NO S'ÉS SERIÓS ALS DISSET ANYS



Ho he escrit més d'una vegada: un jove no és un vell-més-jove, un pre-vell, un candidat-a-vell; un jove és un espècie zoològica distinta del vell - Joan Fuster.

- La frase, el jovent d'avui en dia no val per a res, l'haureu escoltat en més d'una ocasió, o fins i tot l'haureu emprada els que teniu certa edat, i de fet no és massa certa (per a no dir gens) atès si de cas és més endavant quan ja no són jovent que es demostra que no valen per a res, o sia quan ja han estat viciats i pervertits pel sistema.
Aquesta frase no és nova, al meu avi en Lluís de l’Oli ja li havia sentit a dir, i al meu pare i a altri. Jo no l'he emprat mai ni ho penso fer, perquè no és certa, suposo que el que més molesta als grans del jovent és precisament aixó, la seva exultant joventut i l'enveja d'un passat perdut i sovint malbaratat. Si almenys hi hagués quelcom de positivista en aquesta exclamació, però no li trobareu: El jovent és un desastre, només pensen en divertir-se, no els hi agrada ajupir l'esquena i només volen gastar, no tenen cap sentit de la responsabilitat, etc.
Les etiquetes per assenyalar a la joventut sempre estan disponibles. En l'impuls de repartir-les es repeteix cert egocentrisme de creure que la joventut viscuda va ser millor i, potser també, traços d'enveja al contemplar l'inexorable avanç del rellotge. 
Fa tot just tres mesos, els disturbis van recórrer amb virulència els carrers de Barcelona. L'empresonament del raper Pablo Hasél va provocar un esclat d'ira. Llavors, es va repetir el mantra d'una joventut al límit, sense sortida, morta de ràbia. Avui, les flames s'han substituït pel botellón. I insistentment s'insisteix en la imatge d'una joventut egoista i hedonista. Hem passat de la insurgència a la gresca en un tres i no res. A la fi, estereotips i més estereotips. Com afirma Emma Riverola a la seva columna d'avui, la joventut està formada per un calidoscopi de mirades. I la majoria destil·len il·lusió i esforç.

Home, si tot aixó no ho tinguessin, a banda d'avorrits és que ja estarien tècnicament morts com individus i a aixó s'hi va arribant mica en mica en un procés d'embrutiment que se'n diu maduresa. Se'ls hi demana experiència per part dels grans, aixó vol dir que els hi demanen una reiterada acumulació d'errors acumulats amb el pas dels anys, - que aixó és l'experiència -.També se'ls hi demana sentit de la responsabilitat. No s'és seriós quan es tenen disset anys, deia Rimbaud, i com deia abans, malament si així fos.


Publica un comentari a l'entrada

11 Comentaris

  1. A los diez y siete se pueden permitir ciertas cosas, a mi edad ya no.

    ResponElimina
  2. Jo, ni era seriós als disset, ni ho sóc ara, i espero no ser-ho mai.

    ResponElimina
  3. Si a l'adolescència no es fan alguns "disbarats" es faran de "gran" quan ja no toca.
    L'adolescent és l'aprenent de vida. Amb els errors s'aprén. I un es va construiint a sí mateix. Si s'ha treballat amb adolescents un sap que l'únic que pretenen és respecte per ser. La crítica per la crítica no aporta res.

    Ara bé, avui dia el sistema és molt pervers. Les eines per idiotitzar són perverses i molt abundants. I no solament ho fan amb els joves. Compte!

    Només una opinió.

    Salut, Francesc.

    Anna Babra

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'adolescent és l'aprenent de vida. Amb els errors s'aprén. Una opinió molt encertada.

      Elimina
  4. Si la irresponsabilidad de la juventud, viene dada por esta foto, no la veo como tal.
    Análisis:
    -Especie de botellón, sentados en el suelo, los normales de pie y la gente cambia de lugar, aquí estáticos.
    _Grupos de no más de 10 personas, formando burbuja se supone de gente conocida, si uno tiene el covid, es fácil de localizar el resto para su aislamiento.
    -Grupos de la misma características, que los sentados en mesa en las terrazas de bares(permitidos actualmente),sólo que no tienen mesa ni sillas.
    -Distancia entre grupos(burbujas) de dos metros.Como siempre la foto tomada desde abajo distorsiona el conjunto y puede parecer que la distancia sea menor.
    Desde luego los que están en ese espacio,saben lo que hacen alguno será estudiante de medicina o la ha terminado.
    Felizmente, estan al aire libre, parecen tranquilos.

    ResponElimina
  5. La foto es esta, como podía ser otra, per cierto es que en esta las normas se cumplen, en principio

    ResponElimina
    Respostes
    1. Claro que se cumple, no es el caso de la de Santa María del Mar, por ejemplo. Pero bueno, para eso está la poli.

      Elimina
  6. Una cosa es la irresponsabilidad habitual cuando se tienen diecisiete años y uno cree ser inmortal, y otra cosa poner en riesgo a los demás por esa irresponsabilidad.

    Y lo dice uno que cometió sus "hazañas" típicas de esa edad, pero arriesgando solo MI integridad física, sin comprometer la de los demás.

    Del estado de los tiempos actuales, nos habla la ultima novedad de una conocida marca de licores : la ginebra "light" baja en alcohol.

    ¡¡ Hala !!, ya pueden estar "mamando" mas y mas tiempo.

    ¡¡ Passarells, gurriatos !!.

    ResponElimina
  7. mamad mamad malditos, es podría dir.

    ResponElimina