💭Quan Trump va guanyar les eleccions del 2016 van proliferar anàlisis que asseguraven que, sense Facebook, aquesta victòria no hauria sigut possible. El seu compte de Twitter aquests quatre anys següents ha sigut com el dels fatxes tronats i els mamelucs de l’esquerra radical, però la diferència és que ell era el president de la potència nuclear més gran del món.

Trump va utilitzar aquestes xarxes, que ara el tracten d’empestat, per fer-se gran i crear hordes al seu servei i aquestes empreses, amb codis ètics que semblen extrets del pamflet Buzzfeed, l’hi van permetre. Després van descobrir amb horror el monstre que havien creat.

Aquests continguts els fem gràcies a tu. Si vols rebre els millors continguts d’El Periódico al teu correu subscriu-te a les nostres newsletters exclusives per a usuaris registrats.

Aquest monstre no era Trump, sinó el món de Trump, que és el món de les xarxes socials. Un lloc on la justícia no existeix amb una multitud furibunda i eixelebrada que se la pren per la mà, avui el Capitoli i ahir amb els actes de fe de cada dia. Un lloc on la diferència entre la veritat i la mentida no són els fets, sinó les opinions intoxicades per la propaganda i la ideologia.

La suspensió digital de Trump reobre el debat sobre censura i llibertat d’expressió

No hi ha cap diferència entre un Twitter amb Trump i un altre sense ell, perquè Twitter és Trump. A l’expresident se l’acusa per haver portat a l’extrem el que altres populistes mantenen a mig gas. Si buidem de contingut les paraules (i ho fem), si adaptem la veritat als nostres sentiments (i ho fem), si idolatrem identitats divisòries i exagerem la nostra crispació (i ho fem), l’única incògnita és com s’anomenarà el pròxim que inciti les seves hordes contra una institució tan passada de moda com la democràcia.

Parlem clar: Trump és un símptoma de la malaltia provocada per la tecnoutopia de Silicon Valley. Horroritzats per les conseqüències dels seus actes lucratius que han fet del món un lloc intrínsecament inestable i desagradable, els xeics de Califòrnia han decidit endurir els estàndards morals de cara als papanates d’esquerres. Ara només podrà insultar, assetjar i mentir a la gent que pensa com ells.

Com a conseqüència, molts conservadors se senten expulsats d’unes xarxes on el políticament correcte censura molt més que les incitacions al cop d’Estat. Fugen a Parler però els caps de l’hidra no permeten que es profani el seu territori. Molestos per la sagnia d’usuaris però no pel feixisme, els xeics torpedinen Parler i el reducte es fa miques en poques d’hores sense que ningú mogui un dit. De manera que ara vostè no pot dir certes coses a Facebook o Twitter que abans sí que estaven permeses i li reportaven seguidors (i fins i tot la presidència dels Estats Units), però tampoc pot dir-les en cap altra xarxa, perquè la totpoderosa Amazon, la totpoderosa Apple, la totpoderosa Google i el totpoderós Facebook es conjuren per tancar-la.

No només posen candaus a la llibertat d’expressió del seu territori, sinó a tota la xarxa. En tenen prou amb dir que alguna cosa és el Quart Reich per exercir el dret de cuixa amb milions d’usuaris. I encara hi haurà beneits que els donaran les gràcies.  - Juan Soto Ivars - elperiodico.cat/ca/