Encara és massa aviat per treure conclusions de la investigació judicial, que afecta el nucli dur que, presumptament, facilitava el finançament i l'estructura de la mansió de Carles Puigdemont a Waterloo. Una cortina de misteri ha envoltat el cost de la intendència de l'expresident en un barri benestant dels afores de Brussel·les des que s'hi va instal·lar. I la pregunta és: Qui ha pagat tot el dispositiu?, l'empresari pagafantes dona per tant?

Si ens oblidem de la patochada dels 10.000 soldats russos i els avions, l'operació de la Guàrdia Civil contra l'estat major' de Carles Puigdemont va de corrupció, encara que s'hi barregin maldestramemnt Tsunami, Sit and Talk i Russia Today. No cal ser malintencionat per témer el desviament de diners públics, només cal haver viscut a Catalunya els últims 20 anys. Sabent tot el que sabem -aquest 3% augmentat i reiterat- és lògic entrar en el terreny especulatiu. El que passa és que hi ha aquest terreny sota sospita, encara que l'entorn independentista s'esforci només en ridiculitzar el jutge Aguirre i l'informe de la Guàrdia Civil.

D'acords que la connexió russa és inversemblant, quan Víctor Tarradellas (a la foto), responsable de les relacions internacionals del partit de Puigdemont, parla de deu mil soldats russos i el suport de la Xina a la causa de la independència de Catalunya. No es tracta d'això. Compte però, Víctor Terradellas pot ser un fatxenda o il·luminat, però no és un mindundi. Va ser responsable de relacions internacionals de CDC i una de les persones que va donar el nom de Carles Puigdemont quan Artur Mas és va haver d'apartar-se pel veto de la CUP. Per a la periodista Carlota Guindal, «va actuar Molt activament en el full de ruta del Procés, tot i que sempre en un segon pla»

El nom de Terradellas va saltar a la llum el 2018 arran de l' 'operació Estela per una presumpta desviació de fons de la Diputació de Barcelona per financar el Procés. I a finals de 2019, elperiodico va documentar que actuava com a enllaç extern de Puigdemont i que a la tardor de 2017 s'havia reunit 3 vegades a Moscou amb l'influent professor de relacions internacionals Serguei Markov, exdiputat de l'partit de Vladímir Putin, perque Rússia recolzés la Secessio catalana.

Qui hagi seguit el canal Russia Today, un òrgan de propaganda rus que és accessible a qualsevol ciutadà espanyol, haurà pogut comprovar l'enorme simpatia amb la causa de l'independentisme. Al gener de 2019 Carles Puigdemont oferia una entrevista al diari Komsomólskaya Pravda, en la qual presagiava "unes relacions estretes i amistoses amb Rússia" quan Catalunya fos un Estat. També lamentava la reacció de la UE "davant d'una situació que ha portat els líders independentistes catalans a la presó i a l'estranger". 

No sé de què van parlar Julian Assange i Oriol Soler en una llarga entrevista a l'ambaixada equatoriana a Londres. El que sí és cert van ser els centenars de tuits en anglès que Julian Assange va publicar a favor de la causa independentista a partir d'octubre de 2017.

És un fet acceptat la intervenció de Rússia en les eleccions de Donald Trump, al Brexit, en favor de Salvini a Itàlia i en tots els moviments que puguin deteriorar la UE des de dins. Catalunya ha estat i està en el tauler internacional, i el Kremlin ha jugat les seves cartes no tant per ajudar a la causa independentista sinó per debilitar Europa. Serà interessant estirar aquest fil per veure fins a quin punt la frivolitat es va apoderar d'algunes ments oficials i en l'ombra de l'Procés. EL jutge Aguirre pot ser un friki i els informes de la Guardia Civil invencions berlanguianes, però alguna cosa hi pot haver de cert en tot aquest sarau, l'ombra de la corrupció del 3% és allargada, molt allargada.