VIURE EN DEMOCRACIA


En l'entrevista que el diario.es va realitzar al filòsof José Antonio Marina, hi ha una resposta a la pregunta del periodista que és preocupant, però lamentablement hi atina. 

"En este momento estamos viendo como en naciones con gran tradición democrática hay mucha gente joven que empieza a pensar que, a lo mejor, no es tan importante vivir en un sistema democrático. Que estarían dispuestos a vivir en un régimen autoritario.

El filósof José Antonio Marina ha publicat conjuntamet amb l'historiador Javier Rambaud: Biografía de la humanidad.

"¿Cree que es urgente esta mirada atrás ante movimientos intelectuales y filosóficos como el transhumanismo?

"Cuando las religiones se unen a la política, todo se va al carajo" Creo que estamos en un momento en el que se van a vivir cambios muy acelerados. Ante el transhumanismo y el posthumanismo, yo me pregunto: 'Vamos a ver exactamente si antes entendemos cómo hemos llegado hasta aquí, qué es lo que somos'.
Hay algo sobre lo que ya había reflexionado en Tratado de la filosofía Zoom (Ariel, 2018) y en La lucha por la dignidad(Anagrama, 2005). En estos libros me convencí de que afirmamos constantemente cosas como si fuesen evidentes, pero que no lo son.

Estamos en una cultura del usar de todo, incluso los conceptos, sin entender muy bien de lo que tratan. Y eso puede plantear problemas muy graves. En este momento estamos viendo como en naciones con gran tradición democrática hay mucha gente joven que empieza a pensar que, a lo mejor, no es tan importante vivir en un sistema democrático. Que estarían dispuestos a vivir en un régimen autoritario. Hay que comprender de dónde viene esto."

El resultats de les últimes eleccions no ja al Brasil, sinó a uns quants països europeus, ens aboquen a aquests tipus de sistemes de Govern autoritaris i relativament democràtics, i és que viure en una democràcia no és fàcil, sobretot si els únics que ho són de demócrates són els ciutadans, atès els Governs en general fa ja temps que han deixat de ser-ho.
I és que el fet de viure en una no democracia, instal·lar-se en la dictadura més o menys encoberta, és llaminer. Per ejemple, en una dictadura no hi hauria cas 'restes de Franco', ni el problema Villarejo, s'arreglen ambdós casos ràpid, amb les restes es fa el que el Govern li sembli, i en el segón es tanquen els mitjans que reprodueixin les gravacions del comissari, que segurament patiria algún accident tipus Baader Meinhof, i problema resolt. Lasa i Zabala en podrien parlar dàixò si no haguessin estat assassinats i enterrats en calç viva, per un Govern democràtic i d'esquerres.
Però aixó és retrocedir en el temps, un temps del que ja en venim prou saturats i s'ha d'afrontar malgrat el seu cost, el fet de viure en democràcia, en un estat el més democràtic possible, i malgrat el deteriorament de la classe política, tant la vella com la nova, s'ha d'anar a les urnes a cada elecció, però és per aixó que s'ha d'anar en compte a l'hora de 'voxtar' a segons quins Ciutadans, encara que sigui per alló del boig conegut i el savi per conèixer.

Hi ha qui planteja que la gent s'hauria d'examinar per poder accedir al dret del vot, remetent-se a Plató, encara que ja Assimov tenia un conte sobre aquest tema, en el que el vot de tota una nació requeia en una sola persona, escollida i preparada.

La democracia consisteix en escollir als nostres representants lliurement, però el que fem no és més que ficar una papereta en una urna, d'acord amb les mentides que ens han fet creure, assegurant-nos que faran el que després no fan, però la democracia també és la responsabilitat dels propis ciutadans de denunciar aquestes mentides i obligar-los a governar com cal.

19 Comentaris

  1. Tot Barcelona

    Esta es la asignatura que dará Ignasi Boada en el segundo cuatrimestre en la Facultad de Teología, asignatura a la que me he apuntado: Humanos, Trashumanos, Posthumanos.
    Y habla de todo esto.
    Cuando dice : " Cuando las religiones se unen a la política, todo se va al carajo", tiene el argumento justo.
    Un ejemplo : ¿Quién ha hecho ganar a Tramp ? los evangelistas y prebiterianos
    ¿Quién ha hecho subir en las encuentas a Bolsano, este del Brasil ? los evangélicos
    ¿Quién apoya en Alemania a los conservadores : los luteranos
    Y en España? la iglesia católica exenta de todo tributo..
    Y en Argentina, en Filipinas? los ultra católicos..

    Lo que dice no es baladí.
    Salut

    Reply Delete 01 de novembre, 2018
  2. Francesc Puigcarbó

    Per aixó ho destaco, és una entrevista molt interessant.

    Reply Delete 01 de novembre, 2018
  3. car res

    En democracia no ganan las religiones,eso es una barbaridad intencionada,ganan los votos.Unas veces ganan lo que podríamos llamar de derechas(que se supone que son más de religión) y otras los de izquierdas(que se suponen pasan de la religión)Y otras,da igual y se unen todos,para echar a un presidente,como el Zapatero,dando mayoría a Rajoy.Eso es lo que tiene la Democracia,que se va adaptando a las circunstancias,sobretodo a los ciclos económicos y a más cosas.Por supuesto tiene más respeto a las personas, dando el voto a cualquiera,reconociendo su derecho y capacidad,cosa que no ocurre a la otra barbaridad de decir que hay que hacer un examen,para conseguir ese derecho.Desde luego vamos de barbaridad en barbaridad,jó como está el patio.

    Reply Delete 01 de novembre, 2018
  4. Francesc Puigcarbó

    Hablan Miquel y Marina de cuando ganan individuos como Trump, Salvini o Bolsonaro. Quizás no sea del todo así, pero se le acerca.
    Podríamos decir que la democracia es la menos dañina de las dictaduras.
    En cuanto a lo del examen, no estaria mal, hay demasiado voto descontrolado y veleidoso.

    Reply Delete 01 de novembre, 2018
  5. Rodericus

    ¿ Veus com el meu comentari d´ahir no anava desencaminat ?.

    Fa una estona tornaba cap a casa a tres camas i amb el diari sota el braç. La meva cafetería habitual del barri avui estaba tancada, i he decidit pendre´l en el bar dels xinesos a la cantonada.

    Dons bé, l´he pres a tota velocitat i he marxat cap a casa. Una colla de jubilats am la pila del audìfon fosa, discuten de política a crits, acusant a la dereta de tots el mals d´aquest país, sense cap menció a las malifetes comesas per la esquerra, o la pseudoesquerra que ens ha gobernat décadas senseras.

    Hi ha que recordar que la polititzaciò de la justicia la va començar el senyor Alfonso Guerra, "Arfonzo" para els seus amics, a la seva època de vicepresident del govern, i aixó es nomès una pincellada de totas las tropelias que van cometre a la época del seu poder absolut.

    Mes que un exámen, caldria un test d´idoneitat mental. El vot d´aquets energùmens ara te el mateix valor que el de algú mes ecuanim i ben informat.

    Tenìm el que mereixem.

    Reply Delete 01 de novembre, 2018
    1. Francesc Puigcarbó

      PER AIXÓ HO HE ESCRIT I POSAT L'ENLLAÇ, he recordat el teu comentari d'ahir.

      Reply Delete 01 de novembre, 2018
Més recent Anterior