.
💭La democràcia implica una divisió, una col·lecció de desacords. No és un lloc de gent similar, sinó de gent diferent. El seu principi no és d'igualtat, sinó d'igualtat de drets. perquè cadascú sigui diferent, i no obstant les diferències i els punts de vista variats, sigui possible viure junts i sense violència. La democràcia és la història de la pluralitat i la tolerància, no la de la victòria i la imposició. Per això no hi ha victòries en la democràcia, hi ha país, i la pau és la veritable victòria de la vida política dels pobles - Simón Peres

Durant la transició a la democràcia i en les seves primeres eleccions. es va produir el fet de cridar a la participació electoral, fins a l'extrem de demanar: "Voteu encara que sigui per uns altres". Es tractava de construir, d'edificar una democracia després de 40 anys de dictadura. Els pares de la Pàtria, de la constitució, una constitució que només té pares, tenien molt clar aquest concepte, calia votar si o si, als teus o als altres, però votar era imprescindible per consolidar la democracia.

Però ara no es tracta de construir la democràcia, sinó de regenerar-la. Des d'aquesta perspectiva, el millor que es pot fer és abstenir-se si no es té clar el vot, oblidar-se de votar tapant-se el nas o mirant cap a l'altra banda. El sufragi ha deixat de ser, en les actuals condicions, una forma d'enfortir la democràcia, els drets i les llibertats, per esdevenir una coartada per el poder, que supedita aquests tres valors als seus particulars interesos. Recordar a la clase política que democracia vol dir, el govern del poble, un govern del que ells en son els representants designats per aquest poble.

El que cal, es començar de nou. Provocar en els partits una ànsia regeneradora, perquè ells per si sols no la faran. Ells viuen en el seu món distòpic, allunyats del nostre. Per aquesta raó les eleccions del 14-F són de transició, no canvien res a millor, només continuen l'agonia de la ineficiència dels partits, motiu que fa que l'abstenció sigui una actitud responsable i regeneradora, per als que no tinguin fe en els actuals partits, que som - crec - la gran majoria que ha de deixt de ser silenciosa per manifestar-se en les urnes. Per això, més que abstenir-se, potser seria millor encara emtre el vot en blanc, sempre que aquest deixés buits els escons que hauria d'ocupar al Parlament. El vot en blanc és un compromís que no té l'abstenció, més aviat displicent sense enfrontar-se al compromís adquirit per la ciutadania. I aquest és o hauria de ser l'objectiu, alliberar-nos de partitocràtica, per generar un moviment de regeneració democràtica que acabi tenint una presència forta en les institucions de representació política. Per això es va crear el seu dia el partit del vot en blanc, que no va quallar, cert, però que potser ara podria reeixir, encara que fos per despertar la consciència democràtica dels partits, que han oblidat el que és essencial, que estan al servei de poble i no a l'inrevés.