Un dels futurs distòpics amb els que més s'especula situa als robots per sobre dels humans. Les màquines substituiran les persones en molts aspectes, inclòs el laboral. - Héctor Farrés - lavanguardia.

El que podria ser ficció pot acabar sent realitat a l'almenys en part: un estudi de World Economic Forum apunta el 2025 com l'any en hi haurà un repartiment de el 50% de tasques entre humans i robots. Sens dubte, és indiscutible que la tecnologia cada vegada té més pes en les nostres vides. Tant, que la intel·ligència artificial pot anar adquirint coneixements per donar la informació que se li demani o controlar els dispositius domèstics de la llar perquè les persones no hagin de fer-ho. Arribats a aquest punt la IA ja és capaç de determinar quina persona és útil i qual no en el treball. Així és com l'empresa russa Xsolla, que es dedica als serveis de pagament en videojocs i ha col·laborat amb Steam o Twitch, ha alleugerit la seva plantilla. La tecnologia de l'empresa ha monitoritzat als seus empleats per recollir la seva activitat en "Jira, Confluence, Gmail, xats, documents i dashboards" i segons les dades obtingudes els ha categoritzat com útils o prescindibles.

Aleksandr Agapitov, CEO i fundador de l'empresa, no ha dubtat a desprendre's de bona part dels seus treballadors a la vista de les dades obtingudes. A més, ha utilitzat les seves xarxes socials per justificar aquesta forma de procedir. Així, s'han posat de potetes al carrer a 150 treballadors d'un total de 500. És a dir, el 30% dels empleats ha estat acomiadat en base a les determinacions d'una màquina sense tenir en compte l'opinió dels seus superiors o recursos humans, que per norma general tenen un paper clau en contractacions i acomiadaments.

Els empleats descartats per improductius van rebre una carta, que al menys estava redactada per Agapitov, en la qual se'ls informava del seu acomiadament: "Molts estareu sorpresos, però realment crec que Xsolla no és per a vosaltres". A manera de compensació dels treballadors cessats van marxar amb una carta de recomanació i amb la promesa que Xsolla els anava a ajudar a trobar un nou lloc de treball. Una cosa és alguna cosa. I això és només el començament de la lluita entre robots i humans en l'àmbit laboral, una batalla que ja sabem qui té perduda abans de començar. 

El CEO de l'empresa ha justificat la seva decisió a Twitter: "Treballa dur o que et fotin"