Aquesta societat de necessitats insatisfetes, generadora d'angoixes i frustracions, requereix una gran dosi de tècniques persuasives per imposar el seu sistema de valors. A través d'elles es determina la manera en què els individus ocupen el seu temps, sobretot el temps lliure. La distracció dels problemes quotidians mitjançant l'entreteniment s'ha convertit avui dia en una de les principals indústries de l'anomenada "societat lliure de mercat".
Aldous Huxley, a Un món feliç, parteix de la tesi que la demanda humana de distraccions és il·limitada, i descriu el control d'una societat a través del plaer i l'entreteniment. Els integrants d'aquesta societat reben tal cúmul d'informacions que només poden defensar d'elles amb la passivitat.
L'entreteniment i la distracció ens posen en contacte amb el que no tenim i, per tant, desitgem: gent rica i guapa, països exòtics, cases i vides sumptuoses, agraciats amb cops de sort en la loteria i en els concursos, etc., etc. I també, és clar estan amb les coses desagradables i negatives. Si es miren de prop, les desgràcies i catàstrofes, fam i guerres, sofriments i morts, passen sempre als altres i en altres llocs, a altres grups socials i en altres països o continents, als marginats de tota mena, etc. ¿I per a qui no és plaent contemplar a la petita pantalla com els mals s'acarnissen en els altres, des de la seguretat que ofereixen les quatre parets de la llar, assegut al sofà degudament protegit per una porta blindada? aquesta petita finestra ens permet apuntar-nos a l'esdevenir mundial i rebre tantes informacions fragmentades que ens creiem ben informats i de tornada de tot.
Per tant, un no sent la necessitat d'intervenir per tal de solucionar els problemes quotidians amb els altres. fins i tot es pot tenir una consciència neta, ja que un es preocupa, s'informa, està al dia, fins i tot pot tenir tota classe d'idees sobre el que podria fer-se per acabar d'una vegada amb la misèria humana. però es manté aïllat davant el televisor o el vídeo. O sigui que ens quedem en el fet impùdic del gest, i prou.
Per tant, un no sent la necessitat d'intervenir per tal de solucionar els problemes quotidians amb els altres. fins i tot es pot tenir una consciència neta, ja que un es preocupa, s'informa, està al dia, fins i tot pot tenir tota classe d'idees sobre el que podria fer-se per acabar d'una vegada amb la misèria humana. però es manté aïllat davant el televisor o el vídeo. O sigui que ens quedem en el fet impùdic del gest, i prou.
A què preocupar-se tant? Com si no fossin suficients els problemes propis a la feina, la pressió constant dels caps, la insolidaritat dels companys, la incertesa del dia a dia, el futbol, etc. etc.
L'escriptor nord-americà Neil Postman, de qui en parlava ahir, assenyala en el seu llibre 'Divertim-nos fins a morir', que l'entreteniment s'ha convertit en el tret distintiu de la cultura quotidiana dels Estats Units i, per extensió, de tot Occident, creant una societat nihilista i hedonista, una societat vácua, buida, sense sentit.
- “El que Orwell temia eren aquells que prohibirien els llibres. El que Huxley temia era que no hi hauria cap raó per prohibir un llibre, perquè no hi hauria ningú que en volgués llegir cap. Orwell temia que la veritat se'ns amagaria. Huxley temia que la veritat s'ofegaria en un mar d'irrellevància”. I Huxley tenia tota la raó...
¿Es la televisión la caverna de Platón?
ResponEliminaLa televisiòn, y el telèfono móvil también.
ResponEliminaMis cuatro últimos años no me han dejado lugar al aburrimiento, y los ratos que tengo libres, que son escasos, les dedico a atacar al castellano en mi blog y a leer, sobre todo Historia. Todos los años leo Un Mundo Feliz y 1.984...Este año intentaré que mi hijo de 14 los lea...
ResponEliminaUn saludo
... A ver si lo consigues, leer y adolescentes es un oxímoron.
EliminaYo, si quiero leer un libro me lo compro, lo leo, lo toco, lo miro y lo remiro. Pero cuando quiero conocer el pulso del mundo me fijo en vosotros y escucho.
ResponElimina¿y no hueles los libros nuevos?. Dicho esto, escuchar es algo que no se estila mucho hoy en dia, siendo como es la mejor manera de aprender.
ResponEliminaEl jovent llegeix més del que us penseu. I jo ara llegeixo molt en el telèfon també, gràcies al servei de biblioteca, on també hi ha audiollibres interessants, o sigui, que també s'escolta. El llibre de paper conviu amb molts altres suports, no entenc tanta condemna de la modernitat, com si abans fóssim savis i ara sigui rucs. Ara bé, Potsdam la va encertar i ens hem assemblat més, de moment, al món de HUxley que no pas al 1984.
ResponEliminaEntenc el que expliques, Júlia, pero em temo que aquest jovent és una petita part del tot. Els audiollibres estan entrant en les nostres vides, però diria que estem encara a les beceroles i que va molt poc a poc.
EliminaLa televisión es el "soma" de nuestra sociedad.
ResponEliminaProgramas intrascendentes, personajes famosos sin ningún valor añadido, espectáculos banales y sin importancia.....
Ya lo sé, me he puesto un poco cursi, con decir que es una mier...¡¡ piiiiiip!!, habría acabado antes.
Hoy a la hora del café, la conversación giraba alrededor de estas porquerias televisivas, y su nulo valor. Eramos media docena denostando estas cosas, y aparte de estar de acuerdo en su escasa calidad, también lo estábamos en que tienen altas audiencias.
Y aquí llegó mi momento reflexivo del dia : si tienen tanta audiencia, alguno de la media docena presente es un cínico, ¡¡ porque debe tragarselos, a pesar de denostarlos !!.
No hace falta que lleguen los bárbaros, están creciendo entre nosotros por generación espontanea. Nunca se fueron.
Com en totes les coses, a la tele, cal saber triar el gra de la palla, no tot el que fan a la tele es una merda.
Eliminajejejejeje........me lo se todo de todos....
ResponEliminaLa Pantoja está cabreada con su hija.
El Paquirritin no trabaja.
La del cómete el pollo niña se vuelve a casar.
El Salvados tiene otra revista.
El Farreras ha ganao casi 5 millones como productor.
El Wuaioming tiene no se cuantas casas
El astronauta está en la Luna y no sabe donde se ha metido.
El Inda es tonto pero saca noticias debajo las piedras.
La Ana Pastor tiene mal genio.
La Cospedal está muy cabreada....y lo sabes ¡¡¡
venga..venga...superadme
no en se d'aquesta missa ni la meitat, jo es que nomès veig algun programa de TV3 com està passant i MOVISTAR+, i després em passa si alguna vegada fullejo el Pronto que li compro a la dona cada dilluns, que no conec a la majoria de gent que hi surt.
Eliminasalut
y el Julito Iglesias cumple ahora 15 añitos.....está como un chaval ¡¡¡¿queé?
ResponElimina15 més 60, un jovencellm si senyor.
ResponElimina