Sincerament, em sentia estrany, com desubicat, com si acabés d'arribar de l'espai exterior a un nou lloc, on, malgrat tanta comunicació, la gent viatja i viu incomunicada.
Corre per Internet una fotografia en blanc i negre d'un vagó ple de viatgers llegint el diari al tren. Els lectors de diaris que viatgen en aquest vagó de tren es troben aïllats uns dels altres mentre llegeixen les notícies del diari. Se suposa que si en lloc d'un diari, llegissin un llibre o estiguessin enganxats al seu mòbil, la situació no variaria gaire. Sigui quin sigui el material o format d'una lectura, aquesta constitueix un acte solitari, tot i que el lector es trobi envoltat de moltes persones. Llegir amb el mòbil o escriure en ell, no deixa de ser el mateix, encara que no sé si era tan freqüent que la gent llegís alhora el diari en un tren.
Cal tenir en compte que l'usuari del mòbil utilitza el dispositiu per a múltiples fins i no per un de sol per intercanviar missatges instantanis i arxius de textos i imatges a través de diversos sistemes i aplicacions, navegar per Internet per buscar informació o material d'entreteniment, comunicar-se amb altres usuaris per les xarxes socials, jugar i fins a fer fotos, o per qüestions purament de treball en molts casos.
En el fons al mòbil la lectura de textos i l'escriptura no són més que funcions casuals. En canvi, l'estructura del periòdic és molt simple i es manté així des de la seva creació: les diferents seccions en què es divideix i amb les que el lector es troba en passar les pàgines, detenint-se en unes més temps que en altres de manera habitual. És possible fins i tot que ni tan sols es molesti a visitar alguna d'elles. Al diari es busca informació i opinió, és a dir, coneixements, per peribles que puguin ser molts d'ells, mentre que al mòbil es busca la immediatesa, la notícia de l'instant. De fet, i en el meu cas, a l'hora d'esmorzar, tot i haver llegit tres o quatre diaris digitals, m'agrada fer-ho llegint el de paper malgrat estar ja caducat, però es un costum difícil d'eradicar.
La generació de caps abaixats és el nom amb el qual se'ls comença a conèixer. Per cert, ¿en què pensava i què imaginava tota aquesta gent abans de l'existència del telèfon mòbil, tal com el coneixem ara? ¿Què els passava pel cap quan no tenien res a fer, com no fos pensar, recordar o imaginar alguna cosa? En diverses ciutats les autoritats municipals estan estudiant la possibilitat de prohibir que els vianants creuin el carrer mentre escriuen missatges de text, consulten el correu electrònic des del mòbil o es distreuen amb qualsevol dispositiu electrònic, i en altres ciutats han posat un carril pel telèfon mòbil, igual que hi ha carril bici, com a la localitat xinesa de Xian o a la de Chongqing, s'ha habilitat una ruta de trenta metres per als que fan servir el mòbil mentre caminen. No són molts metres, però per alguna cosa es comença. Potser amb el temps, la ruta es converteixi, per les seves enormes dimensions, en alguna cosa semblant a una Muralla xinesa d'usuaris de telèfons mòbils. Les tecnologies amb les que ens comuniquem estan configurant un model de conversa privada i pública que no hem triat, sinó que ve imposat per la naturalesa d'aquestes tecnologies, amb els seus avantatges i inconvenients. En el seu aclaridor assaig Divertim-nos fins a morir. El discurs públic en l'era del "show business", que va dedicar a la televisió, el crític i escriptor Neil Postman
va formular un reflexió que es manté vigent trenta anys després i en l'era d'Internet i de les micro-tecnologies d'ús personal. Postman deia que el canvi en la conversa pública derivat de l'hegemonia televisiva és una ideologia comparable a les que va patir el segle XX, també amb pretensions totalitàries perquè "imposa un estil de vida, un tipus de relacions humanes i d'idees, sobre les quals no hi ha consens, ni discussió, ni oposició, sinó només conformitat ". Es tracta de la mateixa conformitat que mostren els usuaris de les xarxes socials quan exhibeixen voluntàriament la seva intimitat, com si els pesés preservar-la en el reducte de la vida privada. Postman postil·lava la seva reflexió assenyalant que la consciència pública encara no ha assimilat el fet que "la tecnologia és ideologia". Ho és quan els mitjans, que es compren i es venen en un mercat en constant expansió, determinen la nostra forma d'expressar-nos i d'entendre'ns amb els altres mitjançant l'esquer de les múltiples "utilitats" que ofereixen i, per descomptat, la que sembla tenir més acollida entre els seus usuaris i que coincideix amb el de la televisió: l'entreteniment massiu. McLuhan (a la foto) no es va equivocar: el mitjà era el missatge.
Al igual tiene razón. El argumento me es válido.
ResponEliminaSalut
Doncs hauries de donar-te un parell de viatges al dia en el metropolità com jo.
ResponEliminaNi tan sols aixequen el cap de la pantalla quan caminen o pugen i baixen escales, amb el consegüent risc de trompada.
No parlem tampoc de les converses mantingudes a crits amb un interlocutor que ha de ser gairebé sord, i sense cap tipus de pudor o vergonya.
I pel que fa a rebre informació .... els navegadors es configuren amb les preferències de l'usuari, de manera que només s'assabenten del que els interessa, la resta no existeix, encara que sigui l'esclat de la tercera guerra mundial. Tot poden ser notícies de gatets graciosos, o dels nuvis de la Pantoja, a diferència d'un diari imprès, on tens a l´abast el que t'interessa i el que no.
Carn de canó ben cuïnada i tendre.
els has d'anar esquivant pel carrer, a Sabadell també en tenim. Són els zombies 2.0, i cada vegada en són més.
EliminaLos caminos del bit son insondables...
ResponEliminasi, como los del señor...
EliminaHe de dir que molta gent llegeix en el mòbil, diaris i llibres. Hi ha un molt bon servei de préstec bibliotecari que faig servir sovint, he llegit un munt de llibres en aquests darrers temps, al mòbil, el tipus de lletra és bo i resulta molt còmode. Hi ha qui pensa que amb el mòbil tan sols es cerquen ximpleries i no es així. No entenc tanta crítica als mòbils, la veritat. A banda del fàcil que resulta cercar informació sobre qualsevol cosa 'in situ', història, geografia o el que toqui.
ResponEliminaja ho dic, que més dona llegir el diari, una tauleta, un llibre o del mòbil. Tot és llegir, tot és aillar-se. Però jo prefereixo llegir un llibre.
EliminaSóc d'un grup d'història en el qual comentem llibres d'aquest tema i alguns els podem obtenir en pdf -legalment- i llegir en el mòbil o la tablet.
ResponEliminaCrec que hi ha molts tòpics sobre tot això, em recorda quan la tele era l'esca del pecat, no fa tant de temps.
ResponEliminaés la novetat, com quan els primers automòbils o els sense conductor d'ara, o sense anar més lluny, el patinet elèctric.
EliminaY con el móvil en mano se trajina mucho:se compra,se vende;se alquila,se paga amor falso,se liga...Hay autónomos,que toda su empresa se basa en su móvil.Me encanta trajinar con el móvil,antes eso no era posible.Son los tiempos
ResponEliminano lo tengo tan claro, al menos en mi caso. Mira, hace 24 años que tengo móvil, fuí de los primeros y desde el primer momento tuve claro que su utilidad era llamar y recibir llamadas importantes desde cualquier sitio en cualquier momento, no banalizarlo que es lo que se ha hecho. Sigo usando el móvil igual que hace 24 años, y creo que és lo correcto. Sólo le he añadido los cascos para escuchar música, lo que antes hacia con el transistor que por cierto aún conservo. Piensa que no siempre lo que hacen todos o casi todos es lo correcto, lo que debería ser. Lo que sucede és que por intereses de negocio (nosotros somos el negocio) nos dirigen hacia este sobreuso del telefono, però ahí no me encontrarán, al menos mientras pueda.
ResponEliminaNo nos dirige nadie,es simplemente un instrumento.Mira en mi caso,compro muchas cosas en las plataformas de segunda mano,que van desde una pérgola de ikea,prácticamente nueva a mitad de precio a juguetes,por el criterio que no se deben tirar y ser aprovechados.Hago muchas más cosas,es que son infinitas las posibilidades.Es sólo un instrumento,que desde luego se debería evitar su consulta cuando vas en coche o andando,pero eso es otro asunto.
ResponEliminano sólo te dirigen, sino que controlan todos tus movimientos,saben todos tus gustos. No se me ocurre comprar nada internet, dime antiguo, pero malfio, y eso que mi hija pequeña trabaja en Amazon que viven de eso, pero hay cosas en las que soy muy clásico, como comprar el pan en la panaderia, o las pastas en la pasteleria, etc etc. y de segunda mano ya hay tiendas e incluso almacenes que tienen de todo.
EliminaCuando salgo con la bici no llevo no el móvil, tengo un reloj que és a la vez móvil por si tengo una emergencia, como es de los antiguos dura poco la bateria, por eso solo lo uso en este caso.
No me hagas mucho caso, uno tiene ya una edad y ya no está para hostias en vinagre.