Cada matí quan acompanyo al meu net d'11 anys a l'escola ens creuem amb un pare i el seu fill d'uns 7 anys que van a l'escola corrent, no per que vagin tard sinó que fan alló que abans s'en deia còrrer, després footing i ara i de moment running, fins i tot l'home va amb sabatilles, pantalons curts i samarreta, i el nen van com pot, cagant-se en tot segons diu el meu net, que potser ho diu per què en Roberto estaria en això de l'esport més en la linia Romario o Rexach 'estoy cansao' o 'còrrer és de covards'
En la vida hi ha moments per a tot: una edat per disfrutar i altres per aprendre a competir, a esforçar-se o a saber guanyar i perdre. Els joves també aprenen a activar-se i a afrontar les frustracions. En cap activitat com l’esport es perd tantes vegades, ni hi ha tantes oportunitats per tornar a intentar-ho. Els adults són els responsables d'ensenyar-los a reconèixer les mateixes potencialitats i limitacions, a motivar-se. Molts pares es 'projecten' en els fills: atribueixen als altres les mateixes il·lusions o carències, volen que els seus fills arribin on ells no varen ni acostar-s'hi quan eren infants. Res pitjor per educar els nens: ells han de trobar i seguir el seu propi camí, i el que val valdrà igualment i segurament arribarà a dalt de tot en millors condicions psicològiques.
No cal que us digui quin és el lamentable espectacle dels pares i mares en els partits de futbol infantil; és vergonyós, però tinc la sensació que afortunadament els nens passen bastant del lamentable comportament dels seus pares, però quan la obssesió del pare afecta seriosament al fill és quan la pressió per guanyar és insostenible.
A el periódico, expliquen un cas que és un exemple del que estic intentant explicar: Als EUA va ser famós el cas de Maddy Hollis, excel·lent estudiant i campiona d’atletisme de la Universitat de Pennsilvània. L’any passat la periodista Kate Fagan li va dedicar un llibre (What made Maddy run: The secret struggles and tragic death of an all-american teen). Un bon dia Maddy va deixar una carta als seus pares en què explicava el seu patiment i es va llançar des d’un gratacel. No va poder aguantar les pressions d’un sistema que només exigeix treure bones notes, aconseguir una beca, ser campiona i la número u als EUA. No els va acusar; només els va pregar que expliquessin el seu cas a la premsa perquè altres famílies no caiguessin en la mateixa trampa: deixar-se arrossegar per un sistema social pervers. Li van fer cas.
Però molts mitjans van reprendre una altra vegada el cas des de la mirada clínica, preguntant-se: ¿com és que Maddy patia una depressió i no se’n va adonar ningú? No obstant, les preguntes haurien de ser: ¿per què molts joves, malgrat fer esport, deambulen perduts i sense sentit? ¿Com els eduquem, especialment en l’esport? ¿Què n’esperem, d’ells?.
No me gustan las competiciones. No me gusta competir. No soporto las marcas ni eso de llegar primero o últimos, y no me creo lo de "lo importante es participar"
ResponEliminaAixò de l'important es participar, ho diuen els que saben que no poden guanyar.
EliminaMalauradament als fills els adoctrinem i els imposem les nostres dèries i, de vegades, les nostres frustracions, amb tota la bona voluntat i sense mala intenció, ho penso sovint quan veig, per exemple, l'alegria amb la qual se'ls porta a manifestacions polítiques, el mateix que, en d'altres temps, a processons i misses. El més honest seria, veient com va el món, renunciar a tenir fills però encara sembla aquest dret, el de la paternitat o maternitat, un dret inqüestionable.
ResponEliminaConsti que mai hem intentant adoctrinar a les nostres filles, ni en l'esport ni en la vida. Sempre hem cregut que se les havia de deixar crèixer de motu proprio amb els consell mínims per no equivocar-se massa per la vida. Ens n'hem sortit prou bé.
EliminaPues lo veo exagerado,lo que dices.En mi caso todos mis nietos y nietas hacen deporte,fútbol y tenis,los muy cabritos/as comen como limas,de eso doy fé,porque me arruinan,tienen que quemar calorías,malos pensamientos y adrenalina.
ResponEliminaLo del fútbol,es normal,los padres gritan,porque es un deporte
donde un juez decide y mil ojos ven sus decisiones.Siempre ha sido un espectáculo,para dejar la testosterona sobrante de la semana(también las mujeres usan de esa hormona).Pero luego todos los padres se besan,acarician a los niños y hasta la próxima semana que nos vemos y gritamos otro rato.
Un suicidio y si es de un menor es difícil de entender,entran muchos componentes,echarle la culpa a una exigencia es la forma más fácil de dar una respuesta.Es como decir,mira que bien,era eso,lo dice en la carta....Pues no.
Uy Car res, según en que campos de futbol, en bastantes de ellos, los padres van mas allá de lo que dices, es vergonzoso su comportamiento. Ya te los grabaré un dia de estos cuando vaya a ver a mi nieto y lo podrás ver y oir.
EliminaEls fills dels japonesos són els més presionats del món, lo nostre al costat d,ells no es res. No crec que sigui dolent tenir una mica d,esperit competitiu pensa que la tecnologia i moltes altres coses ens fan cada dia una mica més comodons. A mi m,agrada competir quant faig esport perquè em motiva, però sense fotre ni jugar brut és simplement que quant veus algú bo a la pista et fa més gràcia jugar amb ella O ell que no pas amb un patata, penses em farà suar però no deixaré que em guanyi tant fàcilment i jugues amb un altre gràcia que no pas quant escalfes. En quant als pares, és millor que es quedin a casa. Alguns es pensen que el seu fill és el Messi O el Cristiano..és molt diferent però l,ambient del futbol al del tennis. Potser perquè en el segon el silenci s,imposa.
ResponEliminaAl Japó presionen molt als fills, sobretot en els estudis, d'ací l'ìndex tan elevat de suïcidis.
EliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaSi creieu que a Japó es pressiona la canalla, és que no coneixeu a la societat coreana, i em refereixo als del sud. Allà hi ha suïcidis infantils, no per suspendre, sinó per treure una nota per sota d'excel·lent.
ResponEliminaJa ho deien els romans, "mens sana in corpore sano".
¿ Algú s'ocupa de ensenyar-lis a les criatures a gestionar la sevas frustracións, els seus sentiments quan no surten les coses bé?, ¿A gestionar el seu estrès i a donar-li a tot la seva importància justa?.
Ahir un historiador deia a "El País" que hi ha gent treballant a Silicon Valley que no ha llegit un llibre sencer en la seva vida.
Primer, cal formar-los com a persones, i després, tota la resta.
Si, a Corea del Sud és encara l'exigencia major que al Japó.
Elimina"They Shoot Horses, Don't They?" / Sydney Pollack
ResponElimina