L'ELECCIÓ QUE ENS CAL ÉS LA DE PORTUGAL




💭A Portugal que fins fa quatre dies semblava que portaven una gestió modélica de la pandemia, pateixen ara amb molta duresa el flagell de la Covid i el seu Govern ha decretat un confinament molt similar al del mes de març. No obstant això, no ha cancel·lat les eleccions presidencials previstes per al pròxim 24 de gener. A Catalunya, avui, les xifres de la pandèmia, sent greus, són millors que les de Portugal. Hi ha unes eleccions convocades per a d’aquí a un mes, el 14 de febrer, i hi ha indicis que aquest dijous es decidirà retardar la cita amb les urnes. En aquests temps d’eufemismes i pandèmia propagandística, és necessari anomenar a les coses pel seu nom: retardar les eleccions és restringir de forma temporal el dret fonamental de participació política. Un aclariment necessari per entendre la importància de la decisió que es prengui. 

Queda fora de discussió que la protecció de la salut pública preval sobre qualsevol altra consideració. L’evolució epidemiològica és certament preocupant, i no es pot saber com estarem el 14 de febrer, si bé els auguris són dolents . Això sí, no tan negatius com els de Portugal avui o com els que hi havia a Euskadi i Galícia quan a l’abril es va prendre la decisió de retardar les eleccions. Hi ha altres diferències respecte al referent basc i gallec: llavors hi havia un confinament domiciliari que restringia la llibertat de moviments, vital per a unes comicis, i hi va haver consens dels partits.Igual que va succeir llavors, si Catalunya aquest dijous decideix ajornar la crida a les urnes, la decisió es prendrà amb una base jurídica feble, sense un marc legal clar que empari una decisió així. Això no treu que l’ajornament pugui estar justificat per motius de salut pública.

Costa molt no veure interessos partidistes en el retard electoral. Ja n’hi va haver a l’hora de decidir la data en el llarg procés que va acabar amb la inhabilitació de Torra com a president de la Generalitat. Costa entendre que hi pugui haver eleccions al Barça i no autonòmiques. Però tot i que la decisió d’ajornar el 14-F es prengués per motius únicament sanitaris, les conseqüències són molt greus. ¿Qui és el president? ¿Qui controla el Govern? ¿Com i davant qui es passa comptes de la gestió de la pandèmia? I hi ha més preguntes: ¿Quina garantia hi ha que després del 14-F les eleccions es podran celebrar? ¿Quant temps pot permetre’s estar Catalunya sense president i sense Parlament?

En cas de retard, i atesa la situació d’emergència, no sembla massa demanar que JxCat i ERC revisin el seu acord i que al capdavant del Govern que ha de gestionar la crisi hi hagi un president amb totes les atribucions del seu càrrec. I que la nova data electoral sigui al més aviat possible. Una Catalunya sense institucions corre el risc de caure en la irrellevància.  De fet ja hi ha caigut. Els únics que tenen interés en que es celebrin les eleccions el 14-F són els socialistes preocupats per qué no es refredi l'efecte Illa. Ja té nassos que el porvenir del país depengui d'un filòsof tranuïtat amb pinta de secretari d'Ajuntament. En el fons tot es politiqueria de baix nivell, i per suposat, sempre pensant en el partit, no en el poble, que els importa un rave. Dempeus sota la brófega tempesta, país fatal, país aimat, quin carall de dirigents polítics de pa sucat amb oli ens has donat. L'elecció que ens cal és la de Portugal, pero cal votar el 14-F, no podem estar més temps enmig d'aquest desgovern, ja s'ha perdut prou temps...



7 Comentaris

Més recent Anterior