L'any passat 81 reporter@s van perdre la vida en països com Mèxic, l'Afganistan, l'Iraq o Síria, on els càrtels de la droga, el terrorisme o la guerra intenten fer callar als informadors. Però Khashoggi va ser assassinat al consolat del seu país a Istanbul, on anava a buscar un document per poder contreure matrimoni amb la seva promesa turca. En principi, una seu diplomàtica hauria de ser un lloc segur, però ja s'ha vist i comprovat que no. La complicitat de les autoritats saudites resulta evident, tot i que la cúpula de l'Estat intenta que un general carregui amb el mort, com si fos una ocurrència sobtada del militar, quan hi van participar nombrosos membres del servei secret, inclòs un forense que va recomanar a la resta de la tropa que escoltessin música mentre procedia amb la serra al cruel especejament del periodista.
Jamal Khashoggi,
Fins i tot Donald Trump, que no és home acostumado a la finezza va dir ahir: "l'operació va ser un complet fiasco des del primer dia: el seu concepte original va ser molt dolent, el van posar en pràctica de forma pitjor i l'encobriment ha resultat el més nefast en la història ".
En aquest sentit els britànics són més curosos amb els seus crims d'Estat, no així els russos que es carreguen a qui els molesta sense complexos i sense que ningú els recrimini els seus crims, i si no, que només cal recordar l'assassinat d'Anna Politkóvskaia, i d'uns quants periodistes més, (52 des de 1992) o el cas d'emmetzinament de Litvinenko.
L'assassinat de Kashoggi més que d'un periodista ha estat el d'un opositor crític amb les autoritats saudites, i se li ha donat més importància potser per com va morir, o com va ser assassinat, mentre que els 81 reporter@s que van perdre la vida el any passat, no van merèixer cap atenció, varen morir en el més absolut anonimat. Se sol dir quan assassinen a un periodista que han matat al missatger, en el cas Kashoggi s'hauria de dir: Matar al crític molest.