Sí, queda molt bonic reivindicar ara Los Chunguitos, però no oblidem que Los Chunguitos, quan eren supervendes, mai van trepitjar un Sónar, ni un Benicàssim, ni un Low Festival, ni un BBK... ni van sonar en radiofórmules. Perquè eren gitanos.
A mi m’agrada molt Rosalía i la meva filla n’és superfan, però crec que les gitanes feministes tenen les seves raons quan es queixen. Si posem de moda cantar a l'estil gitano, impostant l’accent (Rosalía canta amb un accent i en entrevistes parla amb un altre accent) ¿per què no donem visibilitat a les autèntiques ‘cantaoras’ gitanes? A La Pinini, a Esperanza Fernández, a Remedios Amaya, a Lela Soto, a María Terremoto, a Esmeralda Rancapino, a Gema Moneo, a Anabel Valencia, a Soleá Morente, a Aitana de los Reyes, a María José Llergo... a tots aquests noms que ni tan sols conec perquè no se’ls dedica campanyes de màrqueting, ni diners, ni atenció. Tot i que les gitanes van ser les primeres a barrejar flamenc amb totes les músiques (rap, blues, electrònica, trap...), intentant fer-se un forat, mentre els mitjans i els programadors les marginen se’ls nega el títol d’innovadores i l’hi donen a una paia. 
Si posem de moda cantar a la gitana, posem de moda que cantin les gitanes. 

Perdoneu, pero algú ho havia de dir, en aquest cas, Lucía Etxebarria a el periódico, amb qui poques opinions subscriuria, pero aquesta si. De fet com diu la dita, hay gente pa too. També n'hi ha gent a la que els agrada Manel, Joc de Trons o Breaking Bad.