Amb Sarajevo sota setge, les tres úniques medalles que els serbis van guanyar en els Jocs de Barcelona van ser en tir amb pistola i rifle a 10 metres i tir amb rifle en posició estesa a 50 metres. Els atletes Bosnians no varen guanyar cap medalla. Plàcid Garcia-Planas refelxiona sobre el fet de participar en unes olimpíades. en aquest cas la de Barcelona 92. Em quedo amb la parti final de l'article, que el podeu llegir sencer si ho voleu, aquí.

"Després de viure els Jocs a Barcelona, ​​vaig tornar a Sarajevo. Aquest agost, en només tres setmanes vaig passar de ballar Amics per sempre en la cerimònia de cloenda a contemplar -oh, Europa- un bassal de sang espessa sobre el qual hi havia unes ulleres d'home, un passaport iugoslau i un paquet de cigarrets Colorado, com si algú ho hagués col·locat allà sense presses, amb molt de compte, abans d'iniciar un llarg viatge. Mig metre més enllà hi havia altres ulleres, de dona, un parell de prunes, sabates ensangonats, una dentadura postissa i les restes de dos cervells sobre els quals voleiaven mosques.

De ciutat olímpica a ciutat olímpica. La capital bosniana havia acollit el 1984 els Jocs d'Hivern i, vuit anys després, amb tot rebentat, en el fons d'una botiga vaig trobar al Cobi de Sarajevo: Vucko. Siluetejat com ambientador de cotxe i segellat en plàstic. El vaig obrir i encara feia olor. Em va semblar l'últim perfum de Iugoslàvia: al tornar a Barcelona el vaig plastificar al buit perquè no perdés una molècula d'aroma. No l'he tornat a obrir. 

"Jo sóc serbi, la meva dona és musulmana, als nostres fills, que no sé exactament què són, els hem posat noms croats, i ara estem aquí tan contents, cantant cançons gitanes", em va dir una nit, en un soterrani, el pare de Dino, un nen de 12 anys que mostrava amb orgull les quatre medalles que acabava de guanyar, tres de plata i una d'or. Totes de paper: coincidint amb els Jocs de Barcelona, ​​els nens de barri van organitzar unes olimpíades paral·leles.

Vaig perdre el rastre del comandant serbi que impedia sortir al judoka i a la migfondista cap a la capital catalana. Fins que, fa tres anys, la justícia bosniana el va acusar formalment per la massacre de Srebrenica: vuit mil executats, la major matança a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

Ni el judoka ni cap dels deu atletes bosnians que, en sis esports diferents, van participar en els Jocs de Barcelona van guanyar medalla alguna. Els que sí que van guanyar medalles van ser dos sèrbies i un serbi. Una medalla de plata en tir amb pistola d'aire a 10 metres, una de bronze en tir amb rifle d'aire a 10 metres i una altra de bronze en tir amb rifle en posició estesa a 50 metres.

Com va dir el baró de Coubertin, l'important és participar.