{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

LA SOCIETAT DE LA DESCONFIANÇA



L'any 1996 l'etnòleg austríac Irenäus Eibl-Eibesfeldt, va puplicar 'la societat de la desconfiança' Una societat on la majoria de les organitzacions socials, tenen com a propòsit principal, maximitzar els beneficis, disminuir els problemes i promoure la participació dels seus membres, a través de la generació de xarxes de confiança. Les organitzacions polítiques s'acuren i planifiquen solucions per als quatre comuns i recurrents problemes existents en la societat moderna: delinqüència, salut, ocupació i educació; i basen l'èxit de les seves propostes en els objectius assolits en aquestes matèries. Però s'entén que per aconseguir avenços, siguin aquests socials o econòmics, els dirigents requereixen de la confiança, compromís i lleialtat d'aquells per als que es dissenyen i construeixen les polítiques. Qualsevol desencert esdevé un qüestionament a la capacitat de governar. Construir l'equació confiança, compromís i lleialtat, és imperatiu.

Tota societat es construeix sobre la confiança i es destrueix per la desconfiança. Això és evident i és aplicable tant a la família com a l'Estat. El que viu a la desconfiança viu a la defensiva. De la posveritat hem passat a la incredulitat. Són molts els ciutadans responsables, però creixen en nombre els que sospiten, no ja dels polítics, sinó de savis i mèdics, de tot i de tots. A Occident impera la sospita i la desconfiança. S'imposa la idea que estem en mans d'empreses sense escrúpols, d'interessos inconfessables, d'elits globalistes disposades a propagar virus per vendre vacunes. És irrellevant que aquest corrent de sospita sigui ara aprofitada per l'extrema dreta o pel populisme trumpista.

Durant dècades, l'esquerra va sembrar la desconfiança en tot tipus de poders: se sospitava de les institucions, dels poders econòmics. Poders que, suposadament, contaminaven per interès, destruïen, àvids, els boscos o negociaven indecentment amb vacunes i fàrmacs. Tot i que una part de les crítiques estava fonamentada, la sospita es projectava, en general, contra les forces del capital que mouen els fils del nostre món. Les teories conspiranoiques teníen el terreny abonat per cuallar entre la societat, una societat on priva l'auge de la cultura de masses, l'apoteosi de l'oci, el culte a la pròpia imatge, la banalitat, l'hedonisme i l'explosió de les xarxes socials sempre enceses i distorsionades, han acabat de perfilar un paisatge moral en què xipollegem maldestres, sense certeses, sense jerarquies concretes, sense horitzó ni esperança. 
En aquest moment de màxima incertesa sanitària i econòmica, queda clar que un món descregut és terreny ideal per a les noves fantasies. Tota societat es construeix sobre la confiança i es destrueix per la desconfiança, i la Societat de la informació, ha acabat en la societat de la desinformació y la desconfiança. El caos és el següent pas.

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. Es curioso lo que dices, pero es bien cierto: "Durant dècades, l'esquerra va sembrar la desconfiança en tot tipus de poders"
    Se espera de los conservadores, pero no de los que "miran por el pueblo" y se llaman a sí mismo pueblo.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Podemos encara ho fa ara y aixó que de moment està en el poder. Recordes alló de 'la casta' doncs ara ho són.

      Elimina
  2. Escribí un pequeño relato sobre mi andadura en los blogs e introduje debidamente adaptados algunos de mis comentarios, así como las palabras de quienes me trataron bien y las de quienes me dieron zarpazos. Ahora me pidien que lo amplíe porque quieren publicarlo.

    Feliz Navidad

    https://m.youtube.com/watch?v=GYIVYxZOWwo

    ResponElimina
  3. Bueno, es una buena manera de ganar amigos y enemigos, puesto que - conociéndote un poco -, no te vas a frenar. Ya me avisarás cuando lo publiques, pero si lo haces, creo que deberías identificarte, es más honesto.

    ¡Feliz Navidad!

    ResponElimina
  4. Lo digo en el sentido de que si se va a publicar la crítica a una serie de personas, no se deberia hacer desde el anonimato, o eso me parece a mi. No hagas caso, son cosas mías.

    ¡feliz Navidad!

    ResponElimina
  5. Bueno, hace unos días, llevé en el coche a un cliente que parecía la caricatura de un "conspiranoico".

    Lo recogí a las seis y media de la mañana en un hotel del Eixample y lo llevé a otro tras la plaza Palacio.

    Cambiaba de hotel porque ( según el ) el primero estaba rodeado de antenas de telefonía 5G, cuyos influjos en el espectro de radio NO LE PERMITIAN DORMIR.

    Durante el trayecto ( 10 minutos ), me confeso esto y me soltó una auténtica catilinaria contra las vacunas del coronavirus, que según él, son una conspiración de los gobiernos y las empresas farmacéuticas.

    El tipo no era ningún patán. Joven, educado y aparentemente con formación, posiblemente un hijo de "familia bien" de Huesca.

    Y me temo, que hay miles, cientos de miles como el que se alimentan de las informaciones falseadas que corren por la red, las dan por buenas y las hacen suyas.

    No prestan atención a los periódicos ni a los noticiarios, dan por supuesto que están "controlados" por los "poderes ocultos"

    Como sociedad, vamos a la desintegración si este tipo de gente prolifera.

    ResponElimina
  6. Si este tipo de personal abunda demasiado, padecen la síndrome del Cuarto Milenio, y son fácilmente influenciables por los apologistas conspiranoicos.

    ResponElimina