La petició del president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, al Rei i al Papa de demanar disculpes per la conquesta per Hernán Corts i l'etapa colonial i les conseqüències que això va tenir han causat un considerable enrenou entre els que creuen i els que no creiem en la llegenda negra del segle d'or espanyol. Un enrenou del mateix tenor que la discussió que tenim a Catalunya respecte a l'impacte que va produir la victòria borbònica davant els austriacistes el 1714 i la subsegüent Nova Planta.
Estudis demogràfics han demostrat que la població indígena del que, després de l'administració colonial espanyola, va ser l'actual Mèxic va sofrir de la presència dels europeus, que van importar malalties a les quals els indígenes no eren immunes, però no és cert que Hernán Cortés fora un genocida. Els mexicas tiranizaban a 371 pobles precolombins i practicaven el canibalisme sacrificant a no menys de 20.000 persones a l'any per oferir tributs als déus, la qual cosa comportava un gran odi als Texcoco, Tlacopan i Tenochtitlan, un odi que va donar peu al fet que Cortés pogués apoderar-se de Mèxic amb poc més de 600 homes i, això sí, amb el suport dels indígenes enemics de Moctezuma i els seus.
Dit això, em sembla interessant establir un paral·lelisme entre les conseqüències de la conquesta d'Hernán Cortés i la colonització espanyola de Mèxic i el que va succeir a Catalunya després de la victòria dels Borbó en la guerra de Successió un cop acabada la irresponsable resistència austriacista catalana, injustificada després de la signatura del tractat d'Utrecht l'abril de 1714 en que Anglaterra i la resta de potències europees reconeixien Felip V com a rei d'Espanya, quan ja l'arxiduc Carles havia deixat de ser elegible per a la corona espanyola per haver accedit a la corona imperial, a Viena, per més que catalans austriacistes es obstinaran en seguir donant-li suport.
Després de l'arribada de Cortés a Mèxic (llavors Nova Espanya), una real provisió de 1542, signada per Carlos I a Barcelona, ​​va prohibir l'esclavitud dels indis; en 1551 es va crear la Universitat de Mèxic; es va introduir la impremta, i Carles I i Felip II van dictar lleis noves que donaven peu a que Mèxic fos entrant en el que llavors era la civilització occidental. No va massacrar als indígenes com va passar a les 13 colònies angleses d'Amèrica del Nord.
Al costat europeu de l'escenari, després del decret de Nova Planta del rei Felip V, i en contra de la decadència que argumenten els independentistes catalans, Catalunya no només no va entrar en decadència sinó que va sortir molt beneficiada de la introducció pels Borbó de la il·lustració, de la llibertat de comerç i la desaparició de fronteres tant per al comerç amb Amèrica com per al comerç interior a Espanya. Mèxic es va beneficiar, doncs, de la colonització espanyola de la mateixa manera que Catalunya es va beneficiar de l'administració reformista borbònica que va suposar Felip V. - Francesc Granell - lavanguardia.com "
Sembla impossible saber la veritat dels fets esdevinguts fa més de 500 anys, si escoltem aquest vídeo del doctor Pablo Moctezuma Barragan, aquests fets narrats per Granell sobre la conducta d'Hernán Cortés en la invasió de Mèxic, trontollegen, el doctor Pablo Moctezuma dona una versió molt diferent d'aquesta actuació de l'extremeny, i com sempre passa un no sap a què atenir-se, encara que s'inclinaria a donar una major versemblança a la versió del Dr. Moctezuma. I aquí una altra versió diferent de les dues, però més propera a la del Doctor.