💭La impossibilitat d'un acord d'Estat en educació subratlla que Espanya no és nació - Antoni Puigverd - lavanguardia.

La llei Celaá és una reversió dels punts polèmics de la llei Wert. El sociòleg Wert va voler que la religió tingués estatut d'assignatura avaluable amb efecte en la nota global; la professora d'institut Celaá no elimina la religió, però la converteix en irrellevant per l'historial acadèmic. L'escola privada que concerta acords amb els governs autonòmics va obtenir amb la llei Wert una assegurança de vida. Tant és així que, en aquests darrers anys, han aparegut molts col·legis que ja no responen, com era tradicional, a l'impuls d'una institució religiosa o un projecte educatiu laic (seguidors de Montessori o Piaget, posem per cas), sinó a fons de inversió que troben en l'ensenyament una forma com una altra de fer negoci. No valoro el fet: em limito a descriure aquesta derivada de la llei Wert. Doncs bé, la llei Celaá obstaculitza la privada donant clara preeminència a l'escola pública.

Pel que fa a la polèmica de les llengües, el lector recordarà que Wert va expressar sense embuts la voluntat d'espanyolitzar els nens catalans. Recentralizó els continguts educatius i oficialitzar per simple retòrica un fet que el Tribunal Constitucional havia establert. El castellà ha de ser vehicular, però ja que la immersió és constitucional, la determinació de les assignatures vehiculars correspon al gestor educatiu. La recentralització de Wert podria persistir en Celaá: és l'administració la que decideix sobre llengües i continguts (però no precisa si es refereix a l'ministeri o la conselleria). La retòrica de Wert va quedar molt tocada per una sentència de TC en 2018. Ara la llei Celaá no nega la vehicularitat del castellà, però amenaça amb això per complimentar a ERC que, paradoxalment, a través del conseller Bargalló semblava voler replantejar el plet lingüístic per elevació.

Abans, els ingenus defensàvem que una llei essencial com la d'educació havia de respondre a un acord d'Estat. Ara els ingenus som fatalistes. Sabem que aquest tipus d'acords no es produiran mai. Espanya demostra constantment que no és una nació, ja que els partits o corrents sempre predominen sobre el tot. No hi haurà mai acords d'Estat en temes essencials. L'Estat només és el botí (o, en el millor dels casos, l'instrument) de la política.