💭Què no és un calamar?, li preguntava Jordi Basté a Fermí Puig en un tall que d'orígen era clarament carn de dialing. Segons la wiki, el calamar o calamars és un mol·lusc marí que pertany a la classe Cephalopoda, subclasse Coleoidea, ordre Teuthida, amb dues subordres principals: Myopsina i Oegopsina (l'última inclou Architeuthis dux, el calamar gegant. Però hi ha calamars i calamars en aquest món globalitzat. 
Hi he pensat aquest matí en escoltar un anunci a Rac1 publicitant el calamar de la Patagònia, i com la Patagònia està una mica lluny em pregunto si és prudent consumir nosaltres aquest producte, ja que si no és que vingui xino xano a través de l'Oceà (no ho crec) hi ha que transportar-lo, segurament en avió, i això precisament és de les actuacions que hauríem de deixar de practicar vistes les conseqüències de la pandèmia. Em pregunto si tenim la necessitat de consumir calamar de la Patagònia o ens volen imposar aquesta necessitat. I més quan al país d'origen del calamar, un intent de regular la seva captura ha desencadenat violentes protestes, que s'han anomenat "la guerra del calamar", a Xile, el principal país pesquer de Sud-amèrica.

La setmana passada hi va haver disturbis a la ciutat de Concepció, al sud de Xile, després que els congressistes aprovessin un projecte de llei per regular la pesca del calamar gran. Treballadors de el sector de la pesca industrial porten en vaga des del 9 de gener. Divendres, les protestes van arribar a la capital, Santiago, on centenars de persones marxaven cap al palau presidencial.

Les manifestacions en el sector no són inusuals després d'anys de sobrepesca que han delmat les poblacions piscícoles, des d'anxoves fins sardines, al llarg de la seva costa de 4.300 quilòmetres. Però la violència de la guerra del calamar ha enxampat desprevingut el Govern. La nova regulació, aprovada fa dues setmanes, té com a objectiu protegir el medi marí mitjançant la prohibició de l'arrossegament en aigües mitjanes, el que va obligar a les pesqueres industrials a utilitzar mètodes de corral. Raó de més per no consumir aquest producte si en origen s'està regulant la seva pesca. Millor que consumim calamar mediterrani o de més a prop que la Patagònia, seria bo i estarem més de d'acord amb els nous temps que aconsellen consumir productes de proximitat.