A França hi ha hagut un seguiment massiu de la vaga convocada per diversos sindicats francesos contra la reforma del sistema de pensions que vol tirar endavant el Govern d’Emmanuel Macron. La protesta té un impacte especialment important en el sector del transport, els treballadors dels quals són un dels principals perjudicats per la reforma de les pensions que promou el president gal. De fet, el 85% dels conductors del ferrocarrils no han anat treballar i tampoc ho han fet el 73% dels revisors. En l’ensenyament el seguiment també ha estat important, ja que se situa en el 51% a la primària i en el 42% a la secundària.
A més a més, només circulen un de cada deu trens d'alta velocitat TGV, dels rodalies de París i dels de llarg recorregut Intercités, així com un de cada cinc regionals (TER), mentre que el trànsit internacional es veu igualment "molt afectat". La Direcció General de l'Aviació Civil (DGAC) ja havia previst l'anul·lació de el 20% dels vols amb origen o destinació a França.
L’aturada, de fet, també té un impacte a Catalunya, perquè fins les 13h s’han cancel·lat 51 vols a l’aeroport del Prat -26 dels quals eren sortides i 25, arribades des d’altres destinacions-, i un altre a Girona. L’operador ferroviari francès SNCF també ha cancel·lat tots els trens d'alta velocitat i llarga distància entre Barcelona i ciutats franceses com ara Perpinyà, París o Marsella, mentre que les línies R3 i R11 de Renfe acabaran a Puigcerdà i Portbou i, per tant, no arribaran a la Tor de Querol i Cervera de la Marenda, en territori administratiu francès.
La reforma que promou Macron vol substituir els 42 règims que existeixen en l'actualitat per un sistema per punts en què cada euro cotitzat doni els mateixos drets en arribar a la jubilació, i contempla amb això acabar amb les condicions que actualment tenen treballadors com els de la SNCF o la xarxa metropolitana parisenca de transport. Els sindicats CGT, FO, FSU, Solidaires, UNL i UNEF han convocat la vaga en considerar que el nou règim disminuirà la quantia de les pensions i "degradarà els drets de tots".
Segons una enquesta de l'institut Odoxa-Dentsu publicada pel diari Le Figaro, set de cada deu francesos creuen que la protesta està justificada. A més a més, s’han convocat 245 manifestacions arreu de França, la més important de les quals es farà a París. En un comunicat difós aquest dijous, Macron s'ha mostrat "decidit a tirar endavant la reforma i ha dit que estaria atent respecte a l'ordre públic i les afectacions que provoquin als francesos".

Aquí som més modestos, tenim una mini vaga de Renfe que m'ha enxampat tornant de BCN a Sabadell, però amb poca incidència, i uns quants càrrecs electes manifestant-se contra la sentència del procés a la Plaça Sant Jaume, al costat del pessebre. I és que a França quan s'hi posen s'hi posen i no s'estan d'endergues com aquí, o com a Hong Kong, Colombia, Veneçuela, Chile, Bolivia, i aviat es possible que a Brasil i Argentina. 
Un fantasma recorre el planeta, és el de la revolta popular global que s'està escampant per tot l'orb, que de moment encara no ha arribat aquí, i això que juntament amb Itàlia és la patria dels fantasmes, però tot arribarà, com sempre tard, cal tenir en compte que aquí encara tenim pendent de fer la revolució que a França varen dur a terme fa més de 200 anys, i potser ja seria arribada l'hora de fer-la, però encara no, el dia 18 de desembre hi ha el Barça-Madrid, després ve Nadal, Any nou, Reis, uff! deixem-ho per més endavant, ja no ve d'un dia, encara que com deia Perales: "Potser per demà sigui tard"


"Primer van venir pels pensionistes grecs, i jo no vaig dir res, perquè jo no era grec.
Després van venir pels pensionistes francesos, i jo no vaig dir res, perquè jo no era francès.
Després van venir per mi, i no va quedar ningú per parlar per mi."