Espanya i la seva política van canviar de cop el juny de 2018. Les exigències als governants han augmentat dràsticament, també les seves responsabilitats.
L'assassinat de Khashoggi ha tornat evident el que tots els governs sabien però no poden seguir ignorant sense tacar-se les mans de sang - Antón Losada.

Fins i tot en aquests temps líquids quan sembla que un pot estendre el seu programa i els seus postulats fins inundar tot l'espai disponible, com fa l'aigua, de vegades no queda més remei que plantar els peus en algun lloc si no vols que la força del corrent et arrossegament, com succeeix en les inundacions. Faria bé el president del govern a preguntar-se si no ha arribat el moment d'agafar-sòlidament a alguna cosa, costi el que costi.
Pedro Sánchez va arribar a la Presidència per governar d'una altra manera. Per fer "real politik" i explicar-nos que governar és molt difícil ja teníem a Mariano Rajoy, que a més ho feia millor i amb més gràcia. O marca la diferència o hauria de començar a tenir present que, el mateix corrent de cansament i cansament moral que s'ha portat al Marianismo per davant si més del que esperava, es pot dur a Sanchismo el dia menys pensat. Espanya i la seva política van canviar de cop el juny de 2018. Les exigències als governants han augmentat dràsticament, també les seves responsabilitats. Qui no ho entengui o ho oblidi, el passés malament.
No es pot estar amb els drets humans i vendre armes a dictadors i sàtrapes com la família reial saudita. No es pot defensar un sentit ètic de la política i després seguir facturant mentre s'exigeix ​​que altres ho apliquin primer. No es pot reclamar el lideratge a Europa i després fer-te el mort fins que decideixin els altres i així poder tirar-los la culpa. No es pot jugar a ser líder i deixar que vingui després Angela Merkel a ensenyar com es comporten els grans. O millor dit, es pot fer tot això, però s'acaba pagant car. L'assassinat de Jamal Khashoggi ha tornat tan brutalment evident el que tots els governs sabien però no poden seguir ignorant sense tacar-se les mans de sang. Així són les coses. Podem ignorar la carnisseria de milers d'anònims iemenites, però no tolerem el crim d'un ciutadà saudita amb signatura al Washington Post.
La demanda internacional de construcció naval porta pujant cinc anys i el sector naval espanyol no ha deixat de créixer, fins a tornar a col·locar-se entre els primers de la UE. Ni són les úniques fragates ni els únics contractes que es poden buscar per portar feina i riquesa a Cadis, amb o sense eleccions andaluses. La disjuntiva entre "fragates o drets humans" és tan falsa com el clàssic dilema entre "canons o mantega". Però encara que ho fos, Pere, un líder d'esquerres i compromès amb la regeneració i la dignificació de la política ho tindria clar: drets humans, sempre. Parlar és gratis però la llibertat sempre costa cara.
Sobre el que tinc dubtes és si el fet de seguir venent armes i fragates a l'Aràbia Saudita és per les eleccions andaluses o perquè pugui cobrar la comissió el Bourbon.