé.

      Elimina
  6. Con permiso y visto desde fuera, es una Revolución más infantil que "mil duros de cromos", con un futuro pintado de color rosa para mentes simples y manejables y una cierta dosis de supremacismo tan necesaria en estas lides.
    ¿Pensaban que iban a partir un pais asi, de buen rollito?
    ¿Pensaban que la UE iba a correr a auxiliarles contra la "perfida, franquista y fascista España"?
    ¿Creían que la ONU iba a gastar tiempo y esfuerzos en ellos?
    Por favor, que esto ya ha pasado antes y nadie se va a meter en un avispero para azuzar las avispas, palmaditas en la espalda para todos y ya esta, que ingenuos...
    Esto es un chiste protagonizado por payasos con infulas, que han estado contaminando la sociedad, que han puesto todos los recursos humanos y económicos de la administración de todos, en su lado.
    En el lado contrario, Mariano, un incapaz, sin visión, sin estrategia, sin carisma y sin decisión ha sido el ingrediente que faltaba a este sainete tan español, sainete que bien pudiera titularse "Una década haciendo el gilipollas", a la que yo añadiría "otra más"...

    Estos sainetes tan españoles son propiciados por una derecha que no es liberal sino conservadora, llena de hijos de papa, zánganos con privilegios y demas parasitos y que solo llevan las banderas para imponer su criterio no el bien de los ciudadanos, además con complejos y queriendo poner cara de "buen rollito". En el otro lado una izquierda de titular breve, de paso corto, a la que le acompleja hablar de su país y hacer proyectos comunes, perseguida por complejos histericos más que históricos que a nadie ayudan, y que queriendo dejar contento a todo el mundo a nadie satisface.


    Perdona la sinceridad, pero es lo que pienso y yo no tengo complejos.
    Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tranquilo Daniel, ésa que fue así como sucedió el sainete. Parafraseando a Shakespeare, podríamos decir que ha sido esta la historia explicada por unos idiotas llenos de ira furia e ignorancia.

      Elimina
    2. Espero que este comentario y pregunta sea bien interpretado -pues está escrito de buena fe- y no se me responda con una lista de insultos como acaba de hacer Francesc.

      Entiendo y comprendo los argumentos y las razones que expones, Temujin, también los motivos que los generan y dan lugar a este diagnóstico tan crudo que efectúas, no en balde tengo muy buenos amigos en España, especialmente en Madrid, y no hace demasiados años me la recorría entera vendiendo peletería manufacturada. También sé que tus argumentos son compartidos por una inmensa mayoría de españoles y una muy buena parte de catalanes, no yo, pero lo anterior es un hecho insoslayable y así hay que reconocerlo y aceptarlo.

      En este momento, y por, precisamente, tu claridad expositiva, Temujin, que reconoces no tener complejos -haces muy bien-, lo que me interesaría saber desde tu punto de vista es qué hubiera tenido que hacer Rajoy (o Zapatero) y su gobierno para evitar los hechos ocurridos que nos han llevado a la situación actual. Y también, como no se puede hacer marcha atrás en el tiempo, cuál debería ser la política al respecto de Sánchez.

      Como asimismo calificas a los votantes, entre los que me incluyo, que han apoyado las propuestas independentistas, me permitirás que te pregunte igualmente sin complejos, después de tus adjetivos tan duros (por no decir insultantes), qué hay que hacer con ellos, lo digo sin ironías. Qué se hace con una población de más de dos millones de personas memas y simples que se dejan engañar, yo entre ellos, por unos políticos mentirosos y tramposos, estafadores que venden humo con el dinero de todos, y cuando digo “todos”, sigo tu razonamiento, también con el dinero de los gaditanos o turolenses.

      A veces sabemos realizar diagnósticos, pero desconocemos los remedios, espero que tú, sin embargo, tengas algunas buenas ideas, leas el comentario y me respondas con la misma buena fe con la que yo te pregunto.


      Elimina
    3. jo no t'he insultat, Peletero, si de cas t'he definit, encara que ja et defineixes tu tot sol. Hauries de preguntar-te perquè nomès tinc problemes amb tu de tota la gent que passa per aqui, així que - ja t'ho vaig dir una vegada - però es veu que costa de captar el missatge. No molestis més, ni a mi, ni a la gent que passa per aquí. Ves a descarregar la teva frustració a una altre lloc. Adéu.

      Elimina
  7. Si, ja he anat fent el seguiment de les seves declaracions aquí, però es que els altres no poden dir el mateix que ella perque han de demostrar davant la justícia justament el contrari, que els equivocats eren els del PP, i els altres no tenen de moment, un altre feina més que aquesta.

    ResponElimina
  8. Graupera, que és un pesat de collons, i Dedeu el que passa és que és un barrut i un pocasolta bon vivant...

    Saps, tu tens un problema, aquesta superioritat displicent que amaga un complex d'inferioritat no reconegut, no es tracta de tenir-te mania, és que ho generes tu amb la teva estulticia congénita i irrecuperable. Jo, l'accepto, ja veus que et vaig contestant, i no em molesta la discrepància, pero hi ha maneres i maneres de discrepar, o com deia Fuster, és de gent educada saber en quin moment s'ha de saber que cal ser maleducat. Però n'hi ha que no tenen tanta paciència, o potser és que et coneixent molt més bé.

    Sobre tot això últim!! Ai Dé meu!!

    Cadascú és esclau de les seves paraules, Francesc. I normalment acostumen a ser el reflex d'un mirall quan ens hi mirem. Et felicito, t'has fet un bon autoretrat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sé fer autoretrats, només pintar quadres, pero no autoretrats ni retrats, quan a tu, ja et retrates tot solet. Apasiau.

      Elimina
    2. Tothom es retrata quan parla o escriu, també quan balla o camina, com mira, amb el vestit que porta, o com s'asseu a la cadira, Francesc, jo, tu, la Clara Ponsatí, el Torra, el Rajoy, el Sánchez, el Rivera, tothom. I de la manera en com s'ofen i de qui o de què s'ofen.

      Elimina
  9. PER RETRATATS AQUEST PARELL DE MANGANTES. de meravellosos mangantes:

    https://www.youtube.com/watch?v=E1tOV7y94DY

    ResponElimina