"Una societat, no pot somriure al futur tenint els seus morts amagats. Els morts són per a ser enterrats, són per a ser individualitzats en els cementiris, però no per ser amagats. Mai tindrà cap poble la pau amb un mort amagat. Mai. 
He recordat aquestes paraules del Papa Francesc que encapçalaven l'escrit sobre els 502 de Lleida. I he pensat que els ossos dels 502 de Lleida que formen part dels 33 mil republicans enterrats de mala manera al Valle de Los Caídos, es deuen haver remogut de rabia avui, davant l'espectacle obscé i grotesc del trasllat del que en queda del cadàver del dictador Franco al cementiri de Mingorrubio.
No entenc l'exagerat desplegament de les televisions que han dedicat tot el matí i migdía a retransmetre en directe l'acte, ni que hi feien aquells 22 familiars del dictador traient-lo en procesó des de l'engendre fins al cotxe fúnebre. Penso que el Govern ho ha fet molt malament, nomès calioa veure la cara de pomes agres de la Ministra de Justicia amb el paperot que li ha tocat representar avui.
Aquí, el que s'havia d'haver fet, sense cap mitjà que ho testimonies, es agafar el taut, que es carrega en un vehicle discret i no un helicopter, s'incinera el Cabdill, i s'entrega l'urna a la familia, mentre per cert, es tanca la Fundación Francisco Franco a pany i forrellat.
Per variar i en la seva linea entre friki i grotesca, el relativament honorable president de la generalitat Quim Torra ha celebrat aquest dijous l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, i ha demanat al Rei i al Govern en funcions, liderat per Pedro Sánchez, "una condemna ferma" del franquisme. "Per fi! Anys i anys demanant treure el dictador del mausoleu. Arriba tard i malament. Però encara és més urgent treure al franquisme l'Estat", ha dit al seu Twitter. I és que twitter hauria d'estar prohibit que l'usessin els polítics, ah! i enviar cartes també, que aixó de les cartes és cosa d'Ignatius, amb qui Torra per cert, té una gran semblança física.