DE LA GAUCHE DIVINE ALS COMUNS


Si la ‘gauche divine’ hagués estat una religió, Bocaccio hauria estat la seva església i Oriol Regàs el seu profeta. Fa 50 anys –el 13 de febrer del 1967– Regàs va inaugurar el local del carrer de Muntaner per on havia de passar bona part de la intel·lectualitat barcelonina, la més divina –i la majoritàriament esquerranosa. - Àlex Milian.

Qui va inventar el terme de gauche divine, en Joan de Sagarra, diu que era una “broma”; l’escriptora Rosa Regàs la qualifica d'acudit; l’escriptor Juan Marsé −que sovint feia de contrafort de la barra del Bocaccio− en diu “entelèquia” i en Manuel Vázquez Montalbán, que també observava la fauna bocacciana des del tamboret, va escriure sobre ella “Un informe subnormal sobre un fantasma cultural”.
No estava constituïda, pocs n’acceptaven el malnom, no tenia socis ni  ha tingut hereus però tothom n’ha sentit a parlar, sovint relacionat amb el Bocaccio i és capaç de posar-hi alguns noms, a la cistella de la gauche divine: Oriol Regàs −fundador i ànima del local−, Oriol Bohigas, Ricard Bofill, Teresa Gimpera, Jorge Herralde, Rosa Regàs, Beatriz de Moura, Òscar Tusquets, Serena Vergano, Jaime Gil de Biedma, Terenci Moix, Ana María Moix i, al capdamunt del seu Olimp, Josep Maria Castellet i Carles Barral.
Una raó potser que, a diferència d’altres moviments espontanis, al contrari d’altres etiquetes imposades, la gauche divine va tenir uns cronistes gràfics que han deixat testimoni visual d’aquell corrent: els fotògrafs Xavier Miserachs, Oriol Maspons i la fotògrafa Colita es van encarregar d’immortalitzar l’elegant serenor dels interiors del Bocaccio i l’alegria esbojarrada dels divins: Jorge Herralde amb les seves secretàries ensenyant les calces; la coronació de Castellet per tota la troupe; els posats de Gimpera; els estius a la Costa Brava...
Amb certa malícia, Sagarra admet que allò va triomfar de la mateixa manera que han triomfat altres conceptes del seu encuny com “cultureta”, “patufetisme-leninisme” i “altres collonades que m’he inventat”. I, com aquelles, diu que se les ha pres “una mica a conya”. Té certa raó, doncs, la Rosa Regàs, quan diu a EL TEMPS que “gauche divine” era “un acudit del Sagarra”. Però també Jorge Herralde quan la qualifica d’“etiqueta simpàtica” perquè, “coneixent el personatge, podria haver sigut molt més aspra”.
El que és evident és que el Bocaccio va ser el rovell de l’ou d’aquell moviment més o menys real, difícil de descriure però en boca de tots. Els primers accionistes del Bocaccio van ser l’Oriol Regàs, el fotògraf Xavier Miserachs i la model Teresa Gimpera. L’escriptora Rosa Regàs, germana d’Oriol, descriu el context, l’època que va donar lloc al naixement del local: “Primer de tot s’ha d’entendre que estàvem en un moment que, molt a poc a poquet, les coses anaven canviant. I la gent tenia ganes que canviessin. Hi havia l’Stork Club, començava a haver-hi locals a Barcelona que eren menys  tradicionals i menys sòmines del que havien estat fins aleshores. La gent s’atrevia a ser una mica diferent. No és que nosaltres fóssim els més originals del món; és que a tot el món hi havia un corrent de ‘Fes l’amor i no facis la guerra’, un moment de protesta que a nosaltres ens arribava, molt molt suau però ens arribava”.

Paral·lelament a Madrid pels mateixos temps es va donar la movida madrileña, però aixó és una altra historia. El que és cert és que de la Barcelona de la gauche divine, fosca, bruta, liberal i canalla però molt reconeixible, hem passat a la Barcelona dels Comuns, més neta, poc endreçada, infestada de turistes escampats com taca d'oli per la ciutat, una ciutat impersonal i anodina, que ha acabat sent un enorme resort turístic, 5G aixó si. I aqui si que hem perdut molts llençols en la bugada.

32 Comentaris

  1. Tot Barcelona

    Sino tenías "posibles", no podías entrar a por un cubata. Eso era de burguesillos, tal como suena.
    Salut

    Reply Delete 13 de març, 2019
  2. car res

    No estoy de acuerdo contigo Miquel,por esa época tenía veintitantos,me sacaba algún dinero dando clases particulares,que me gastaba en las discotecas,la Bocaccio la mejor,los chicos y chicas íbamos guapos,sobre todo éramos jóvenes,no fauna,jóvenes.Supongo que la mayoría éramos universitarios,unos tendrían dinero y otros no,pero allí había buen rollo,que yo sepa de droga nada.Es que eran otros tiempos.No te creas mucho a los escritores y sobretodo a los que magnifican creando modelos,que no lo son.Bocaccio era la mejor discoteca y nada más

    Reply Delete 13 de març, 2019
  3. Tot Barcelona

    Pues amigo, yo si estoy de acuerdo conmigo...ni un puto duro en el bolsillo. Y los precios del cubata del Bocaccio no eran los del bar del lluis, el del Mercado de Sant Antoni, de eso te doy mi palabra.
    Un abrazote
    salut

    Reply Delete 13 de març, 2019
  4. Chiloé

    L'autor ha eliminat aquest comentari.

    Reply Delete 13 de març, 2019
    1. Francesc Puigcarbó

      No lo creo, era un grupo lejano a nuestro paisaje, del que hemos sabido en cierto modo desde la distancia que da lo que dice Rodericus: eran gente de otro nivel que nos cogía lejos de su paisaje-.

      Reply Delete 13 de març, 2019
    2. Chiloé

      L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Reply Delete 13 de març, 2019
    3. Francesc Puigcarbó

      bueno, también habia de eso, pero básicamente era un movimiento propio de un grupo concreto de gente.

      Reply Delete 13 de març, 2019
  5. Rodericus

    Seamos claros y sinceros, la "gauche" y toda la fauna que corría por la calle Tuset eran todos hijos de casa bien, vamos, los "pijos" de toda la vida. Y ellos inventaron eso que ahora llaman el "networking" y que no es otra cosa que tener muchos conocidos e intereses comunes para hacer buenos negocios.

    No perdamos de vista que ese escenario fue el que inspiró a Marsé "Ultimas Tardes con Teresa", una magnifica novela que retrata muy bien aquella época, aquellos personajes y su contexto.

    La diferencia, es que los jóvenes "pijos" de hoy son de ideología derechista. Salvo ese detalle, visten igual, beben licores de marca, y también se horrorizan cuando se les cruza por delante algún proletario, perdon, queria decir pobre.

    Reply Delete 13 de març, 2019
Més recent Anterior