En el llibre Modernitat líquida, el sociòleg Zygmunt Bauman és capaç d'explicar els fenòmens socials de l'era moderna i què és el que ens diferencia de les generacions anteriors. A partir de l'any 2000, any de publicació de Modernitat líquida, el filòsof polonès publica una sèrie d'obres que resumeixen els seus conceptes sobre la realitat que ens envolta. La realitat líquida de Bauman consisteix en una ruptura amb les institucions i les estructures fixades. En el passat, la vida estava dissenyada específicament per a cada persona, qui havia de seguir els patrons establerts per prendre decisions en la seva vida. En la modernitat, el filòsof polonès afirma que les persones ja han aconseguit desprendre's dels patrons i les estructures, i que cadascú crea el seu propi motlle per determinar les seves decisions i forma de vida.
A la vida líquida segons Bauman, la societat es basa en l'individualisme i s'ha convertit en una cosa temporal i inestable que no té aspectes sòlids. Tot el que tenim és canviant i amb data de caducitat, en comparació amb les estructures fixes de el passat. Les persones no volen lligams ni en l'amor ni a la feina, segons Bauman. Aquesta filosofia basada en la recerca de noves experiències i ser ciutadà del món també es veu reflectida en l'àmbit laboral dins de la societat líquida. Els nostres avis i pares van entrar a treballar en una empresa als 14 anys,o abans, i es van jubilar en el mateix lloc als 65, i ni se'ls va passar pel cap canviar, hi havia una identificació amb la feina i l'empresa, amb l'amo, clar que aixó era quan encara no hi havia emprenedors o entrepreneurs..
En l'actualitat, no existeix l'anomenat treball de la nostra vida. Les ocupacions són canviants i el mercat actual necessita renovacions dins de les empreses cada poc temps. D'altra banda, Bauman identifica en les seves obres la necessitat de canvi en els treballadors, als quals se'ls reclama cada dia més volatilitat i capacitat de treball en diferents àrees. Les empreses busquen persones volubles, amb capacitat de reinventar-se i que puguin viatjar a una altra ciutat quan sigui necessari. Persones que ho donin tot a la feina tot i sabent que poden ser reemplaçades en qualsevol moment si no compleixen amb les expectatives. Però aquesta filosofia del treball que si ha funcionat al Japó o la Xina, aquí no ha arrelat, en general la gent treballa per pura necessitat, no hi ha vocació i no hi ha esperit de sacrifici, per aixó no hi ha ma d'obra preparada; em deia un conegut, ebanista de professió, que necessiten professionals d'aquest sector i no en troben, perquè no n'hi ha. Només ma d'obra barata sense cap especialització i els que estan preparats solen marxar a l'estranger on tenen millors i més ben pagades oportunitats. Si fins i tot emigren les infermeres.
No veig cap Govern que intenti redreçar aquest camí, ni tan sols s'ho plantegen, i aquests són els problemes que en veritat interessen i preocupen a la gent, entre altres, però ells viuen al seu Matrix, aïllats de la realitat mentre tota una societat s'ensorra en els seus fonaments.
"I ara que estic amb un peu a la tomba, veig que el món no és millor. Això vol dir que tota la feina de la meva vida no ha servit de res", es lamentaba decebut en un dels diàlegs amb el periodista suís Peter Haffner poc abans de morir al 2017.
Y tanto que emigran las enfermeras. Mi ahijada lleva tres años trabajando en Inglaterra, con un magnifico sueldo, y el respeto y la gratitud tanto de sus jefes, como de los pacientes.
ResponEliminaAquí, la alternativa era una plaza interina, sin estabilidad, con contratos por meses semanas o días. No hay "color", ¿ verdad ?.
Yo diría que estamos en la era de la "inmadurez". Negativa a adquirir compromisos de ninguna clase, ya sea en la empresa, con la pareja, o con la misma sociedad.
Eso si, hedonismo a punta pala, y han hecho del lema "porque yo lo valgo" su filosofía de vida, sin plantearse antes si realmente valen algo como personas o profesionales. De la ignorancia han hecho también un valor, y alardean de ello.
Se ha fomentado desde el poder el individualismo, para convertir a la población en nuevos siervos de la gleba, que no podrán exigir salarios dignos, ni siquiera podrán planificar su futuro.
El miedo a perder lo poco que tengan los convertirá en esclavos baratos del sistema.
No se amb el Brexit com ho tenen les infermeres i els treballadors espanyols a La Gran Bretanya en general.
ResponEliminaFrancesc, las enfermeras españolas están MEJOR formadas que sus equivalentes inglesas. Mi ahijada no ha tenido ningún problema para conseguir la residencia permanente en UK. ¿ Crees que son tan tontos como para echar fuera del país la profesionalidad y el talento ?.
EliminaEso solo lo hacemos en España.
Ja ho se Rodericus, pero ho deia perquè amb el Brexit comentaven que els treballadors europeus tindrien problemes per seguir a Anglaterra, no les infermeres en concret, sino en general.
EliminaYa está todo dicho, Todo.
ResponEliminaPor cierto..HOSPITAL DEL MAR hoy, hoy, completamente colapsado Urgencias por CoVID 19. Enfrente, a vente escasos metros, botellón, fiestas, reuniones, bailes, borracheras, restaurantes, si, también restaurantes esos que no quieren que se les señale, pero si los dueños se ponen enfermos cruzan la calle para que los atiendan, y demás.
No hay lo que se tiene que tener por parte de nadie.
Cuando se pongan de baja toda la sanidad, que se pondrá, las camas y las Ucis los atenderán los dueños de los bares y los de los botellones .
¿Porqué me meto con los bares y Rtes?, porque no tienen narices de pedir el antígeno, ni de hacer guardar las mesas ni las distancias ni pedir si tienen puestas las vacunas a quien va a comer a ellos.
Oriol Mitjà, que de tant en tant diu alguna cosa sensata, parlava de Noruega, més o menys la mateixa població que Catalunya i freguen els 800 els morts a la Pandemia. Pero el que ha dit és que la gent s'ha comportat, i aqui no, un 10 un 15%, suficient per enmerdar-ho tot i complicar-ho tot.
EliminaSi, FRANCESC, si. pero mira un detallito, si por esas, y pongo mi caso, no el de los demás, me contagian, estoy perdido.
ResponEliminaTengo tres operaciones de corazón y una patología muy jodida.
No hay camas en las Ucis. Simplemente no las hay.
Y tendrán prioridad los más jóvenes, como veo lógico y normal.
Luego... que pienso de los bares y restaurantes que no piden las vacunas; de las personas sin mascarilla y de botellón en la playa o en la plaza de al lado de casa, o de las reuniones de trenta personas en la acera del bar de abajo de casa, a pulmón libre y humo de cigarrillo a todo volúmen...
Yo y todos los que están como yo, estamos condenados por los que se sienten liberados. Así, tal como suena.
I aixó, en altres contrades com a Noruega no passa, la gent es comporta com cal i aquí es comporten com bretols. Trobo que l'Administracio municipal o Governamental és molt tebia amb botellons i saraos playeros.
EliminaLe doy la razón a Miquel, hoy, a las seis de la mañana he tenido que exigirles a dos clientes adultos y en la treintena, que se pusiesen las mascarillas para subir al coche y llevarlos a su destino. Y no eran "mindundis arrabaleros", los recogí en la Avenida Pearson, y los dejé en Les Corts.
ResponElimina¿ Crees que a estas alturas es normal un comportamiento así, en gente de clase media y con un mínimo de formación ?.
No a los compromisos, No a las normas, NO al respeto por los demás.
Idiotez en estado puro.