L'obelisc de Celrà va aparèixer divendres passat a la rotonda que hi ha situada davant l'escola l'Aulet. Va coincidir, precisament, amb l'inici de la festa major. Era diferent dels que havien aparegut feia poc a Platja d'Aro (Baix Empordà) i també en altres parts del món. L'escultura, en aquest cas, era de color negre i tenia unes ratlles corbes inscrites als laterals. Ara, l'Ajuntament ha esvaït dubtes sobre la seva autoria. El va instal·lar el mateix Ajuntament per reivindicar la cultura local i captar l'atenció dels mitjans "cap als fets noticiables de comarques" L'Ajuntament fa dos anys que treballa per crear aquesta nova marca, que es complementa amb l'eslògan 'Fem camí amb la cultura'. Segons el consistori, la frase és "tota una declaració d'intencions" per fer visible "el compromís que té el municipi amb les arts i la cultura en general". I que engloba tant circ com dansa, música, festes populars i arts plàstiques. La nova marca es materialitza en una nova web, on s'hi recullen totes les activitats culturals del municipi estructurades en tres àmbits (la creació, l'exhibició i la formació). 
No sé jo si el lloc on el varen ubicar era el més idoni per cridar l'atenció, De moment mitjans tan importants com el Cagarruta News of the world, the Daily que Daily i olé, el Paparrutxa news o el Mundo turai, se n'han fet ressó, i és que la idea a banda de brillant, és original. A ningú, des de Kubrick a 2001 se li havia ocorregut plantar un obelisc en tot el planeta Terra. De totes maneres s'ha d'agraïr a l'Ajuntament de Celrà per la seva la idea de publicitar la vila, pitjor ho han fet a la localitat de Noto al Japó: 

La ciutat japonesa de Noto, situada a la prefectura d'Ishikawa, ha destinat gran part dels ajuts a la construcció d'una estàtua de dotze metres de llarg amb la forma d'un calamar gegant. El cost estimat del 'monument' ha estat de 27 milions de iens (aproximadament, 200.000 euros), cosa que ha generat moltes crítiques per part dels habitants de la localitat.

La ciutat de Noto és famosa pels seus calamars i al Japó és habitual que aquells llocs que tenen una mascota o una estàtua gegant siguin reclam per al turisme. El govern local, per la seva banda, ha explicat que, d'aquesta manera, es donarà a conèixer la seva localitat com "municipi pesquer", el que, a llarg termini, reportarà notables ingressos econòmics gràcies als nous visitants.

Les crítiques a la gestió de govern es deuen, a més, al fet que Japó està immers en la quarta onada del coronavirus, tot i que les seves xifres són molt inferiors a les de països com Espanya. En concret, la prefectura d'Ishikawa només ha comptabilitzat 76 morts des del començament de la pandèmia.

I mentrestant, a Basilea...

El servei migratori de Basilea ha decidit desfer-se dels captaires als carrers de la ciutat suïssa oferint-passatges de tren i 20 francs (uns 22 dòlars). Qualsevol que ho sol·liciti i es dirigeixi a les autoritats podrà viatjar gratis a una destinació d'Europa a canvi de comprometre per escrit a no tornar a Suïssa. En el cas que violin el compromís i els tornin a trobar en el territori de país, correran el risc de ser deportats. Fins al moment, s'han inscrit 31 persones en la iniciativa: 14 de Romania, 7 de Bèlgica, 7 de Alemanya, 2 d'Itàlia i 1 de França.

No obstant això, alguns indigents procedents de Romania, a el parer estarien optant per certes ofertes de vols. Una companyia aèria té rutes de Basilea a Bucarest per 60 francs i ja s'han fet diverses reserves per als romanesos, segons ha confirmat Roger Berberat, de l'agència Travelpoint, a el diari local Basler Zeitung. No obstant això, l'aerolínia Wizz Air, que opera els vols barats a Romania, aparentment no té cap problema amb passatgers així, doncs el seu sistema de reserva accepta dates fins 2077.

De fet el servei migratori de Basilea no ha inventat res de nou, això ja ho va fer encara que sense tanta finor Jesus Gil i Gil i Tal i Tal a Marbella quan era alcalde. És ben certa la frase aquella que diu: Cada terra fa sa guerra, i cada ajuntament fa el que li surt de la penjarella al seu moment.