La cita de Madrid sobre el canvi climàtic se celebra en un moment crucial, en un any en què nous informes elaborats per científics de reconegut prestigi han posat en relleu la crisi climàtica i han tornat a insistir en la necessitat de reduir dràsticament les emissions de CO2 per tal de tallar els grans riscos associats a l'escalfament, com la pujada de temperatures, els desglaços, les sequeres, el clima extrem. Algunes de les imatges dels últims mesos de la desaparició de grans masses de gel a l'Àrtic, d'incendis colpidors a Austràlia o de desaparició d'illes al Pacífic figuren entre les fotos de l'any, i són el més clar SOS a el món perquè sigui conscient de l'horitzó que ens espera si no rectifiquem a temps.
Escriu Antonio Garrigues en el seu llibre Manual per viure en l'era de la incertesa que el canvi climàtic i l'escalfament global ens posen davant una prova civilitzadora realment fascinant: "Per primera vegada en la història de la humanitat, un problema és compartit per tots i cadascun dels habitants de la Terra i per tots els països, sense importar el nivell de renda, de desenvolupament o nombre d'habitants. Això ens obliga a pensar per fi en termes d'humanitat global, i ens competeix a tots buscar solucions compartides. El clima enfurismat, la fosa dels pols, els tornados cada vegada més freqüents o la pujada del nivell de la mar no distingeixen entre els nivells de vida de Florida, Bangla Desh o el delta de l'Níger".

La trobada que té lloc a Madrid permet revisar la estratègies establertes fa cinc anys. L'objectiu desitjable és una reducció de gasos del 45% per al 2030 respecte al 1990. El futur no espera diu a la vanguardia Marius Carol, però no feu cas de tot el que heu llegit fins ara, aquesta reunió de Madrid com les d'anys anteriors no és més que una posada en escena amorfa de cara a la galeria, on no es prendrà cap mesura important que realment s'apliqui posteriorment, només alguns pedaços per cobrir l'expedient sense atacar el problema de debò, en la seva arrel, i tots els països continuaran contaminant igual, sobretot els emergents. No se si Greta Thunberg arribarà a temps a la reunió de Madrid, una reunió que ni l'espera ni l'escoltarà, potser porquè en el fons la manipulada Greta poc o gens té d'aportar a part de desplaçar-se rudimentàriament pel planeta en l'ocàs de la seva actualitat impostada per foscos interessos familiars que l'única cosa que aconseguiran és transformar-la en una joguina trencada abans d'hora.

En un altre ordre de coses dins del mateix assumpte, desenes de caps d'Estat i de Govern, organitzacions ambientals, empresaris, científics, etc, més de 25.000 representants de 200 països es reuniran a Madrid, a IFEMA, a la Cimera de Clima de el 2 al 13 de desembre per arribar a acords i compromisos entre nacions per combatre els efectes del canvi climàtic. Tota aquesta gent es desplaçarà a Madrid en avions que contaminen l'atmosfera, i tot per una reunió inútil, perquè el mateix concepte de reunió massiva com és el COP25 és un anacronisme inútil a inicis del Segle XXI; per solucionar els problemes de la emergència climàtica no cal reunir-se uns dies a Madrid, sinó aplicar els remeis i mesures que tots coneixen perfectament des de fa temps, però que són incapaços d'aplicar, per això deia anteriorment que aquesta reunió no és més que un mer paripé de cara a la galeria. El planeta no, però els seus ocupants tenim un problema, i tots els sapastres reunits a Madrid no el solucionarán.



Endesa, líder en emissions contaminants, patrocina la Cimera contra el Canvi Climàtic. T'ho explica la premsa en això que semblen notícies però són anuncis. Igual els diaris haurien de tenir un codi ètic que els impedeixi vendre les seves portades. Per la credibilitat i tal. - Javier Gallego Crudo