La nit que el conegudissim a casa seva, l’escriptor Santiago Posteguillo es va emportar a casa el premi Planeta 2018, alguns convidats al prestigiós sopar literari organitzat pel gegant editorial van decidir que no podien anar-se’n amb les mans buides. Els centres de taula realitzats expressament per a l’ocasió per la Fundació Fupar van ser objecte de pillatge, com va retransmetre Llucia Ramis en el seu compte de Twitter. “Els estem rapinyant”, va escriure la periodista i escriptora, de 41 anys, en rigorós directe. El seu fil a la xarxa social de l’ocellet blau va aixecar la llebre.
@lluciaramis
Tots els qui vàreu agafar llibres del centre de taula com a souvenir, podríeu tornar-los, per favor? No eren de regal.
Si haguessin sigut uns ornaments florals qualssevol, la seva desaparició no hauria suposat cap problema. Emportar-se els centres de taula dels casaments, batejos i comunions és un clàssic. No obstant, els centres de la gala celebrada aquest dilluns eren valuosos perquè la base d’aquestes creacions ornamentals eren llibres antics, alguns eren veritables rareses. “Aquests centres de taula han sigut elaborats per la nostra fundació gràcies al conveni de lloguer amb una llibreria especialitzada en llibre antic”, va respondre Fupar a la mateixa xarxa social. "Sabíem que estàvem cometent una petita barrabassada, però mai vam pensar que fos un robatori", explica Ramis a elperiodico.cat/ca. Com a atrezzo, als centres de taula hi ha obres mestres, com La esfinge maragata, de Concha Espina, Una pobra noia, un Erasme en francès, llibres de Balmes i de 1914. Els estam rapinyant.
Ramis, es va comprometre a tornar el seu botí i fins i tot va fer una crida a les xarxes socials perquè la resta d’assistents que també es van agenciar joies de paper “com un souvenir” els tornin com més aviat millor. "No eren un regal", adverteix.
Fonts de Planeta responsables de l’organització de l’acte consultades per aquest diari desconeixien avui aquest incident. Ara mateix, els únics perjudicats són els propietaris de la llibreria especialitzada, que únicament els havien cedit per embellir les taules dels convidats durant la gala. El nombre de llibres desapareguts és important, segons explica Ramis. “Jo era en una taula de premsa, i tots pensàvem que només nosaltres ens havíem emportat algun llibre. Alguns, no diré noms, són molt 'frikis’ dels llibres antics... Però quan estàvem fent una copa en el Joan Carles vam veure arribar molts convidats, i no només escriptors, amb un o més llibres a les mans", explica Ramis, que procedirà a la devolució quan pugui acostar-se a la llibreria, situada a l’Eixample de Barcelona. "Hi aniré dilluns, com a màxim. Alguns ja ho han fet. O això m’han dit", postil·la.
La petició de llibres antics per decorar la gala del Premi Planeta va arribar la setmana passada a l’associació Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya, que la va derivar als seus agremiats, per si algun hi estava interessat. "Personalment no m’interessava. Alguna vegada he llogat llibres per a una cosa semblant i he tingut una mala experiència. Si necessiten llibres per a una obra de teatre o similar, prefereixo fer un preu especial i vendre’ls", explica el vicepresident del gremi, Albert Casals, també llibreter.
Finalment, un agremiat es va prestar a llogar centenars de llibres per al sopar literari. En total, 500 exemplars antics. El propietari, que prefereix mantenir-se en l’anonimat, desconeix l’abast del pillatge. Encara no ha pogut reunir-se amb la fundació per fer un recompte real. Només vol que els assistents tinguin en compte la "gran feina que fa Fupar" per la inclusió de persones amb alguna discapacitat, que reflexionin i tornin aquests llibres.
El dia després de la gala, la Fundació Fupar, quan encara no era conscient de la desaparició de tan preuats volums, agraïa en el seu compte de Twitter que Planeta compti amb ells "des de fa set anys" contribuint així a la inclusió laboral de persones amb alguna discapacitat.
Tot això succeix perquè els premis Planeta com el asistents a l'acte no són literaris i menys encara lletraferits, uns asistents que en la gran majoria possiblement el llibre que es varen emportar serà amb sort l'ùnic que llegiran en tot l'any, que és el que passa amb el premi Planeta, es ven però no es obligatori ni costum llegir-lo, ni fins i tot recomanable fer-ho per pròpia higiene. Com es por donar un premi a una novel·la del temps dels romans en ple segle XXI?, doncs perquè Planeta i literatura és un oxímoron, com ho és la majoria del públic assistent amb un públic intel·lectual, per això se'n varen endur els llibres, sense tenir ni idea llevat de Llucia Ramis i algú altre del que robaven, sostreien o afanaven.
Anda,yo creía, que así viendo la foto se habían llevado libros de chocolate,porque parecen dulces.Que ocurrencia,más barato ,vistoso y apetitoso si los hubiesen puesto de chocolate.
ResponEliminaNo eran de chocolate ni de atrezzo, eran ejemplares antiguos.
Eliminajajajajajaja...y eso que son de letras ¡¡¡
ResponEliminajajajaja
No creguis, en Posteguillo es un autor consolidat en el capitol de "novela histórica", i bastant solvent, he llegit un parell de las sevas obras, i es un bon escriptor.
ResponEliminaLo del pillatge deuria fer caure la cara de vergonya als convidats. ¿ Com podem demanar honradesa a la nostra clase política, si els nostres "intelectuals" arramblan amb tot ?..
¡¡ Colla de lladregots del tres al quart !!.
ho sé, però Posteguillo no es ESCRIPTOR, es escribidor d'ofici que es diferent.
Eliminal'any que ve que els possin dins d'unes vitrines com els pastissets, però això si, tancadets amb candau....amb lo bonica que feia la taula aquest detall literari, si quasi bé té un sentit artístic... sempre m'han agradat molt les taules ben parades, i m'agrada la gent detallista, no la que sustreu aquets missatges de les taules, o dels llocs...algú ho ha fet per ser contemplat i prou..
ResponEliminas'emportarien fins i tot les vitrines, ja posats.
EliminaDIFERENCIA ENTRE ESCRITOR Y ESCRIBIDOR o la impostura en la literatura, ese sutil arte de simulación que solo los muy buenos escritores dominan y que hacen más verdad que las verdades a sus propias fantasías.
ResponElimina(Sigue diluviando en las inundadas calles de esta ciudad plana y bonita)
300 litros por m2 dicen han caido en algun sitio de Valencia
EliminaEls premis Planeta són un muntatge, tothom ho sap, però l'afició a endur-se el que sigui dels restaurants afecta totes les classes socials, ho he vist fer a amics i coneguts de qui mai no ho hauria dit. Posteguillo és un bon autor i hi ha novel·les històriques molt bones i molt dolentes, com de negres o del que sigui. Un altre tema és la finalista, propera a Jiménez Losantos i filla ja sabem de qui. La fama de la Ramis encara m'inquieta més i això de fer el tuit tonto ja diu alguna cosa sobre ella. Però,com diu el refrany, algo tiene el agua cuando la bendicen. Que fossin llibres antics tampoc no vol dir que fossin valuosos,les llibreries de vell estan farcides de llibres que no es venen però podien haver anat a comprar-ne al llibre solidaria i hauria fet el mateix efecte. El pitjor és que aquest tipus de robatoris no serveixen per a res als lladres, segurament tot acabaria al container.
ResponEliminaAls casaments també la gent s'ho emporta tot. I la finalista amb el pare que té, fa pudor se sofre. Maredéu del Carme quin fred que fa!
EliminaComo me preucupa la parte sanitaria,no entiendo cómo en una mesa donde vas a comer,puede haber algo tan peligroso como un libro viejo,lleno de ácaros que se debe manipular con guantes y mascarilla.Hasta mi madre,ya me decía que mientras se come
ResponEliminano se lee.Entonces leíamos tebeos y novelas de bolsillo que alquilabamos.Habian pasado por muchas manos.
BUENO, hay gente que come hormigas e insectos en general, ahora está de moda. Lo venden incluso en las universidades.
Eliminahttps://kollonades.blogspot.com/2018/10/japo-una-maquina-expenedora-ofereix.html
Bueno... dos cosas...
ResponElimina1. Posteguillo, yo me he leído tres veces su trilogía sobre Publio Cornelio Escipión "El Africano" y dos veces su Trilogía sobre Trajano y quitando a Colleen McCullough que le iguala en el tema de Roma, para mi es de lo mejor que he leído de Novela Histórica. tampoco soy una autoridad en el tema, pero he leido bastantes cosas sobre Roma y estos dos y sobre todo Posteguillo son magníficos, o yo asi lo creo. Porque son rigurosos, históricamente hablando serios, y saben llevar a los personajes y la acción de manera magistral, enganchan a la lectura, estas Navidades me volveré a leer la de Publio Cornelio Escipión, que para mi es mejor que la de Trajano, siendo ambas magníficas. Y si tengo tiempo leeré la de Colleen McCullough sobre Cesar, que forma parte de una serie de siete libros que también me he leído tres veces los siete libros, y que cada vez que los releo me gustan más. Posteguillo y el enorme Juan Eslava Galán son mis favorito, este último es magnífico, toda su serie histórica "para escépticos" es buenisima... me la he leído dos veces y también repetiré...
2. Estos que se llevan los centros de las mesas... si les pones en un Ministerio arrasan... y lo peor es que lo harán son sonrisas estupidas...
Paissss que diría otro grande, Forges...
Un saludo
Yo no digo que sea malo Posteguillo, pero digo que es escribidor de oficio, de oficio de romanos en este caso.
EliminaBueno o malo, es relativo, y tampoco me veo yo capacitado para valorar la calidad de un escritor o escribidor, yo solo digo que me gusta, me entretiene y aprendo con su trabajo. Si es de oficio, para mi que lo hace bien, cosa que es de agradecer. La profesionalidad es un valor a tener en cuenta, yo por lo menos, lo valoro mucho... y este escritor o escribidor, creo, que disfruta con su trabajo... y se nota...
EliminaUn saludo
OK, es que cualquier ganador del Planeta pasa a ser sospechoso habitual, sin olvidar que a un tal Camilo José Cela le dieron el Nobel de Literatura.
Elimina