Suècia és un país de poc més de 10 milions d'habitants, però segons les dades de Statista, més de set milions d'usuaris utilitzen Swish, un servei de pagaments mòbil que permet intercanviar diners de forma senzilla. I és que el pagament en efectiu és gairebé una anomalia, existint nombrosos establiments que en la pròpia porta indiquen que únicament accepten pagament en targeta o des del mòbil.

Ara el Riksbank, el banc central suec, ha anunciat un nou pas en la digitalització de tots els pagaments. Després de dos anys estudiant el projecte, el Riksbank ha començat les proves d'e-krona, la seva moneda digital basada en blockchain ( 'Distributed Ledger Technology'). Alguns analistes estimen que per a 2023, Suècia deixarà d'acceptar diners en efectiu. La data fixada és el 23-3-2023. I això preocupa el govern, que no vol deixar en mans d'empreses privades tota la gestió de diners de país. Addicionalment, si no és el banc central el que gestiona les transaccions, això podria representar un problema de credibilitat en el sistema financer. Per això, el Riksbank ha pres la decisió d'implementar la seva pròpia moneda digital estatal perquè jugui un paper similar als diners en efectiu, però amb la particularitat de ser digital i poder pagar-se a través del mòbil, tal com fan la majoria de suecs avui en dia.

De finalitzar aquestes proves i materialitzar-se, Suècia es convertiria en el primer país europeu en disposar de la seva pròpia moneda digital oficial. Una e-krona que serviria, segons està definit en el pilot, per poder realitzar operacions com pagaments, dipòsits i retirades de diners. A més de permetre el pagament mitjançant dispositius portàtils com smartwatches o targetes. El període de proves acabarà a finals de febrer de 2021 i de moment no s'ha pres la decisió de "encunyar" cap e-krona. Gabriel Söderberg, economista de l'banc central suec, explica que "mentre que les empreses privades estan motivades pels guanys, el banc central es centraria en oferir un bé públic".

Cap a la primera societat sense efectiu

Al nostre país, de fet poc es paga ja en efectiu, només fem servir la xavalla per pagar quatre bajanades petites, no fer servir el diner com pretenen a Suecia semblaria més que raonable. De fet ja es va fer una prova pilot a Granollers amb la targeta moneder, però l'excessiva comissió que cobraven els bancs feia que no interessés als botiguers i el tema es va desinflar. Si no portessim diners ningú, evitariem els petits robatoris, no hi hauria atracaments a benzineres, supermercats, comerços o farmacies, de manera que practicament estariem dins el món feliç, però!, sempre hi ha un però, i és que aquesta opció està feta només pels pobres que ja fa temps que la podiem contemplar. I els rics?, i els del caler negre com s'ho farien?, i els Bancs? perquè aquesta és la única causa de que no funcionem fa temps sense diners, el caler negre. Possiblement a Suecia no n'hi deu haver, com tampoc hi de haver un 20% d'economia submergida, sinó no entenc perquè ho demanen. 

El confinament ha potenciat el pagament amb tarjeta o a través del telèfon mòbil, a més cada vegada tanquen més sucursals bancaries caixers inclosos, lo que no facilita seguir emprant els diners físics. El tema del diner negre no crec prepcupi a ningú, ja hi ha sol·lucions entre altres com les criptomonedes, però, sempre hi ha un però... Aquí no estem encara preparats, hi ha llocs on només es pot pagar en efectiu, ho vaig comprovar dissabte al bar del camp de fútbol de 'El Llano' a Can Puiggener, clar que a 'El Llano' i a Can Puiggener per raons obvies no hi ha cap caixer automàtic. Pero tenim els pidolaires, les estàtues humanes de la rambla, els músics de carrer i altres. A Suècia ho han solucionat fa temps, els pidolaires poden rebre almoines a través del mòbil.

Aquest comentari com el voldreu, amb IVA o SENSE.