ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

23-3-2023



Suècia és un país de poc més de 10 milions d'habitants, però segons les dades de Statista, més de set milions d'usuaris utilitzen Swish, un servei de pagaments mòbil que permet intercanviar diners de forma senzilla. I és que el pagament en efectiu és gairebé una anomalia, existint nombrosos establiments que en la pròpia porta indiquen que únicament accepten pagament en targeta o des del mòbil.

Ara el Riksbank, el banc central suec, ha anunciat un nou pas en la digitalització de tots els pagaments. Després de dos anys estudiant el projecte, el Riksbank ha començat les proves d'e-krona, la seva moneda digital basada en blockchain ( 'Distributed Ledger Technology'). Alguns analistes estimen que per a 2023, Suècia deixarà d'acceptar diners en efectiu. La data fixada és el 23-3-2023. I això preocupa el govern, que no vol deixar en mans d'empreses privades tota la gestió de diners de país. Addicionalment, si no és el banc central el que gestiona les transaccions, això podria representar un problema de credibilitat en el sistema financer. Per això, el Riksbank ha pres la decisió d'implementar la seva pròpia moneda digital estatal perquè jugui un paper similar als diners en efectiu, però amb la particularitat de ser digital i poder pagar-se a través del mòbil, tal com fan la majoria de suecs avui en dia.

De finalitzar aquestes proves i materialitzar-se, Suècia es convertiria en el primer país europeu en disposar de la seva pròpia moneda digital oficial. Una e-krona que serviria, segons està definit en el pilot, per poder realitzar operacions com pagaments, dipòsits i retirades de diners. A més de permetre el pagament mitjançant dispositius portàtils com smartwatches o targetes. El període de proves acabarà a finals de febrer de 2021 i de moment no s'ha pres la decisió de "encunyar" cap e-krona. Gabriel Söderberg, economista de l'banc central suec, explica que "mentre que les empreses privades estan motivades pels guanys, el banc central es centraria en oferir un bé públic".

Cap a la primera societat sense efectiu

Al nostre país, de fet poc es paga ja en efectiu, només fem servir la xavalla per pagar quatre bajanades petites, no fer servir el diner com pretenen a Suecia semblaria més que raonable. De fet ja es va fer una prova pilot a Granollers amb la targeta moneder, però l'excessiva comissió que cobraven els bancs feia que no interessés als botiguers i el tema es va desinflar. Si no portessim diners ningú, evitariem els petits robatoris, no hi hauria atracaments a benzineres, supermercats, comerços o farmacies, de manera que practicament estariem dins el món feliç, però!, sempre hi ha un però, i és que aquesta opció està feta només pels pobres que ja fa temps que la podiem contemplar. I els rics?, i els del caler negre com s'ho farien?, i els Bancs? perquè aquesta és la única causa de que no funcionem fa temps sense diners, el caler negre. Possiblement a Suecia no n'hi deu haver, com tampoc hi de haver un 20% d'economia submergida, sinó no entenc perquè ho demanen. 

El confinament ha potenciat el pagament amb tarjeta o a través del telèfon mòbil, a més cada vegada tanquen més sucursals bancaries caixers inclosos, lo que no facilita seguir emprant els diners físics. El tema del diner negre no crec prepcupi a ningú, ja hi ha sol·lucions entre altres com les criptomonedes, però, sempre hi ha un però... Aquí no estem encara preparats, hi ha llocs on només es pot pagar en efectiu, ho vaig comprovar dissabte al bar del camp de fútbol de 'El Llano' a Can Puiggener, clar que a 'El Llano' i a Can Puiggener per raons obvies no hi ha cap caixer automàtic. Pero tenim els pidolaires, les estàtues humanes de la rambla, els músics de carrer i altres. A Suècia ho han solucionat fa temps, els pidolaires poden rebre almoines a través del mòbil.

Aquest comentari com el voldreu, amb IVA o SENSE.

Publica un comentari a l'entrada

9 Comentaris

  1. Díficil que se instaure aquí, aquí y en Italia, donde lo primero que se pregunta es: ¿me lo puede hacer sin IVA?

    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. És igual Miquel, ens ho acabaran imposant, fixa't els Bancs com van tancant oficines i caixers.

      Elimina
  2. ESpero que esto nunca se instaure aquí, nunca. Es un paso mas hacia "UN Mundo Feliz" donde el estado te controla todo, lo que comes, lo que bebes, donde vas o donde vienes, es una dictadura y un control cruel que puede acabar todo resto de libertad individual que exista. Yo no puedo decir con IVA o sin IVA, pero si pudiera diría SIN IVA, así de claro. He puesto una calefacción nueva en mi casa, 2548 euros +IVA y el IVA son 535 eurazos, ¿es normal esto?, para mi es un atraco. Imagina que ganas 1000 euros al mes y la mitad de tu sueldo es para los impuestos de tu calefacción, ojo al tema. La diferencia es que yo lo digo y no puedo hacerlo y otros predican el CON Iva hasta que les toca pagar. El dinero debe estar en la calle, en las manos de las personas, que circule que es como cumple su función, no en manos del estado y mucho menos en manos de grandes compañías de comunicaciones o financieras.

    Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Daniel, no seas ingenuo, ya lo controlan todo, ya lo saben todo de nosotros con los jodidos algoritmos. Esto de eliminar el dinero físico en el fondo es práctico.

      Elimina
  3. Pero bueno eso no es una moneda digital,es una forma de pago,que ya se emplea aquí y en todos los países.Pago con mi tarjeta del BBVA,hasta el pan de cada día.
    No lo es,ni lo será porque si la asocian a una moneda del país,controlada por el su banco Central,ya no lo es.El Bitcoin si es digital,ningún gobierno le asigna su valor,ningún banco Central.Es lo opuesto a la moneda China,totalmente controlada por un gobierno comunista,que cuando quiere la devalua,según sus propios intereses.Se puede dar el caso,que al estar tan controlada,quiebre,como paso en la Unión Sovietica.Lo unico que la sostiene,es que en manos de China está la mayoría de Deuda emitida por USA.

    ResponElimina
  4. El Euro en la práctica es igual de digital que el Bitcoin, sólo que los Estados no pueden controlar el Bitcoin, por eso los suecos han creado el e-krona, una criptomoneda digital que pueden controlar.

    ResponElimina
  5. La diferencia, con el Bitcoin u otras criptomonedas, es que el Euro o e-krona es que estas últimas dependen de bancos centrales, por la cantidad de deuda emitida, inflación...Nada de eso afecta al Bitcoin. Por supuesto que fluctua su valoración por otras circunstancias, las personas que la utilizan ya lo saben o al menos deben saberlo, pero no hay que confundirse.

    ResponElimina
  6. el Bitcoin es más peligroso que Morata sólo ante el portero. Es un riesgo, como poner a Morata.

    ResponElimina
  7. Ja,ja,ja,claro,el bitcoin es peligroso como inversión. Pero no se si Morata, no se han pasado un poco con él. Pero sí que no domina muy bien su pierna, sobre todo cuando está cerca de la portería .

    ResponElimina