L'històric anarquista navarrès Lucio Urtubia ha mort als 89 anys a París, ciutat a la qual va haver d'exiliar el 1954, han informat a Efe des Cascante, la seva localitat natal.
Urtubia, de professió paleta, va ser testimoni de nombrosos esdeveniments històrics ocorreguts en la segona meitat de segle XX, quan li va tocar viure el fenomen del Maig del 68. També va recolzar amb la seva participació el règim de Fidel Castro i va participar en tota classes d'activitats antifranquistes.
Però, sense cap dubte, el seu "gran cop" el va donar a la segona meitat de la dècada dels setanta quan va aconseguir estafar al First National Bank (actual Citibank) 20 milions d'euros de l'època, per invertir els diners en causes en què creia.
L'any passat vaig publicar aquesta entrevista que va concedir a David Barba, havia d'aparèixer a la contra de La Razón però va ser censurada per Frank Marhuender per... bé, per motius evidents. Barba va ser acomiadat, o més aviat, oblidat pel diari després d'aquest episodi, el 2010, així els de publico li varen demanar l'entrevista perquè aparegués a Strambotic, on els anarquistes que roben bancs per repartir el botí sempre tenen cabuda.