El criteri de la veritat rau en la pràctica social (Teoria i pràctica). Les teories científiques reben la seva comprovació definitiva en la pràctica: en la producció industrial i agrícola en l'activitat revolucionària de les masses per a la reestructuracion de la societat. Si la teoria s'aplica amb èxit en la pràctica, això significa que és vàlida. Els procediments per a comprovar en la pràctica tal o tal pensament poden ser diferent. Per exemple, certes proposicions de les ciències naturals reben la seva confirmació en l'experiment, relacionat amb l'observació, amb el mesurament, amb l'elaboració matemàtica dels resultats obtinguts. Sovint, la comprovació pràctica es realitza per procediments mediats. Així, quan establim la veracitat d'una determinada proposició recorrent a la demostració lògica, ens basem, en última instància, en la comprovació pràctica d'algunes tesis inicials de tal o qual teoria, tesi que, en el marc de la teoria donada, no estan subjectes a comprovació especial. Ara bé, comprovar les teories científiques a la pràctica no vol dir convertir-les en quelcom absolut; les teories científiques es desenvolupen, s'enriqueixen, es puntualitzen, algunes de les seves tesis se substitueixen per unes altres. (Veritat absoluta i veritat relativa). Això es deu al fet que la pròpia pràctica social i, per tant, els procediments per confrontar a través d'ella les teories científiques amb la realitat, es desenvolupen sense parar, es perfeccionen. D'aquí que només la pràctica social en desenvolupament pot confirmar plenament o refutar les representacions de l'home. En la teoria del coneixement, el marxisme ha estat el primer a incloure la pràctica com a criteri de la veritat. La filosofia burgesa contemporània no reconeix la pràctica com a criteri de la veritat o li dóna una interpretació tergiversada (per exemple el pragmatisme).
Aquestes explicacions filosofiques solen ser enrevesades, és el problema de la filosofia que necessita de molta prosopopeia per explicar-nos alló que Fuster definia de manera senzilla:
La veritat és una invenció acientífica. No hi ha veritats científiques.
La veritat és empre una mistificació de la veritat.
Rarament es pot formular una veritat - cert tipus de veritat, en tot cas - sense que sembli una insolència. Potser per això, de vegades, hi ha qui a força d'insolència pot fer creure que diu veritats.
Per resumir-ho, la veritat és aquella certesa que ens convé o interessa acceptar, o dit d'una altra manera. La veritat és la realitat que ens convé acceptar.
Como he comentado en otro lugar, y en el que tu estabas presente, nuestra obligación es distinguir "la verdad" de "lo verdadero".
ResponEliminaHay tantas verdades como seres humanos, como circunstancias, como objetos.
Si observamos un cuadro veremos en él lo que queramos ver, incluso si lo observamos del lado contrario a la pintura, y explicaremos lo que hemos visto de él, lo que entendemos de él, y será nuestra verdad, y afirmaremos "la verdad es que me parece bueno, o flojo, o caro...", pero lo verdadero para todo el mundo, para todos, es que el cuadro estaba ahí.
Ojo con las palabras, que nos llevan a confusión.
Un abrazo
per aixó he publicat aquest text, per la connexió aragonesa. Per cert, qui era Ferber? em surt a Google un mètode per adormir els nadons.
ResponEliminaUN filósofo. Tiene un libro fundamental :
ResponEliminaConceptos fundamentales de la Filosofía, (Rafael Ferber) y en uno de sus capítulos habla del concepto de "verdad" Los otros conceptos son:
El Lenguaje
El Conocimiento
El ser
El bien
En La verdad encontramos la definición clásica; las objeciones a ella; los cinco criterios de la verdad; la supervivencia del concepto de verdad y el ideal de esta definición.
Un libro de verdad fundamental. De verdad, amigo, que el diseño de las palabras, la manipulación de estas, y los conceptos erróneos a los que nos pueden llevar son acojonantes.
Nuestra obligación, ya como iaios, es hacer discernir a los jóvenes, a los nietos, que una cosa es la verdad y otra lo verdadero. Todos tenemos "nuestra verdad" pero no toda "nuestra verdad " es "verdadera", podemos, y ciertamente es así, estar equivocados en nuestras apreciaciones, y sobre todo si estas son especulativas, o sea, no cuantificables como lo son las mates y el 2 más 2 que dan 4.
Una abraçada molt forta . A veure si quedem que ara la cosa és mes calmada.
Salut
gràcies, a veure si el trobo.
EliminaCom més veritats dius més veritablemet insolent ets però això evidentment tampoc és una veritat de debò que no ho és. Es nomes una percepció d,algun altre insolent....
ResponEliminaEs el gat que es mossega la cua. Com que tot era mentida i això també era una veritat insolent l,home procura ser insolent en companyia que això sembla que et fa més creïble, és a dir més insolent...al final que et diguin insolent t,ha de relliscar perquè també es una insolència.
i pensa que en el fons, estás dient, la teva veritat
EliminaUn va dir dos més dos quatre i tothom el va creure però no deixa de ser una percepció que tothom ha cregut i que si es discuteix el resultat sempre té una resposta matemàtica que quadra però aixo no deixa de ser màgia que creiem.
ResponEliminano sé on vaig llegir que dos més dos no és exactament quatre.
EliminaLo leíste en el Departamento de Hacienda, Francesc, cuando tu llevabas tu renta y tuviste que abonar pasta por ser jubilado, mientras las del Google, Microsoft, Corte Inglés, Zara, Botín, el Emérito, y toda la troupe del IBEX 35 sólo dan pérdidas y a devolver...Ahí es donde dos más dos no dan exactamente cuatro
ResponEliminaja deia jo, la culpa és de Madrit!.
EliminaUna amiga sempre diu que amb els anys t'adones de què tot és mentida. I això ja ho deia el vell tango, verás que todo es mentira, verás que nada es amor...
ResponEliminaO com diria el filòsof M.Rajoy:'todo es mentira, salvo alguna cosa'
ResponEliminaJajaj es el diseño de las mates Miquel. L,amor es real mentre es, Júlia. Diga-li a la teva amiga que no tot és mentida.
ResponEliminal'amor no es mentida. és una fal·lacia, una meravellosa fal·lacia mentre dura, i a vegades dura molt de temps. 48+6
EliminaQue maco...m,has dibuixat un somriure als ulls. Per molts anys guapos.
ResponElimina