Sembla clar que la Junta electoral central de Nova Zelanda es molt diferent de la d'Espanya. En els supermercats de Nova Zelanda l'oferta mai ha estat tan àmplia com ara. A més de poder triar entre les seves marques favorites d'ous, tonyina, galetes o paper higiènic, els habitants d'aquest arxipèlag també podran escollir al seu nou primer ministre en les pròximes eleccions legislatives, tot un exercici de com integrar la democràcia en el dia a dia ciutadà.
Serà en els comicis previstos per a l'any 2020 quan s'aplicarà la nova normativa per regular les votacions que ha estat aprovada aquesta setmana i recull la instal·lació d'urnes electorals en els supermercats i centres comercials més concorreguts de la nació. A més, la llei també preveu la possibilitat de poder registrar-se el mateix dia de la votació o facilitar el vot d'aquells nacionals que viuen a l'estranger.
En eleccions anteriors ja estava prevista la instal·lació d'urnes en esglésies, col·legis i alcaldies. Ara, s'integraran en aquesta xarxa aquells supermercats que comptin amb espai suficient per dur a terme l'elecció del candidat de manera tranquil·la i segura i els propietaris estiguin d'acord amb la inclusió dels seus locals. Segons va explicar Andrew Little, ministre de Justícia, aquests canvis faran l'acte de votar alguna cosa més senzill i democràtic i s'han adoptat seguint les recomanacions de la comissió electoral, que els va proposar amb la intenció d'encoratjar als neozelandesos a expressar la seva opinió amb la seva sufragi. "Posar urnes en supermercats i centres comercials facilitarà la votació de les persones", va assegurar sobre això. "És important que les urnes es col·loquin en llocs on la gent fa les seves coses del dia a dia i, per tant, pugui resultar més còmode exercir el seu dret dins de les seves ocupades vides". Little forma part del Govern que encapçala la laborista Jacinda Ardern, el partit governa en coalició amb la formació Nova Zelanda Primer i el Partit Verd malgrat que el Partit Nacional de centredreta va recollir més vots que el Partit Laborista el dia de les eleccions.
Precisament, des de les files de l'oposició van arribar les crítiques més acerades a les noves mesures, ja que calculen que afavorirà més als partits d'esquerra com el Laborista o els Verds i els consideren més propis de "repúbliques bananeres" que d'un país com Nova Zelanda.
"Han triat aquelles recomanacions de la comissió electoral que donen suport al Govern de coalició", ha apuntat el portaveu d'assumptes electorals del Partit Nacional, Nick Smith. "Volem alts nivells de participació en les nostres eleccions, però també volem integritat en la votació. Volem assegurar-nos que siguin aquelles persones que legalment tenen dret a votar les que ho facin". En els comicis del 2017, gairebé quatre de cada cinc persones van votar, una de les dades de participació més alts de tota la seva història.
El de posar urnes en els supermercats no és l'única curiositat electoral que hi ha per aquestes contrades del Pacífic. A la veïna Austràlia, on el vot és obligatori, els electors compleixen cada any amb el ritual de cruspir l'anomenada "salsitxa de la democràcia" una vegada que han dipositat la seva papereta.
La tradició, que segons alguns historiadors es podria remuntar als anys trenta del segle passat, ha crescut de tal manera que els venedors ja ofereixen opcions veganes o amb particularitats pròpies de cada regió, mentre que els llocs de salsitxes floreixen a les portes dels consolats australians a l'estranger cada vegada que toca dia d'eleccions. - lavanguardia.com