RED TEAM PROJECTFrança és recolza a la ciència ficció per preparar les guerres del futur. Autors de literatura d'anticipació assessoren el Ministeri francès dels Exèrcits amb escenaris de conflictes entre el 2030 i el 2060. Són un grapat d'escriptors, guionistes i dibuixants de ciència ficció, una autèntica ordre de creadors acostumats a construir relats i escenaris del futur ia imaginar-ho inimaginable. Estan embarcats en una missió per a les Forces Armades del seu país, França: dissenyar escenaris de conflictes —alguns possibles i d'altres que ara poden semblar inversemblants— per ajudar el Ministeri francès de l'Exèrcit a preparar les guerres del futur.

El nom oficial de l'equip és Red Team, deu creadors de ciència ficció que, des de fa dos anys, desenvolupen un encàrrec atípic i a primera vista desconcertant: anticipar les amenaces que podria afrontar França a mitjans del segle XXI. No és un exercici de prospectiva, una anàlisi racional i raonada dels futurs més o menys previsibles. L'objectiu és situar-se en el límit entre allò versemblant i allò inversemblant, com sol fer la ciència ficció, per contemplar el que avui sembla impossible, però que pot acabar succeint i, per l'efecte sorpresa, desestabilitzant un país.

L'ESCENARI 3

L'escenari 3 imagina un món compost d'esferes segures que adapten la percepció del món exterior a la realitat que cadascú vulgui donar-li, resumeix un dels vídeos del Red Team. “El 2040, més del 90% d'europeus hi estan connectats, per la qual cosa ja no hi ha una realitat comuna compartida”.

Un cop establert el marc, el Red Team introdueix l'element de conflicte: un atemptat biològic el 2 d'octubre del 2045 a Grande-City (els escenaris eviten nomenes països i ciutats concretes, però és fàcil imaginar que es tracta de Londres). França llança l'Operació Omanyd per repatriar els ciutadans francesos i de la Unió Europea, però topa amb el rebuig de moltes persones que viuen tancades a les seves esferes segures i bombardejades per notícies falses. Epíleg: el 2047, la UE llança l'operació Assegurar Lo Real per desmantellar les zones de realitat alternativa. “Els dispositius de manipulació cognitiva queden proscrits o severament reglamentats”, es llegeix al llibre, “la qual cosa permet una desideologització de poblacions a gran escala”.

El Read Team es mou en un territori a mig camí entre la ciència-ficció més fantasiosa i la prospectiva a l'ús. No hi ha personatges que viatgin en el temps. Però sí que hi ha cables que ens portin a l'espai amb un ascensor. O les esferes segures que són una projecció hiperbòlica, però no inimaginable, d'un fenomen real: la polarització ideològica i cultural alimentada per xarxes socials i mitjans de comunicació que cultiven els prejudicis de les audiències.

Hi ha una mica de joc en aquests escenaris, però és una mica més. “Per a l'Exèrcit és molt seriós. Per als autors en certs moments hi ha una part lúdica, i és important, però per a ells també és seriós”, afirma Cédric Denis-Rémis, vicepresident de la Universitat Paris Sciences et Lettres (PSL), institució que participa en el projecte i subministra els experts universitaris necessaris. “A l'Exèrcit hi ha persones que es dediquen a la prospectiva, però el problema és que la prospectiva no pot fer certes coses: avui ens mostra, per exemple, que no és possible fer l'ascensor espacial perquè els científics estaran d'acord que no es pot fabricar el cable per pujar directament a lespai. La ciència ficció, en canvi, té dret a dir: “No hi ha cap problema, nosaltres ho fabriquem”.

L'artífex del projecte es diu Emmanuel Chiva, director de l'Agència de la Innovació de Defensa (AID), que depèn del Ministeri dels Exèrcits. Va ser ell qui, el 2016, sent oficial de reserva a la Marina, va acompanyar la seva dona, aficionada a la ciència ficció, el festival Utopiales de ciència ficció a Nantes. “Allà”, recorda, “vaig descobrir una comunitat que barrejava la creativitat, l'art, la ciència”.

Un cop nomenat al capdavant de l'AID el 2018, va decidir posar en marxa el projecte. "Al cap ia la fi, em vaig dir, aquesta comunitat ens pot ajudar a pensar de manera diferent de la manera de pensar d'un enginyer, un científic o un militar".

L'ús pràctic del Red Team és evident, segons l'opinió de Chiva. “Hi ha resultats concrets”, explica. “Li donaré exemple: acabem de llançar un projecte anomenat Myriade en el terreny de la guerra cognitiva. I és resultat d'un estudi d'amenaces de la Red Team. És veritablement el que volíem: els nostres autors pensen en el futur molt llunyà i nosaltres pensem en què podem fer des d'avui per evitar-ho”.

Quan el novembre passat la ministra Parly va anunciar el projecte Myriade, va parlar d'“una nova forma d'amenaça que combina les capacitats de manipulació d'informació, de desinformació, de cibernètica, de psicologia, d'enginyeria social, de biotecnologies”. Sonava als escenaris del Read Team. I de fet, ho va citar diverses vegades.

"La guerra cognitiva és la capacitat d'explotar les vulnerabilitats del cervell humà recorrent als mètodes que he esmentat", va dir Parly. "No és en absolut ciència ficció".


Comparteix:  

Comentaris

 1. Como decían los romanos, "si vis pacis para bellum".

  No están de mas este tipo de departamentos, que sean capaces de prever lo peor, y desarrollar medidas para minimizarlo.

  Hace un par de meses, la fábrica de Cervezas Damm sufrió un ataque informático que paralizó la producción de la planta de El Prat de Llobregat. Supongo que el asunto le habrá costado el puesto a responsable del departamento informático, porque, ¿ porqué coj.. el sistema de gestión de la producción estaba abierto y conectado al exterior ?.

  Simultáneamente, el sistema informático de la Universidad Autónoma de Bellaterra padeció un ataque que encriptó todos los archivos, y los piratas pidieron un "rescate" para liberar el sistema.

  Dos ejemplos claros de lo que un solitario "hacker" preparado puede hacer con tan solo un ordenador portátil.

  ¿ Que no podrán hacer los militares informáticos de Putin, China o cualquier otro país ?.

  Las guerras han cambiado, ahora se puede inmovilizar a toda una división blindada sin pegar un solo tiro, usando solo un virus informático.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Si es que els soldats poca falta fan, llevat que vulguis ocupar el pais atacat. pero abans faras més feina amb Drones i atacs informàtics que amb els soldats i els tancs.

   Elimina
 2. Hace un montón de años,cuando pisamos la Luna,los futuristas imaginaron un mundo nuevo,de coches volando,de que conquistabamos otros mundos.Seguimos llenando las carreteras de coches quemando gasolina,nos matamos con las mismas armas y no hemos salido de la tierra.Es humano confiar en la Tecnología,que nos libre de la miseria,de la pobreza ,es más cada vez creemos menos en la idea de Dios,porque confiamos en nosotros mismos,en que podemos superar todo.Un simple virus y nos deja en nuestro sitio.
  No somos naide,vamos na de na.
  Estoy ahora con el cine nórdico (sueco,norruego),con películas del pasado siglo.Mucha hambre y miseria.


  ResponElimina
  Respostes
  1. Estamos igual que hace dos mil años, en cuanto a comportamiento social, hemos evolucionado sólo en la tecnología, lo que hace vigentes a los filósofos griegos.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada