Com cada diumenge al matí he anat a donar un tomb fins els brocanters de la Plaça del Mercat. Allí no hi ha manters, però si en altres llocs de la ciutat, encara que a Sabadell pocs en tenim, comparat amb Barcelona. De tornada cap a casa, me n'he trobat un al Parc Catalunya, al Llac Center, tot sol, estaba assegut en un banc amb dues grans bosses semi obertes plenes de wambes. No n'hi he comprat, pero mentiria si digues per quedar bé que mai he comprat als manters, algunes wambes o bolsos per la Nuri han caigut, concretament al port de Barcelona que allí si que n'hi ha un munt de manters.

De manera cíclica s'acusa els manters de crear molts problemes. Sel's acusa de que fan la competència il·lícita al comerç i ocupen l'espai públic ilegalment. A més de que no paguen impostos. Com 'l'opinió pública' no s'atreveix a dir que cal enviar-los als seus països sigui com sigui, es diu que "cal resoldre aquest problema'. Però si es pregunta com fer-ho, de seguida es percep que no tenen gaire idea més que prohibir la venda ambulant. Això de que perjudiquen el comerç, és discutible. Em sembla que els petits comerciants locals s'equivoquen d'enemic. Ells no estan sent desplaçats pels manters sinó per les grans superfícies que molt sovint venen els seus productes a un preu inferior als altres comerços i, a més, en condicions més favorables. Per exemple, els horaris. És curiós que els botiguers no hagin protestat quan les grans superfícies han augmentat els seus horaris fins a la nit i obren els diumenges, el que no només obliga al petit comerç a obrir més hores, sinó que fa mal a la seva convivència familiar, ja que molts no poden finançar el personal auxiliar necessari. O que no protestin quan es concedeixen permisos d'obertura a grans superfícies que enfonsen el comerç local. O quan els bancs i els diaris venen directament productes del comerç. No són aquests els que danyen al petit comerç moltíssim més que els manters?, o els 'paquis' de cal mai tanquis. Per què s'inclinen per el més fàcil, atacar els més dèbils?
Hi ha també l'acusació que els manters són il·legals i no paguen impostos ni per l'ús del carrer. Segurament és així i caldria veure com resoldre-però, segur que incorren en més frau fiscal moltes empreses i particulars que es dediquen a impulsar l'enginyeria fiscal. ¿On són els impostos que paguen en aquest país Ryanair, Goiogle, Facebook, Amazon i altres empreses multinacionals ben conegudes?
Un altre gran argument és que darrere d'aquests manters es troben les màfies que els venen els productes. I és confiscant la mercaderia als manters individuals com pensen resoldre aquest problema? És perquè no saben, o no poden, o no volen enfrontar-se de veritat a les màfies que segons ells estan darrere del problema?. 

Els manters són un problema, però no són el problema, i amb bona voluntat sobretot de l'administració, és un problema que entenc es podria solucionar. Crec recordar haber llegit que hi habia alguna iniciativa de l'Ajuntament de la Sra. Colau en aquest sentit, però em sembla que és va quedar nomès en una iniciativa no duta a terme.
El que desconeixia, és que almenys a Nou Barris hi ha iaies, que fan top manta, com els manters, per sobreviure, però imagino que si no me n'havia assabentat fins avui, és que no deuen preocupar gaire ni perjudicar a ningú, més aviat són elles les perjudicades.


Com deia un botiguer de les rambles, el problema no són els manters, sinó Amazon.