ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

TERSES, LLIURES I PATRICONS


Tot i que sembla no avancem en el temps, és cert que molts conceptes quotidians que ara es donen per normals i de sempre han variat en qüestió de pocs anys. Fa setanta anys a les cases no hi havia neveres, ni rentadores, no hi havia encara aparells de televisió i umes rentadores bastant primitives comparades amb les d'ara. De neveres, com a molt n'hi havia que refrigeraven amb barres de gel que duien embolicades amb un sac d'arpillera per evitar el desglaç i transportades per un carro i una mula i més endavant per un camió Ebro. No hi havia ni s'els esperava mòbils, és més, per trucar d'una població a una altra s'havia de parlar amb l'operadora i demanar conferència.
La compra d'aliments frescs era doncs diària i es solia comprar a miquetes, una lliura, que són 400 grams, o mitja lliura que en són 200, un patricó és un quart de litre i una tersa em sembla eren 250 grams (ho dic perquè també hi havia mija tersa). Era habitual en aquells temps aquest tipus de mesures talment com anar a buscar la llet a la vaquería i un clàssic entre la mainada, fer girar el pot de la llet sense la tapadora (d'alumini) molt de pressa de manera que el líquid no és vesses (normalment).
Quan no hi havia com he dit neveres i tampoc supermercats, coses que ara semblen normals no ho eren fa seixanta anys. Ha plogut doncs però tampoc massa, la cadència de la vida quotidiana era també una altra i tot anava més pausat. Recordo encara a l'any 68 a Palma, que l'autobús s'aturava perquè el xofer pugués esmorzar, cosa que per cert encara es fa a Cuba en el trajecte del Via Azul l'Havana-Varadero i viceversa. Ah! i ni a Palma abans, ni a Cuba ara, la gent diu res ni es queixa abraonant-se sobre el xòfer, potser perquè dins la miseria i les dificultats, el sentit del temps, la cadència era una altra, i la gent, tenint molt poc i visquent, abans aqui i encara ara a Cuba sota el jou d'una dictadura, malgrat tots els malgrats era més feliç. Potser perquè com diria la Patrocinio Herrero Zarzoso (la iaia de la meva dona que era de Olba (Teruel), "el que apoco tiene con apoco se conforma.
Dit això, només deixeu-me reblar una frase: Qualsevol temps passat fou pitjor, llevat de l'infantesa. però d'això no ens n'adonem fins que som malauradament grans.

Publica un comentari a l'entrada

7 Comentaris

  1. Anís Machaquito,de Rute(Córdoba) el mejor aguardiente seco,doble destilación en alambique de cobre.No lo distingo entre las botellas,pero desde luego es un colmado bien puesto,no sé si queda alguno en pié.Lo de la lechera,hacerla girar sin tapadera,me acuerdo el maestro lo ponía de ejemplo,como fuerza centrífuga y centrípeta,en el movimiento circular.Lo cierto es que la leche no se caía.

    ResponElimina
  2. Quiero decirte, resumiendo mucho, que me gustan una barbaridad Cabrera Infante y Reynaldo Arenas y que (sin olvidar nunca que Fidel Castro dotó de sanidad y educación a toda Cuba) el régimen castrista me parecía un gran abuso. Pero la política de los países de alrededor era infinitamente peor, empezando por el bloqueo de los Estados Unidos y terminando por la degradación y el desamparo de América Latina. Y eso hizo a muchos cubanos  -a pesar de sus penurias y además de antifidelistas-  geniales y cultos, muy cultos. El tema tiene muchos más matices. Aunque eso tú ya lo sabes. Porque lo has visto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, lo de Cuba es muy complejo, estuve alli 15 dias hace años, aunque la opinión que pueda tener del règimen castrista, muy positiva no és..., de Cabrera Infante y Arenas he leído muy poco.

      Elimina
  3. "Cuba, tan lejos de Dios y tan cerca de los Estados Unidos".

    En el dicho original, era "México", pero creo que por desgracia, es aplicable a buena parte de Hispanoamérica ( el concepto "Latinoamérica" es un invento yanki para despersonalizar la cultura de los hispanohablantes ).

    Alguien tendría que hacer alguna vez un estudio sesudo sobre la distorsión política, cultural y económica que ejerce Estados Unidos con sus vecinos del sur, y lo que podria ser si no existiese.

    Aún recuerdo las conferencias telefónicas de mi infancia en los locutorios de la extinta Compañía Telefónica :

    " Oigan, la conferencia con la Almunia de Doña Godina tiene tres cuartos de hora de demora".

    Coincido, ¡¡ nada de nostalgias por tiempos pretéritos !!. Lo único positivo, es que eramos más jóvenes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una conferència Sabadell Sant Feliu de Codines podria tardar 4 hores, sort que la Conxita s'assabentaba de tot, per que les telefonistes escoltaven totes les converses.
      Cuba no era sols el que era per culpa dels EUA. Fidel hi va posar molt per que fos i sigui encara un desastre, culte i musical sabrosón, pero un desastre.

      aqui en parlo: http://www.creualta.blogspot.com

      Elimina
  4. Nada se de Cuba, salvo las canciones del Ché.
    Poco puedo hablar, sino es por las noticias de los demás, y de esas me fío poco.
    Aprecio lo de la sanidad y la educación, y mucho.
    Sobre las empresas y su gestión estatal ¿qué puedo decir?..Soy liberal en ese aspecto y creo en la iniciativa privada, pero es lo que yo creo, y no hablamos de eso, sino de Cuba.
    Y si, cierto....éramos más jóvenes...hasta la Cospedal era más joven...ya la empiezo a ver con ojos de cansancio.
    salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cuba és como Caí, con más negritos, diu Antonio Burgos referint-se al malecón de l'Havana comparant-lo amb el de Cadis.
      Hi ha dos CD,s molt bons de: Cuba le canta a Serrat, ja tel's baixaré.

      Salut

      Elimina