Dos agents de la Guàrdia Civil s'enfronten a dos anys de presó després d'haver discriminat i vexat un home malalt de càncer a l'aeroport del Prat per no parlar en castellà. Els fets, que van ocórrer el 2019, arriben aquest dijous a judici al jutjat d'instrucció número 3 del Prat de Llobregat. A Catalunya, només existeix un precedent d’un cas de discriminació lingüística que hagi arribat a ser investigat per la via penal. Charlier, que sap parlar català però no castellà, es va veure obligat a abaixar-se els pantalons en públic per mostrar la bossa recol·lectora que porta arran d’una operació per càncer de colon.
El fets varen ocòrrer l'any 2019, en vaig parlar en aquell moment, pero es bo recordar-ho ara que els Guardies Civils s'enfronten a una condemna que segurament no compliran, es el que té no ser independentista, t'estalvies molts problemes. Pel de la ESO, els Guardies Civils són uns essers essencials que s'han de vacunar urgentment, abans que dependentes de supermercats, conductors, reposadors i altres que si són essencials, i no paràsits.
EL CAS DE LA BOSSA DE COLOSTOMIA (17 de desembre de 2019)
Un jubilat belga, que resideix a Catalunya des de fa quatre anys, ha estat denunciat per la Guàrdia Civil per negar-se a mostrar la bossa de colostomia, artefacte per on evacua la matèria fecal, que porta des de fa dos anys a causa d'una intervenció per un càncer de còlon. Els fets van tenir lloc a l'aeroport del Prat de Barcelona el passat dilluns dia 9 de matinada quan Kris Charlier, de 70 anys, es disposava a agafar un vol a Brussel·les, segons ha avançat RAC1.
Tot es va precipitar quan va arribar a l'arc de seguretat de la terminal 2. Els vigilants van advertir un bony que es notava a un costat dels pantalons (a l'alçada de la cintura) i li van demanar que s'aixequés el jersei per comprovar què hi havia sota. "Els vaig explicar que no era possible, que al seu dia el van operar i que el que tenia aquí era un estoma [bossa de colostomia]", explica Charlier. Segons la seva versió, els agents no només van fer cas omís a les seves explicacions, exigint-li de nou que s'aixequés el jersei, sinó que a més es van mofar de la paraula que acabava de pronunciar.
Charlier va continuar negant-se. "No ho ensenyo ni a la meva dona a casa, de manera que tampoc ho faré aquí en públic". Va ser en aquest instant quan els vigilants van decidir trucar a dos agents de la Guàrdia Civil que estaven a pocs metres de la seva posició. Els agents van rebre la mateixa explicació. El jubilat belga afirma que, com havia fet abans amb els vigilants, es va dirigir en català als representants de la Benemèrita, però a diferència dels primers, aquests últims li van demanar que els parlés en castellà perquè no l'entenien.
"Sóc flamenc, de Bèlgica, parlo neerlandès, anglès, francès, alemany i català, però no parlo castellà, encara que ho entenc una mica. Parlo català per poder-me entendre amb la gent que viu aquí. Al meu poble [Bigues i Riells] tothom parla català", els va explicar. Però, segons ell, els agents no es van mostrar molt receptius: "Aquí estem a Espanya i es parla espanyol", assegura que li van respondre.
Explica Charlier que els agents de la Guàrdia Civil li van exigir que parlés en espanyol, idioma que no domina aquest ciutadà belga. En aquest instant, i segons la versió de l'afectat, els agents el van agafar "del braç", se'l van endur a un "despatx" i van avisar a una patrulla, que arribaria "cinc minuts després amb quatre agents més". I tot això, explica, tot i que finalment va accedir a ensenyar-"la bossa amb caca".
En aquest lloc el van fer despullar completament, "amb excepció dels pantalons". Relata que en aquest moment, els agents, entre ells, van parlar de que no li "deixarien volar i que parlarien amb el pilot per dir-li que era massa perillós perquè pugés a l'avió".
La versió de la Guàrdia Civil s'assembla poc a la de Charlier. Fonts de la Benemèrita han explicat a La Vanguardia que, "com marquen els protocols de seguretat", els vigilants només li van demanar que mostrés el bony que se li apreciava sota del jersei - "havíem de saber amb certesa el que portava per garantir la seguretat de tots els passatgers i la seva pròpia ", subrallen- i que a partir d'aquest moment el passatger "va mostrar una actitud agressiva". Diuen tenir proves fotogràfiques que confirmen la seva "actitud altiva".
En aquest sentit, l'afectat admet que, efectivament, "hi va haver un instant" en que va elevar "la veu" perquè "estava enfadat", i que en un moment de la conversa els va cridar: 'Voleu veure la borsa, voleu veure-la! ".
Les mateixes fonts també asseguren que és "absolutament fals" que els agents de la Guàrdia Civil li diguessin al viatger que "parlés en espanyol perquè això és Espanya". I fins i tot asseguren que un d'ells, el cap de torn de nit, "va parlar amb ell en francès". Charlier confirma aquest extrem però matisa que "va ser ja a al final, quan tot havia succeït".
Després de romandre una hora amb els agents de la Benemèrita al despatx, i que li registressin les seves maletes, els policies li van retornar el seu carnet d'identitat i la targeta d'embarcament. A partir d'aquí, va accedir a l'avió sense problemes. Però just abans d'enlairar-se, quan ja estava instal·lat al seu seient, personal de Ryanair (la companyia amb la qual volava) el va convidar a baixar de l'aeronau.
Finalment, es va quedar sense poder viatjar. I no només això, va tornar a Bigues i Riells amb dues denúncies administratives sota el braç: una per desordre públic i una altra per negar-se a cooperar.
Les fonts de la Guàrdia Civil consultades per aquesta redacció adverteixen que va ser "el pilot qui va decidir que el passatger no viatgés" després que la Guàrdia Civil li informés del que ha passat prèviament: "Es va informar a l'comandant, com estipula el protocol i els plans de seguretat, de la presència d'un passatger conflictiu, sense donar més detalls". Charlier, acompanyat per membres de la Plataforma per la Llengua, ha presentat aquest migdia davant la Delegació de Govern a Barcelona una denúncia pels fets."
Vistes les experiencies de casos anteriors, si algú creu la versió de la Guardiacivil, que s'ho faci mirar, ara entendreu l'acudit en que algú es preguntava perquè els Guàrdies Civils patrullaven de dos en dos: doncs perquè un sabia llegir i l'altre escriure. Guardia Civil, apatrullando el Principat.
Los guardias civiles,la policia,con destino en Cataluña tienen el mismo derecho que los mossos a vacunarse con prioridad,mira por donde los mossos lo hicieron,pero se olvidaron de los primeros.
ResponEliminaViajo desde hace tiempo,tanto en AVE como en avión a otros paises,con un aparato para la apnea(facilita respiración en el sueño),al pasar el escaner se ve perfectamente,alguna vez me han preguntado y he abierto la maleta,nunca se me hubiese ocurrido exagerar la voz,ponerme nervioso,he dado facilidades,perfectamente se que una discusión en tierra implicaría no coger el vuelo,ya que los agentes de cualquier país lo ponen en conocimiento del capitán de vuelo(máxima autoridad en el avión),no te deja volar.
Hasta recuerdo una vez en Italia,que llevaba un juego de aquellos para cortar las uñas,la abrieron y no necesité entender mucho,inmediatamente lo deje sobre la caja,con sonrisa en los labios,para indicar que había hecho el capullo en pretender llevar una posible arma,perdí aquellas piezas,pero me monté en el avión.
Hace mucho tiempo que el nivel cultural de la guardia civil es alto,no todo el mundo entra en la academia de guardias jóvenes, la oposición es dura.
Ya se que el nivel es más alto que antes, aunque escuchando las declaraciones de los Guardia Civiles en el juicio del procés, tengo mis dudas.
EliminaPero antes que ellos hay muchos esenciales de verdad que aún no han sido vacunados, esto es un acto de nepotismo escandaloso, digno sólo de países autoritarios. Fíjate en una cajera de supermercado por ejemplo, lleva desde el inicio de la pandemia en primera línea de riesgo, o los repartidores en furgonetas o bicicleta, taxistas y otros que si son realmente esenciales, esenciales de verdad.
ResponEliminaEl criterio lo pone el Govern de Cataluña y a estas alturas dispone de muchos especialistas para consultar, ya se tiene datos, estadísticas suficientes.
EliminaYa, pero el criterio de vacunar a los Guardias Civiles primero, lo ha impuesto la Justicia, por cierto por una denuncia de un oscuro sindicato como Jusapol, que ya te aviso acabará igual que los de Manos Limpias.
EliminaNo conec la legislació però crec que qualsevol funcionari està obligat a parlar als ciutadans en català. Ara que ho penso, mai en la vida he escoltat a un guardia sivil parlar català, per què serà? .... són forces d'ocupació
ResponEliminaEi, en sé d'uns quants mossos que parlen en castellà entre ells. I si, la G.Civil té l'obligació d'atendre a algú en català, com tots els funcionaris.
ResponEliminaCuando leo sssiertas respuestas me dan ganas de contestar en el mismo tono de agresividad.
ResponEliminaTengo que pasar forzosamente por un lugar donde siempre hay Mossos para ir a Teresas, llevo hacíendolo más de quince años.
En mi puta vida les he oido hablar catalán entre ellos, menos en una sóla ocasión que había un gordo de la Generalitat porque estaban haciendo una requisa en la calle Reig.
A ver si los Guardias Civiles por ser Guardias civiles son escoria y no se merecen nada y los Mossos que NO hablan catalán, pero son Mossos y llevan el otro trapo con mas colorines se merecen mejor trato.
Ya nos vale, que eso es rozar el fanatismo.
PD: lo siento FRANCESC, hace muchísimos años que nos conocemos, que tomamos café y que nos ayudamos, y esta es tu página, pero no admito leer ciertos comentarios.
salut
De fet, que molts dels Mossos parlin entre ells en castellà és normal i fins i tot lògic, el castellà és l'idioma habitual a casa nostra, des del pati de l'escola al carrer, a més s'hi varen incorporar bastants Guardies Civils i Policies Nacionals al començament.
ResponElimina