De vegades agafar un metro o prendre el següent pot canviar la nostra vida. Aquesta idea va inspirar el guionista del film Dues vides en un instant, que va protagonitzar Gwyneth Paltrow. És possible que a Demetrio Madrid li hagi passat pel cap més d’una vegada com hauria canviat la seva existència, i fins i tot la història d’ Espanya, si en lloc de presentar la dimissió com a primer president de Castella i Lleó el 1986 hagués decidit esperar la sentència judicial sobre la suposada venda il·legal de l’empresa tèxtil familiar. Sobretot perquè quatre anys més tard els tribunals li van donar la raó. Però en un atac de dignitat es va estimar més renunciar al càrrec en el moment en què el van processar. Aquesta decisió va desencadenar una crisi en el PSOE que José María Aznar va aprofitar per guanyar les següents eleccions a la comunitat, la qual cosa l’acabaria posant a la rampa de sortida per liderar el PP i acabar sent president del Govern espanyol.
Avui els ciutadans de Castella i Lleó són convocats a les urnes i el nom de Demetrio Madrid ha estat recordat per alguns oradors socialistes en els mítings, inclòs l’expresident Zapatero, que va proclamar que el més gran dels honors era tenir-lo a primera fila, perquè encarnava com pocs l’honradesa i l’honestedat. La política d’aquest país no va sobrada d’integritat, que no és cap altra cosa que actuar d’acord amb els principis morals de cada un. Shakespeare ho va explicar així a través d’un dels seus personatges: “Si perdo el meu honor, em perdo a mi mateix”.
L’única cosa que Demetrio Madrid no ha paït mai bé és la mala jugada que Aznar li va fer, quan va decidir deixar el càrrec. Ell havia convocat el seu govern i l’executiva del seu partit per explicar-los que l’endemà anunciaria en una roda de premsa que renunciava a continuar presidint la comunitat. I li va semblar que era una cortesia dir-l’hi també al cap de l’oposició. Aznar no va esperar que els fets passessin i, quan li va trucar, li va faltar temps per demanar públicament el seu cap. Madrid anomena aquest gest “la maldat” i és una cosa que no ha paït mai. El problema és que sempre va creure en l’honestedat de la política, per a la qual cosa es necessita una sobredosi de fe.
Un atac de dignitat - Màrius Carol - lavanguardia.cat
Conocí de cerca en una circunstancia determinada a Demetrio Madrid y aun no estando en la línea de su partido tuve una sensación de aproximación desinteresada por su parte con quienes confluíamos en asociaciones vecinales, en tiempos de la primigenia Democracia, en que no descendían los políticos emergentes y menos los provenientes del franquismo metamorfoseados a hablar con el populacho y los representantes plebeyos. No lo olvidaré nunca, fue en Zamora, ciudad a la que aprecio. Me ha sorprendido que lo hayas traído a colación, estás informado.
ResponEliminaYo no, Màrius Carol exdirector de la Vanguardia y periodista. Sabia algo de la renuncia de él y de su honestidad política y personal por un compañero de trabajo de >Valladolid que sentía devoción por él. Quizás haya sólo otro caso en política que seria Julio Anguita,
EliminaNo estaba enterado en profundidad del caso. Siempre pienso en estos casos en Don Julio, pero veo que hay alguno más.
ResponEliminaSalut
Hi havia Gerardo Iglesias també, que va plegar i se'n va tornar a la mina a fer de picador. Fixa't com podia haver canviat l'historia d'Dspanya si Aznar no hagues accedit a la presidència de la Comunitat de Castella i Lleó.
EliminaLo que no dice el periodista(siempre igual),es de como ha cambiado en este país y en todos,el grado de exigencia de la honradez a un político.Entonces era mayor ,hoy día no tendría la misma importancia.Se da el caso de que algunos incluso,tratan de sacar una ley de su parlamento regional,para blindar su escaño,hagan lo que hagan.
ResponEliminaLo que no dice el periodista(siempre igual), no entiendo el sonsonete. En las mismas circunstancias, en la actualidad Demetrio Madrid, se comportaria de la misma manera. Como Gerardo Iglesias o Julio Anguita. La honestidad ni se crea ni se transforma, o se tiene o no se tiene,.
EliminaPues eso es lo que no sabe el periodista,si hubiese hecho lo mismo.Ni tú, ni yo.
ResponEliminaLo que está claro es que lleva una intencionalida,licita,pero la lleva.Una postura,un punto de vista.
Anguita no era un santo,nadie lo es.No hay santos excepto los canonizados,después de un largo proceso de beatificación. Con esto no quiero decir que fuera un diablo.Pero lo de siempre,los terminos absolutos,este era un canalla y este un santo,porque a mi me lo parece.
Pues anda que entre los santos canonizados hay cada pájaro de dudosa honestidad. Y de los beatos ya ni te cuento, comenzando por el gánster Escrivá de Balaguer.. Muchos ciudadanos de hoy en dia son mejores que el mejor de los santos, o teóricos santos de antes. Unos santos que de estar en esta época veríamos si alguno de ellos llegaba a serlo. Fíjate que hace años que no hay ni santos ni milagros. En cuanto al articulo, es muy sencillo, Carol, por el que me consta no tienes ninguna simpatía, analiza unos hechos tal y como sucedieron aprovechando que hoy hay elecciones en Castilla la Mancha. Desde mi punto de vista un artículo objetivo e impecable.
Elimina