Menys del 15% de les converses als patis dels instituts són en català. Plataforma per la Llengua prepara una campanya de cara a la tardor per "recuperar-lo". Només el 14,6% de les converses als patis dels instituts de les zones urbanes són en català. És el resultat de la investigació que ha presentat avui Plataforma per la Llengua que apunta també la xifra arriba al 24,3% si s'inclou primària. Es tracta d'un estudi realitzat en 50 centres educatius dels 35 municipis més poblats de Catalunya (40 públics i 10 privats; i 25 de primària i 25 de secundària).
El president de l'entitat, Òscar Escuder, ha indicat aquest dijous que "els patis són un dels punts principals d'interacció i lleure entre infants i adolescents" i que per tant, "es poden detectar quins instruments consideren més útils i adients per a comunicar-se entre ells, quina és la seva llengua comuna espontània". 
El català perd la partida fins i tot a les zones majoritàriament catalanoparlants segons l'estudi. Fet d'incògnit, el treball estipula que a la primària el català ocupa el 35% de les converses -14,6% a la secundària-, i pel que fa al professorat de l'ESO, el 27,8% -més d'un de cada quatre- s'adreça en castellà als alumnes, "de manera que no respecta la condició de llengua vehicular del català, com marca la LEC", ha dit Escuder. 
Aquests resultats són "desfavorables" pel català: a l'estudi, només un dels 50 centres analitzats presenta un 100% d'ús del català (és de primària), mentre que l'ús d'aquesta mateixa llengua en 16 centres ha resultat ser del 0%: nou de secundària i set de primària.
Pel que fa al professorat, l'ús del català al pati és molt diferent: el 87,6% dels mestres a l'escola es dirigeixen en català a les criatures, i és un 72,2% els que ho fan a l'institut. Sigui com sigui, l'estudi apunta una tendència a la baixa dels centres de secundària enfront dels de primària del gairebé 90% de es escoles, on es passa a poc més del 70% dels instituts. 
Sosté l'organització que «el mètode més adequat per a aconseguir una observació fidedigna és l'observació d'incògnit, que implica que els subjectes d'estudi no saben que s'observen els seus comportaments lingüístics». «Si el subjecte d'estudi és conscient que s'estan observant els seus hàbits lingüístics, és molt probable que no actuï de manera natural», argumenta la Plataforma per la Llengua per defensar la seva forma de procedir.

Aquest informe és el vuité que fa la Plataforma per la Llengua, l'informecat2019. i no diu res que poguessim intuir, més aviat confirma el que es sospitava, que l'idioma del pati de l'escola i del carrer de la mainada és el castellà majoritariament.
No és aquesta noticia la que ha cridat la meva atenció, potser per sabuda o intuïda. Plataforma per la llengua, és una entitat no Governamental creada el 1993 a partir del Col·lectiu l'Esbarzer, un grup de joves vinculats al teixit associatiu de la Vila de Gràcia de Barcelona que volien millorar la situació del català. Els seus integrants provenien principalment del món coral, de l'excursionisme i de la cultura popular i tradicional. Pero mireu el tractament maliciós que dona a la noticia el digital de 'El Mundo'

Torra permite espías en los recreos para comprobar si los niños hablan catalán - @VMondelo Barcelona Viernes, 19 julio 2019 -  Una ONG subvencionada se introdujo "de incógnito" en 50 colegios y vigiló el "comportamiento lingüístico" de alumnos y profesores. Un infiltrado en el patio fingía desconocer el español y el catalán y tomaba nota desde un rincón...

O sigui, manipulem la informació hi hi posem a Torra pel mig. NO és la primera que s'ha fet aquesta investigació d'aquesta manera i els motius adduits per la plataforma per la llengua semblen raonables, «Si el subjecte d'estudi és conscient que s'estan observant els seus hàbits lingüístics, és molt probable que no actuï de manera natural», argumenten.
I crec tenen raó, encara que una altre questió seria l'ética sobre aquesta manera de fer l'enquesta que es discutible i aleatoria, però els de el Mundo han tirart pel dret: Torra permite espias en los recreos... ja tenen el titular anti català del dia. I después parlen de victimisme, però és que som l'ase dels cops.