💭L'escriptora Fran Lebowitz parla i Martin Scorsese no pot parar de riure. El seu humor corrosiu i el seu verb ràpid, i una passió en comú per una Nova York que ja no existeix, són el cor del documental "Suposem que Nova York és una ciutat" estrenada a Netflix.

Però ¿qui és Fran Lebowitz? Nascuda a Nova Jersey el 1950, Lebowitz va arribar a la gran ciutat amb 18 anys i el propòsit de ser escriptora. Va tenir treballs alimentaris com a netejadora, xofer o taxista, però amb 21 anys va començar a col·laborar amb la revista Changes i aviat va ser fitxada per Andy Warhol com a columnista de Interview. El 1978 va publicar el seu primer llibre, "Metropolitan Life", un recull d'articles còmics en gran part publicats prèviament en les revistes Interview i Mademoiselle, a què va seguir "Social Studies" (1981). Assídua de Studio 54, es va convertir en una celebritat i va començar a col·laborar des dels seus primers temps en el xou televisiu de David Letterman. S'ha mantingut activa com a columnista en revistes com Vanity Fair, com a conferenciant i fins i tot com a actriu, amb el paper recurrent de la jutgessa Janice Goldberg en la sèrie "Llei i ordre" (2001-2007).

Sempre fidel a la seva estètica masculina, enemiga declarada del mòbil i l'ordinador -diu no tenir cap de les dues coses-, com a escriptora només va tornar a publicar un llibre infantil el 1994, "el Sr. Chas and Lisa Sue Meet the Pandes". Les anècdotes de la seva vida personal es barregen amb la seva visió de Nova York. Els set episodis de 30 minuts cadascun s'estructuren per temes: cultura, transport urbà, esport i salut o gestió pressupostària que en realitat només són una excusa perquè Lebowitz vagi pels seus propis camins.

És contundent, radical en les seves opinions, no deixa canya dreta. Autoconscient del seu caràcter difícil esprem amb humor la seva misantropia a l'parlar dels turistes, els diners, l'enganyosament senzill art de caminar per Times Square o el metro de Nova York.

"El Dalai Lama necessitaria un sol viatge en metro per esdevenir un llunàtic furiós", diu en un moment de l'documental.

"Suposem que Nova York és una ciutat" converteix els pensaments de Lebowitz en una guia del passat i el present de la ciutat, tenyida de certa nostàlgia que les restriccions derivades de la pandèmia de la covid-19 no fan més que accentuar. Molt recomanable. De tant en tant Netflix entre tanta mitjania, ens ofereix regals d'aquest calibre.